Milletvekili Metin Çelik, çok sayıda okul binasının aynı anda yakılarak yenilerinin yapılmasa çalışmalarının başlatılmasına olan eleştirileri yanıtladı...

Çelik: Rapor varken, o binalarda bir saniye bile öğrenci tutamazdık

EĞİTİM-BİR-SEN Kastamonu Şubesi, geçtiğimiz haftalarda başlattığı “Pazartesi Buluşmaları” konulu programı sürdürüyor. Sendika binasında gerçekleşen programın önceki aksam ki konuşmacısı Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik oldu. Programın açılış konuşmasını yapan EĞİTİM-BİR-SEN Kastamonu Şubesi Başkanı Orhan Sancaktaroğlu: “Kastamonu gündemi, nüfusumuz 100 bini geçtikten sonra hızlı bir şekilde değişiyor. İnsanlarımız artık daha fazla konuşuyorlar, gazetecilerimize de daha fazla haber çıkıyor. Bu programlarımıza Pazartesi akşamları devam edeceğiz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. “2023 Vizyonu ve Kastamonu” konulu programda konuşan Metin Çelik, sözlerine eğitim alanındaki gelişmelerden söz ederek başladı. Çelik şu ifadeleri kullandı: “Zamanımızın her anında Kastamonu ile yatıp, Kastamonu ile kalkıyoruz. Gerek yanlış oluşturulmaya çalışılan algılar nedeniyle, gerekse de bizim belki eksik bilgilendirmemizden dolayı yanlış bilinen konuları düzeltmek adına bugün sizlerleyim. Bunun dışında, son 17 yıllık iktidar döneminde biz Kastamonu olarak her alan neredeydik, nereye geldik. Kısaca bunlardan da söz etmek isterim.

 “2002’DEN BU YANA OKUL SAYIMIZI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIRDIK”

“Türkiye'deki eğitim altyapısı konusundaki gelişmeler neyse, hamd olsun Kastamonu'da da aynı gelişmeleri yaşadık. Türkiye’de ne kadar derslik yaptıysak, Kastamonu'da en az o kadar derslik sayımızı artırdık. Ne kadar teknik imkânları artırdıysak, akıllı tahtadır, diğer imkânlar, Kastamonu'da da sizler bunları yaşıyor ve görüyorsunuz. Son iki yıla gelirsek şayet, son dönemde de yaşadığımız acıları göz önüne aldığımızda Türkiye bir deprem ülkesidir. Bu konuda bakanlığımızın özellikle birinci derece deprem kuşağında yer alan bölgelerle ilgili son 7 yıla dayanan bir çalışması söz konusu oldu. Daha evveli de var ancak somutlaşan bir dönem oldu. Bazı okullarımızla ilgili yıkım kararı geldi ve bizim de görüşümüz doğrultusunda anında harekete geçildi. Elimizdeki imkânları kullanalım, gerekirse ikili eğitime geçelim ama öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, çalışanlarımızı asla riske atmayalım şeklindeydi. Dolaysıyla son iki yıl içerisinde büyük bir uğraş verdik. El birliğiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanımızın ve Bakan Yardımcılarımızın desteğini alarak, il içinde koordineli çalışmamız sonucu son iki yılda büyük bir hamleyi gerçekleştirdik. Sadece depreme yönelik çalışmalarda yapılmadı, öncesi de var. 2018'e girerken aldığım bilgilere göre, Kastamonu’da 2002 yalına oranla son 17 yılda okul sayımızı yüzde 50'den fazla artırdık. Bu rakamlarda son yapılan çalışmalar dahil değil. Bu süreçte nüfus artışı ise 360 binlerden 380 binlere geldik. Hep bir geri gidiş söz konusuydu. Bu 2010'lara geldiğimiz de durdu, o günden bugüne her yıl düzenli olarak artışlarla devam ediyoruz. Ciddi bir nüfus artışı olmamasına rağmen okul sayamızda yüzde 50'nin üzerinde artış söz konusu oldu. Bu da bizim derslik başına düşen öğrenci sayımızı 20'li rakamlara kadar düşürdü. Lise'de ise 31'lere kadar inmiş durumdayız. Bunu Merkez İlçe yükseltiyor, ilçelerimiz ise düşürüyor. Okullaşma ve derslik sayısında bugün hamd olsun iyi bir seviyeye gelmiş durumdayız. Bunlar yeterli mi, hayır yeterli değil. Bir de ilimizin başarı seviyesi var. Bunlarda da ortalardayız. 40'lý sıralardayız. Bu alt yapıyı daha da fazla oluşturduğumuzda bu sıralamada daha da yukarılara çıkmamız gerekiyor.

“BU YIL İÇİN 24 MİLYON TL AYRILDI”

 2020 yılı için sadece 24 Milyon TL tutarındaki bir rakam okul güçlendirmeleri için ayrıldı. Bazı okullarımız yine boşaltılmış durumda, hazırlıklarımız hızlı bir şekilde yapıp yeni okulları tekrar yapacağız. Bu çalışma devam edecek.

“SON 2 YILDA 110 MİLYON TL HARCANDI”

Son 2 yılda 110 Milyon TL tutarındaki bir rakam, Kastamonu'daki okul inşaatları için harcandı. Başka illerle kıyasladığımız da, biz çok hızlı hareket ettik. Bazı iller çok daha geride kalmış durumda. Bizim yarımız kadar, birçok il adım atamamış durumda. Hızlı refleks göstermemiz ile, okullarımızla ilgili projelerin hızlı bir şekilde hazırlanması ve ödenek noktasında birlikte mücadele vermemiz bunu sağladı. Her şey inşaat değil, bunun farkındayız ancak alt yapı olmadan başka adımlar atmak da mümkün olmuyor.” Program, soru-cevap şeklinde devam etti.

EĞİTİM-BİR-SEN Kastamonu şubesi Başkanı Orhan Sancaktaroğlu: “Okulların yapımı noktasındaki en büyük eleştiri, aynı anda 20 okulun yıkılması ve bu konuyla ilgili de bir sıralama yapılmadan bir anda yıkılması oldu. Bu çok tartışıldı” dedi. Metin Çelik ise: “Bu bir risk. Okullarımıza ilişkin böyle bir rapor gelmişken, biz o binalarda bir saniye bile öğrenci tutamazdık. Bu iki yıllık süreyi, ikili öğretim riskiyle atlattık ve sorunu aşmış olduk” şeklinde cevap verdi. Sancaktaroğlu ayrıca: “Toplum Yararına Program (TYP) uygulaması devam edecek ise, sizden isteğimiz özellikle milletvekilleri olarak bunun okullar açılmadan bir hafta önce başlamaları gerekiyor. Ancak biz Ekim ayında ancak başlatabiliyoruz” diye konuştu. Metin Çelik ise: “TYP uygulamasına Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde devam edilmesi yönünde karar alındı. Bundan sonraki yıllarda da uygulamanın devam edeceğini düşünüyorum. Faydası var mı evet var. Okullarımız bu uygulama ile daha bir rahatladı ve düzenli çalışmalar yapılıyor. Bu konuda bize olumlu dönüşler oluyor. Bunları en iyi şekilde planlayıp milletimizin hizmetine sunmak isteriz” dedi. Programda diğer gündem maddeleri ele alındı, soru-cevap şeklinde sürdü.

OGÜNhaber