Eğitimde KDV oranı düştü, şimdi sıra bunun fiyatlara yansımasında..!

Devletimiz koronavirüs salgınından etkilenen sektörlere vergi ve SGK ertelemeleri, KDV oran indirimleri, kredi desteği, kısa çalışma ödeneği vb. olmak üzere çok sayıda kolaylık ve destek sağladı, sağlamaya da devam ediyor.
Eğitimde KDV oranı düştü, şimdi sıra bunun fiyatlara yansımasında..!

Tabi Devletten beklentiler oldukça fazla, ancak Devletin de kendine göre bir hesabı kitabı var, öncelikleri var. Gönül ister ki, herkese destekte bulunsun, ancak imkanları ortada, yapabileceğinin azamisini yapıyor. Buna karşı çıkanlar olabilir ama, en azından benim düşüncem bu yönde.

Eğitim Sektörü, Salgından En Çok Etkilenen Sektörler Arasında!

Koronavirüs salgınından etkilenen çok sayıda sektör ve iş kolu var. Ancak, bunlar arasında en çok etkilenenlerden birisi de, EĞİTİM SEKTÖRÜ. Salgın başladığında kimse bu kadar yayılacağını, bu kadar ağır geçeceğini, herkesi bu şekilde olumsuz etkileyebileceğini düşünmedi. Zaten, düşünülenin aksi oldu, Dünya ülkeleri ve tabi ki ülkemiz bu konuda ağır bir travma yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Salgının ne kadar devam edeceği, ne zaman sona ereceği de belli değil.

Bu arada, hemen herkes salgından olumsuz etkilendi, ancak bazı sektörler bunu daha derin yaşadı. Bu sektörlerde salgının maliyeti  ölçülemeyecek boyutlarda. Bu sektörler arasında eğitim sektörü de yer alıyor.

Son yıllarda eğitim sektörüne çok büyük yatırımlar yapıldı, yapılması da gerekiyordu. Ancak, sektör, yatırımlarını tam olarak kazanca döndüremeden salgına yakalandı, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldi. Okullara ara verildi, okullar, veliler, öğrenciler tedirgin, okulların tam olarak açılıp açılmayacağı belli değil, duruma göre belli olacak. Kayıtlar başladı, devam ediyor. Velilerin büyük bir kısmı kayıt yaptırıp yaptırmamakta kararsız. Okullar ne yapacağını düşünüyor, çünkü okul işletmenin maliyeti çok yüksek. Öğretmenler tedirgin, onlar da ne yapacaklarını düşünüyor! Yani, tam bir kısır döngü.

Devlet, Eğitim Sektörüne Beklemediği KDV Desteğini Verdi, KDV Oranını Düşürdü!

Devletimiz, sektörün içinde bulunduğu durumu ve yaşadığı sıkıntıları gözönüne alarak, eğitim sektörüne kimsenin beklemediği bir anda KDV desteği sağladı. Buna KDV dopingi de denilebilir. Bu öyle bir destek ki, bir yandan okul ücretlerini yüzde 7 düşürürken, diğer yandan da velileri kayıt yaptırmaya özendirdi.

Eğitimde KDV Oranı Yüzde 8’den Yüzde 1’e İndi!

30 Ağustos 2020 Pazar günü Resmi Gazete’de yayınlanan 2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranı geçici olarak yüzde 1’e indirildi.

Dolayısıyla, vakıf üniversite ve yüksekokulları, özel okullar, özel eğitim okulları, uzaktan öğretim yapan kurumlar, özel öğretim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sosyal etkinlik merkezleri ve benzeri öğretim kurumlarında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri  1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) yüzde 1 KDV’ye tabi olacak.

Eğitim ve öğretim hizmetlerinin KDV oranı konusunda tereddüt yaşıyorsanız, kimseye bir şey sormanıza gerek yok, çünkü bunun basit pratik bir yolu var: Bunun için 5580 ve 2828 sayılı Kanunlar ile 573 sayılı KHK kapsamına girip girmediğine bakılması yeterli, giriyorsa yüzde 1, girmiyorsa yüzde 18.

Sektör, Yapılan KDV Oran İndiriminden Oldukça Memnun!

Sektör eğitim ve öğretim hizmetlerindeki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinden oldukça memnun. Bu indirimin, hem okullara hem de velilere verilen destek olduğunu düşünüyorlar. Çünkü, Devlet, bu indirimle, yüzde 7 gibi bir vergi gelirinden vazgeçti, feragat etti.

Devletten Sonra Sıra Özel Okullarda!

Eğitim ve öğretimde KDV oran indirimi,  son iki günün en önemli konusu haline geldi. Çünkü, hemen hemen her aileyi, bireyi etkiliyor.  Şimdi de, 2020-2021 eğitim döneminde geçerli olacak 7 puanlık indirimin fiyatlara yansıması, velilerin ödeyeceği miktarda en azından bu indirime tekabül eden tutarda indirim yapılması bekleniyor. Bu beklenti, KDV oran indiriminin önüne geçti! Bunun en büyük nedeni ise, şimdiye kadar yapılan KDV oran indirimlerinin büyük bir kısmının maalesef fiyatlara yansımaması, yansıtılmaması. Yaşanan endişe ve tedirginlik işte bu!

Bu defa böyle olmadı, Sektör temsilcileri, velilerin yüzde 1 oranında KDV ödeyeceklerini, önceden ödedilerse yüzde 7’lik KDV farkının iadesini okullardan alabileceklerini, taksitle ödeme yapanlarda da aynı şekilde yüzde 7’lik KDV farkının fiyatlara yansıtılacağını açıkladı b.

Hemen belirtelim, iade edilecek yüzde 7 KDV farkı önemsenmeyecek bir tutar değil. KDV dahil 32 bin 400 TL ödeyen bir veli, 2 bin 100 TL.sini geri iade alacak ya da fiyatta bu kadar indirim olacak.

Peki, Velilere KDV Farkı Nasıl İade Edilecek?

Velilerin öncelikle özel okullara giderek, yüzde 7’lik KDV farkını, daha önce anlaştıkları KDV dahil fiyattan düşülmesini sağlamaları şart. Genellikle eğitim ücretleri taksitler halinde ödeniyor, taksitle yapılan ödemelerde, yüzde 7’lik KDV farkı, eğitim bedelinden düşülerek, taksit tutarları yeniden belirlenecek.

Eğitim bedeli peşin ödenmiş faturası henüz düzenlenmemişse, sorun yok, yüzde 7’lik KDV farkını okullar geri iade edecek. Peşin ödeme için fatura da peşin kesilmişse, yüzde 7 KDV farkı,

- Fatura henüz beyan edilmemişse, iptal edilip yenisi düzenlenerek,

- Beyan edilmişse, önceden düzenlenen fatura gider pusulası ekinde geri alınıp yenisi düzenlenerek,

- Fatura iptal edilmeden KDV Kanununun 8/2. Maddesine göre okul tarafından velilere ödenerek

iade edilebilecek. Bu konudaki tercih okullara ait. Yalnız burada Maliye’nin de buna uygun görüş vermesi lazım. Çünkü, Maliye, hizmetin iadesinin olamayacağı görüşünde. Ancak buradaki avantaj, henüz hizmetin verilmemiş olması. Maliye’nin buna engel olacağını sanmıyorum!

Maliye Uyandı, İlk Defa Uyanıklara Geçit Vermedi!

Önceki Kararlarda, KDV oranları indirilir, fakat bundan yararlanmaya bir sınır getirilmezdi. Bir kaç ay önce bu durumu uçak biletlerinde yaşadık. Uçak biletlerinde KDV oranı, 1 Nisan – 30 Haziran 2020 tarihleri arasında yüzde 1’e indirilmişti. Bazı uyanıklar, bu tarihler arasında peşin fatura düzenleterek, 30 Haziran’dan sonraki uçuşlarının biletini yüzde 1 KDV ödeyerek aldılar. Yapılan işlem Kanuna uygun, uyanıklık ise 10 numara. 

Fakat, Maliye uyandı, bu tür uyanıklıklara geçit vermemek için ilk defa bir kararnamede tarih aralığı (1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021) vererek, oran indiriminin bu tarih aralığında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için geçerli olacağını belirtti. Böylece, 2021- 2022 eğitim ve öğretim yılı için peşin fatura keserek yüzde 1 KDV uygulamasından yararlanmanın önünü kapattı!

Yemek ve Servis Ücretleri Ne Olacak?

Özel okullar, eğitim ve öğretim hizmetlerini, yemek ve servis dahil tek bir ücret olarak belirlemişse, yüzde 1 KDV’ye tabi olacak. Eğitim, yemek ve servis ücretlerini ayrı ayrı belirlemişse, her biri üzerinden tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak.

Yemeği Dışarıdan Alıp Öğrencilere Satan Okullar Vergi Riski Altında!

Şimdi bu da nereden çıktı, ne risk var ki diyorsunuz değil mi? Var, bu konuda özel okullar büyük risk altında! Risk ne mi? Yanlış KDV oranı uygulanması.

Özel okullar genellikle dışarıdan catering firmalarından yemek satın alarak öğrencilere bedel karşılığı satıyorlar. Fakat okulların büyük bir kısmının lokanta, kafeterya veya catering ruhsatı yok. Yüzde 8 (yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirildi) KDV oranı, bu ruhsatlara sahip yerlerde verilen yemek hizmetleri için geçerli. Ancak özel okullar şimdiye kadar öğrencilerine bu şekilde verdikleri  yemek hizmetleri için yüzde 8 KDV hesapladılar. Oysa, yukarıda belirtilen ruhsatlardan birisi yoksa, yüzde 8 değil, yüzde 18 KDV hesaplamaları gerekiyordu. Bu nedenle, büyük risk altındalar.

Dikkat etmekte fayda var!

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Mustafa YILDIRIM
    Üstad çok teşekkür ederiz, iadenin nasıl yapılacağına kadar yazmışsınız, bize de bu lazımdı. Ne yapmamız gerektiğini öğreten yazılarınıza devam edin lütfen, selam ve saygılar.
  • Eda Yılmaz
    Üstad, biz kararnameye hiç belirttiğiniz açıdan bakmamıştık, uyanıkları bile engellemişler, herkesin ve sizin elinize sağlık
  • Mehmet Çetin
    Abdullah Bey elinize sağlık, tüm velilerin soruları kısa ve öz bir şekilde kaleme almışsınız. Teşekkür ederiz.
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı