Vladimir Putin kimdir?

Vladimir Putin kimdir?

Vladimir Putin kimdir?

7 Ekim 1952; Leningrad, SSCB, Rus siyasetçi ve Rusya devlet başkanı. Putin 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında Başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir.
 
Başbakanlığı döneminde İktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

1975 yılında Leningrad Üniversitesi üniversitenin yeni adı Sankt Petersburg Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü'nden mezun olan Putin, Rusya'nın 2000-2008 yılları arasında Devlet Başkanlığı görevini yürüttü. Birleşik Rusya partisi lideri olarak 2000 yılında yapılan seçimlerde Gennadi Züganov'un genel sekreterliğini yürüttüğü Rusya Federasyonu Komünist Partisi'ni geride bırakarak %52,9'luk oy oranıyla devlet başkanı seçilmiştir. Seçimlerde Züganov % 29,2 oy oranıyla ikinci olmuştur.

2004 yılında yapılan seçimlerde ise %72 oyla tekrar devlet başkanı seçilmiştir. Döneminde, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ortaya çıkan ekonomik çöküş sonrası tekrar toparlayan Rusya ekonomisi hızlı büyüme rakamları yakalanmış, bununla birlikte ülkesinin bağımsızlığı yolunda çeşitli adımlar atılmış, merkezi otorite kuvvetlendirilmiş ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nde çeşitli modernizasyon uygulamaları başlatılmıştır. 4 Mart 2012 tarihinde yapılan seçimler sonucu %63,6 oyla Rusya Federasyonu'nun 3. kez devlet başkanı seçilmiştir.

Biyografi
Baba tarafından dedesi, Sovyetler Birliği kurucusu Vladimir Lenin'e, Lenin'in eşi Nadejda Krupskaya'ya ve Stalin’e belli sürelerde aşçılık yapan Spiridon Ivanoviç Putin olan Vladimir Putin, 7 Ekim 1952 tarihinde SSCB döneminde adı Leningrad olan St Petersburg kentinde Vladimir Spiridonoviç Putin ve Maria Ivanovna Shelomova çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden 1975'te mezun olan Putin, yüksek lisansını ekonomi alanında yaptı. Mezuniyetinin ardından, 1975'ten itibaren KGB'de çalışmaya başlayan Putin, bir süre Almanya'da görev yaptı, Leningrad'a dönmesinin ardından da üniversite yönetiminde görev aldı.

1990'da Leningrad Şehir Konseyi'nde danışmanlık yapan Putin, 1991-1992 yıllarında da belediye başkan yardımcısı ve belediye konseyi dış ilişkiler komitesinin başkanı idi.

Putin, 1996 yılına kadar St. Petersburg yönetiminde çeşitli kademelerdeki görevlerinin ardından, 1996'da Kremlin Sarayı Mülkiyet İdaresi Başkan Yardımcılığı'na atandı ve bu görevini 1997 yılına kadar sürdürdü. 1997 ve 1998'de Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı ile Devlet Başkanlığı Denetim İdaresi Başkanı olarak yaptı.

Putin, 1998-1999 yıllarında, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin FSB başkanlığını yaparken, aynı zamanda, Sovyetler Birliği sonrasındaki yeni Rusya'nın politbürosu olarak da adlandırılan Rusya Güvenlik Konseyi'nin sekreterliği görevini yürüttü.

Putin, 9-16 Ağustos 1999 tarihleri arasında başbakan yardımcısı ve başbakan vekilliği, 16 Ağustos'tan itibaren de başbakan olarak görev yapmaya başladı. Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in 31 Aralık 1999'da istifa etmesinin ardından, Anayasa gereği, üç ay içerisinde devlet başkanlığı seçimi yapılıncaya kadar bu görevi vekaleten üstlendi.

Putin, Rusya'da yapılan başkanlık seçimlerinde %50'nin üzerinde oy toplayarak, birinci turda devlet başkanı seçildi. 7 Mayıs 2008'de görev süresi dolarak yerini yeni devlet başkanı Dmitri Medvedev'e bıraktı ve Rusya'nın başbakanı oldu. 4 Mart 2012'de 3. kez % 63.6 oyla Rusya Federasyonu devlet başkanı seçilmiştir.



Siyasi kişiliği
Vladimir Putin iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin adayı olarak devlet başkanı seçilmiştir.
Medvedev başkanlığındaki hükümet de bu parti tarafından kurulmuştur. Ancak Putin ile Medvedev arasında önemli siyasi farklılıklar bulunmaktadır. Medvedev Sovyet dönemine hiçbir şekilde ilgi göstermezken, Putin pek çok kez Sovyet dönemini öven konuşmalar yapmıştır. Putin, "Sovyetler Birliği'nin dağılması 20.yy'ın en büyük trajedisidir" demiştir.

Ülkesindeki farklı siyasi eğilimleri uzlaştırmaya çalışan Putin genel olarak batıya düşman olmayan ama batıya karşı da Rusya'nın menfaatlerine öncelik veren, Post-Sovyet ve ulusalcı politikayla Rusya'ya yeni bir ivme kazandırmaya çalışmaktadır. Amacı komünist rejim olmadan Rusya'ya Sovyet gücünü tekrar kazandırabilmektir.

Bu nedenle Komünistler tarafından eleştirilen Putin, liberal politika tabirini de pek kullanmadığı ve oligarklara savaş açtığı için de liberal kesimin saldırısına maruz kalmaktadır. Ancak iktidarı süresince ülkedeki ekonomik kalkınma halkın desteğini almasını sağlamıştır.

Uluslarası politikada eski Sovyet cumhuriyetlerine tekrar hakim olmakla suçlanan Putin, aslında sadece Rusların yoğun olarak yaşadığı ve tarihi eski Rusya olarak adlandırılan Doğu Ukrayna'da hakimiyet kurma çabasındadır. Buna sebep olarak da Rus nüfusun yoğun olduğu bu topraklarda Rusların güvenliğini temin etme amacında olduğunu belirtmiştir.

Özel hayatı
Moscow Times gazetesi tarafından ABBA'nın şarkılarını söyleyen Björn Again'in 22 Ocak'ta Putin ve az sayıda konuğu için özel bir konser verdiğini ve bu mini konser sırasında sık sık dans ettiğinin iddia edilmesi üzerine Putin'in Türkolog olan Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in Abba değil Beatles'ın sıkı bir hayranı olduğunu dolayısıyla böyle bir mini konser verilmediğini açıklamıştır.



Ayrıca Putin, efsanevi İngiliz grubunun bir ferdi olan Paul McCartney ile buluşması sırasında hayranlığını dile getirmişti. Time'a verdiği bir röportajda Brahms, Mozart, Çaykovski, Rahmaninov, Schubert, Liszt dinlemeyi sevdiğini ve favori parçasının Beatles'tan Yesterday olduğunu açıkladı.

Tarihi ve politik içerikli kitapları tercih ettiğini ve Ömer Hayyam'ın şiirlerini sevdiğini açıkladı. Boş zamanlarını nasıl geçirdiğini soran bir gazeteciye, köpeği ile zaman geçirdiğini ve eşinin hediye ettiği Ömer Hayyam şiirlerini okuduğunu ifade eden Putin, basın toplantısında gazetecilere Ömer Hayyam'ı tavsiye etti

Köpeklere olan düşkünlüğü ile bilinen Putin'e Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından çoban köpeği yavrusu hediye edilmiştir. Siyah kuşak sahibi olan Putin genç yaştan beri Judo ile ilgilenmektedir. Dış istihbarat servisi KGB'ye katılmayı lise birinci sınıftayken karar verdiğini açıklayan Putin'in çocukluktan beri hayali bir istihbarat elemanı olmaktı.

KGB döneminden bir kare
Putin, St.Petersburg Devlet Üniversitesi'nde hukuk okumuştur. Eşi Lyudmila Putina ise Putin ile aynı üniversitede İspanyol dili bölümününü okumuştur.



Putin ile eşi Lyudmila Putina ile 6 Haziran 2013 tarihinde karşılıkla olarak boşanma kararı alarak boşandılar. İki kızları bulunmaktadır. Putin, kızlarından birinin biyoloji diğerinin ise Japon dili ve tarihi üzerine okuduğunu açıkladı.

Putin, 2010 yılında kanser hastası çocukların yararına düzenlenen gecede Blueberry Hill adlı caz parçasını söylemiştir.

KGB’DE ÖĞRENDİĞİ 6 ÖĞÜT

Çok dinle, az konuş

Sivri çıkışlar yapma

Kararlarını kendine sakla

Patronuna sadakatini belli et

Sakın ön plana çıkma

Gerekmiyorsa konuşma

PUTİN’İN BİLİNMEYENLERİ

Özel diktirilmiş takım elbiseler giyiyor.

Başkentin kirliliğinden ve gürültüsünden rahatsız olduğu için, Moskova’nın dışında bir yerde oturuyor.

Anadili gibi Almanca konuşuyor ve İngilizcesini geliştirmek için özel ders alıyor.

Çalıştığı ekiplere çok bağlı. Bu yüzden insanları kolay kolay kovmuyor. Ancak çalışanlarının sadakât sahibi olması ve ağızlarını sıkı tutması, aradığı en önemli özellikler.

5 sene Berlin Duvarı yıkılana kadar Doğu Almanya’da KGB ajanı olarak çalıştı.

KGB’nin onayı ile 1990’da Leningrad St. Petersburg Üniversitesi’nde doktoraya başlar. Rektörün uluslararası ilişkiler danışmanı olur.

Şehir Meclisi’nin kararıyla, St. Petersburg Belediye Başkanı Anatoli Sobçak’ın danışmanlığına getirilir. Ardından Başkan Yardımcılığı görevini üstlenir. Başkan Sobçak, bu dönemde Putin’in imzaladığı kararların bürokraside hiç takılmadığını görerek, bir çok işi ona bırakır.

Eşi, sekreteri ve sekreterinin eşiyle birlikte tatil yaptıkları Petersburg yakınlarındaki yazlığında yangın çıkar. Üst katta mahsur kalan kızı Maşa ve sekreterini bir birine bağladığı çarşafla balkondan aşşağıya indirir. Yatak odasında sakladığı tüm parayla birlikte yazlık kül olur.

1998’de FSB’nin Rusya’nın istihbarat servisi, yeni KGB başına getirilir Yeltsin tarafından.

9 Ağustos 1999’da, Başbakan yardımcılığına; 16 Ağustos’da da Başbakanlık makamına getirilir. Aynı gün babasını kaybeder.

Milenyuma girerken, 31 Aralık 1999 yılında Yeltsin istifa eder ve Başkanlık koltuğuna Putin oturur.

İlk iş olarak, Çeçenistan’da savaş veren askerleri ziyaret eder.

Rusya’yı yöneten Oligarklara çeki düzen verir, bazı kurumları ve şirketleri devletleştirir, gazete ve televizyonları kapatır.

Sırasıyla %59, %71, %63 oranında oy alarak; Rusya devlet Başkanı olmuştur ve bütün yaptırımlara rağmen Putin’e güven %80, ekibine güven ise %83’lerdedir.

Ajanlık döneminde 5 kez suikasttan kurtuldu

ZDF kanalına göre 62 yaşındaki Putin, geçmişte en az 5 kez suikasttan kurtuldu.

Putin'i öldürme girişimlerinin tarihleri verilmedi.

Bir olayda eski bir KGB ajanının Putin'i İngiltere'deki Heathrow Havaalanı'nda öldürmeye çalıştığı ileri sürüldü. Suikastı, Rus istihbaratından gelen bilgiler sayesinde İngiliz ajanların önlediği belirtildi.

Putin'in 1985-1990 arasında Doğu Almanya'daki görev süresinde ise Moskova'dan gelen emirlere uymadığı ve kendi özel ajan zincirini kurmaya çalıştığı kaydedildi. 

Putin'in Çocukluğu Hala Sır

Rus lider Putin'in çocukluğu gizemini koruyor. Annesinin yaşadığı Metehi Köyü'ne giden gazeteciler ise öldürülüyor.



Putin'in biyografisinde hiç yer vermediği gerçek annesi Vera Putina, 87 yaşında ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in Metehi Köyü'nde yaşıyor. Rus ajanları Putin'in annesinin köyünde kuş uçurtmuyor.
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat