Bu durum, 65 yaş ve üzerindeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının artması ile sonuçlanmıştır. Halihazırda, dünya nüfusunun yaklaşık %10’unu yaşlı bireyler oluşturmaktadır. TÜİK verilerine göre Ülkemizde de 65 yaş ve üzeri nüfus, son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında toplam nüfusun %10,2’sine ulaşmıştır. Bu artışın devam edeceği ve 2080 yılında, toplumumuzdaki her 4 kişiden birinin yaşlı birey olacağı öngörülmektedir.
Bu gerçekten hareketle dünyada, her yıl 1 Ekim günü “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kabul edilmiş lupher yıl belirlenen farklı temalarla yaşlı nüfus, sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı gibi konularda farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilerek yaşlılık dönemine dikkat çekilmektedir.
Bilindiği gibi yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak,sosyal bağlantılarını güçlendirmek, sağlıklarını iyileştirmek için gerçekleştirilen faaliyetlerin nihai amacı bu kişilerin, dolayısıyla toplumun hayat kalitesini artırmaktır. Edinilen tecrübeler, bu amaca ulaşabilmek için kapsamlı hizmet sunumunun yeterli olmadığını, yaşlıların doğru bilgiye ve sunulan hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmanın gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu sağlamak amacıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hizmet vermeye başladı.
Diyarbakır’da 1 Kasım 2023 tarihinde hizmet vermeye başlayan Merkezde; Geriatri Uzmanı, Hemşire, Gerontolog, Psikolog, Diyetisyen ve Fizyoterapist görev yapıyor. 80 yaş ve üzerindeki bireylere hizmet verilen merkezde,11 aylık dönemde 153 vatandaşın takipleri yapıldı. Vatandaşların mevcut durumları değerlendirildikten sonra 3 aylık periyotlarla da kontrolleri de merkez tarafından yapılıyor.
Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM); 80 yaş ve üzeri bireylerin sağlıklı yaşlanmasını sağlamak amacıyla sağlık hizmeti erişiminin kolaylaştırılması, tıbbi izleminin yanında koruyucu hekimlik uygulamalarının yapılması, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetini sunan branşlar için sağlık tesisinde randevu alınması, evde sağlık hizmetleri ve yerinde tıbbi bakım ihtiyacının belirlenmesi, sağlık tesisine ulaşamayan bireylerin sağlık tesisine naklinin koordinasyonu amacıyla oluşturulan birimdir.