Beyanname verme süresi, ödeme süresinin son günü bitimi olarak belirlendi

Maliye bir eziyeti daha sonlandırdı, Beyanname verme süresi, ödeme süresinin son günü bitimi olarak belirledi, sorunu kökten çözdü.
Beyanname verme süresi, ödeme süresinin son günü bitimi olarak belirlendi
Bir önceki yazımızda da ifade ettiğimiz üzere, Maliye’nin yaptığı doğru, direkt çözüme yönelik ve mükellef lehine olan düzenlemelerinin hızına yetişilmiyor. İdare mükellef arasında kangren hale gelen sorunlar bir bir çözülüyor. Zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde yapılan mükellef odaklı vergiciliğin güzel örnekleri için bu düzenlemelere emeği geçen başta Hazine ve Maliye Bakanımız, Gelir İdaresi Başkanı ve Gelir İdaresindeki Üstad ve arkadaşlarımızı tebrik ediyor, hepsine teşekkür ediyorum.

Hepsi birbirinden değerli, ekonomiye yararlı ve sektörlerin sıkıntılarını gideren düzenlemeler.

Yapılan son düzenleme, vergi mükellefleri ile meslek mensuplarını (YMM VE SMMM’ler) çok yakından ilgilendiren beyanname verme sürelerinin uzatılması ile ilgili.

Yaşanan ve Kangren Olan Sorun Neydi?

Vergilerin beyan edilme ve ödenme süreleri, her Vergi Kanununda belli edilmiş durumda. Vergi mükellefleri, beyana dayanan vergilerini Kanununda belirlenmiş sürede verdiği beyanname ile tahakkuk ettirmekte, yine Kanununda belirlenen sürelerde ödemektedir.

Ancak, mükelleflerin verdiği beyanname sayısının fazlalığı, meslek mensuplarının ağır iş yükü altında bulunmaları ve bu yükün giderek artması, beyannamelerin süresinde verilmesini zorlaştırmış, hatta imkansız hale getirmiş durumda. Buna paralel olarak meslek mensuplarında strese dayalı ölüm sayısı artmaya başladı. Bu durum, taraflı tarafsız herkesi üzdü ve belli ki üzmeye de devam edecek.  

Her beyanname döneminin sonuna doğru başlayan beyannamelerin yetişememesi endişesi, başta TÜRMOB olmak üzere SMMM Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile diğer ilgili STK’lara yeni bir görev yükledi: Beyanname verme süresinin ödeme süresinin son günü bitimine kadar uzatılması talebinde bulunmak. Öyle ki, Odalar arasında talepte bulunma yarışı başladı, herkes uzatma talebinde bulunduğunu yazılı ve görsel yada sosyal medya aracılığıyla vergi mükelleflerine ve meslek mensuplarına duyurdu. Hatta uzatmayı kendilerinin yaptırdığını açıklayan bile oldu.

Peki, Maliye Bugüne Kadar Ne Yaptı?

Maliye ise, mükelleflerden ve meslek mensuplarından gelen bu talepleri büyük çoğunlukla karşılıksız bırakmadı, beyanname verme sürelerini genellikle ilgili verginin ödenme süresine kadar uzattı.

Fakat, bu uzatma duyuruları hep son dakika kararları ile yapıldı, hatta son gün gece yarısı uzatıldığı bile oldu. Artık herkes beyanname verme süresinin uzamayacağı fikrine kapıldığında, yayınlanan bir sirküler ile bu süreler devamlı uzatıldı. Hemen her uzatmada, neden bu uzatmanın bir gün önceden yapılmadığı, son dakikaya niye bırakıldığı, herkes beyanname verdikten sonra neden bu uzatmaya gidildiği tartışılır hale geldi, yoğun tepkilere neden oldu.

Maliye’nin beyanname verme sürelerini her defasında uzatmak zorunda kalması ve bu uygulamasının yerleşik hale gelmesi, her beyanname döneminde bu beklentiyi artırdı, bu durum ise artık bu uzatma işine kalıcı bir çözüm getirilme zorunluluğu ve ihtiyacını doğurdu.

Maliye, Beyanname Verme Süresini Uzatma Problemini Kökten Çözdü, Bu Konuda Yaşanan Eziyeti Sonlandırdı. Beyanname Verme Sürelerini Kalıcı Olacak Şekilde Topluca Uzattı, Herkes Rahatladı!

Maliye, mükelleflerin ve meslek mensuplarının beyanname verme sürelerinin uzatılmasına ilişkin taleplerinin karşılanması ve bu olayın kökten çözümlenmesi amacıyla bazı vergi beyannamelerinin verilme sürelerini kalıcı olacak şekilde topluca uzattı. 

29 Mart 2019 tarihli ve 115 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken Muhtasar, Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri, tek seferde ödenen vergilerde ödeme süresinin, taksitle ödenen vergilerde ise ilk taksit ödeme süresinin son günü bitimine kadar uzatıldı. Uzatma işlemi, Vergi Usul Kanununun mükerrer 28. Maddesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına verdiği yetkiye istinaden yapıldı.

İşte, Yeni Beyanname Verme Ve Ödeme Süreleri

Söz konusu Sirküler ile yapılan düzenlemeden sonra, beyanname türleri itibarıyla yeni beyanname verme ve ödeme süreleri aşağıdaki gibi oldu;
Beyanname Türü Beyanname Verilme Zamanı Ödeme Zamanı
Muhtasar Takip eden ayın 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Damga Vergisi Takip eden ayın 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Katma Değer Vergisi Takip eden ayın 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Yıllık Gelir Vergisi (Basit Usul) Şubat Ayının son günü Şubat Ayının son günü
Yıllık Gelir Vergisi Mart Ayının son günü Mart Ayının son günü
Kurumlar Vergisi Nisan Ayının son günü Nisan Ayının son günü
Geçici Vergi 1. Dönem 17 Mayıs 17 Mayıs
Geçici Vergi 2. Dönem 17 Ağustos 17 Ağustos
Geçici Vergi 3. Dönem 17 Kasım 17 Kasım
Geçici Vergi 4. Dönem 17 Şubat 17 Şubat

Yeni beyanname verme ve ödeme süreleri, kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için de geçerli. Bunlar da, yukarıdaki tabloda yer alan beyannamelerini ödeme süresinin son günü bitimine kadar verebilecekler.

Sonuç Olarak;

Maliye, Vergi Usul Kanununun verdiği yetkiye dayanarak; 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken bazı vergi beyannamelerinin verilme sürelerini, yeni bir belirleme yapılıncaya kadar ödeme sürelerinin son günü bitimine kadar uzattı. Peki, bu yeni düzenlemeden vazgeçilebilir mi? Bence hayır, artık beyanname verme süreleri ile beyannameye göre çıkan verginin ödenme süresi aynı olacak. Yapılan işlem doğru ve yerinde.

Yalnız burada yapılması gereken ve vergi tekniğine uygun olan, Sirküler ile gerçekleştirilen bu düzenlemenin ilgili Vergi Kanunlarında değişiklik yapılarak kalıcı hale getirilmesidir. En kısa zamanda bunun da yapılacağını düşünüyoruz. Aklın yolu bir...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet