Anadolu’nun en eski camilerinden ve Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Ulu Cami, ziyaretçileri için artık daha erişilebilir hale geldi.

Vali Su, Ulu Cami'de hizmete açılan engelli rampasında ve Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'nde incelemelerde bulundu

Diyarbakır Valiliği ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun aldığı kararla, tekerlekli sandalye kullanan engelliler, yaşlı, çocuk arabası kullanan yerli, yabancı ziyaretçilerin tarihi yapıya erişiminde yaşadıkları zorlukları gidermek amacıyla başlatılan engelli rampaları çalışmaları tamamlandı ve rampalar hizmete açıldı.

Vali Ali İhsan Su, Cuma namazını Ulu Cami'nde eda ettikten sonra Ulu Cami’nin ana girişine ve avludan abdest alma bölümüne geçen kısma yeni yapılan rampaları inceledi. Vali Su, incelemeler sırasında Vali Yardımcısı Murat Yıldız ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç’tan bilgi aldı.

Cami görevlilerinden ve cemaatten gelen olumlu tepkilerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Su, ''Diyarbakır Ulu Cami, şehrimizin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. Bu camiyi her yıl yüzbinlerce insan ziyaret ediyor. Camimizin engelli vatandaşlarımız ve bebek arabası kullanan aileler için daha erişilebilir hale gelmesi bizim için çok önemliydi. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' dedi.

Caminin özgün yapısına müdahale edilmeden mimari dokusuna uygun taş malzeme ve çelik konstrüksiyon kullanılarak inşa edilen engelli rampaları sayesinde engelli vatandaşlar ve küçük çocuklu aileler artık camiye rahatlıkla girerek tarihi yapıyı ziyaret edip, ibadetlerini yerine getirebilecekler.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor
Vali Su, Ulu Cami’nin akabinde Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarının devam eden Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde de incelemelerde bulunarak Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın deprem bölgesinde bulunan ''Kültür Varlıklarının ve Müzelerin Acil Müdahale Proje ve Uygulamaları" projesi kapsamında yer alan  "Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi deprem sonrası oluşan hasarların giderilmesine yönelik restorasyonu devam ediyor.

Şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ev ve aynı zamanda etnografya müzesi olarak kullanılan tarihî yapı, restorasyonun tamamlanmasıyla eylül ayının sonunda kapılarını tarih severlere tekrar açacak.

İncelemelerin akabinde Vali Su çevre esnafını ziyaret ederek vatandaşlarla hasbihal etti.

Esnafın ve vatandaşların taleplerini dinleyen Vali Su, esnafa hayırlı kazançlar diledi.

Vali Su’ya incelemeleri sırasında Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Sur Kaymakamı Asım Solak ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç eşlik etti.
OGÜNhaber