Kastamonu’da ‘Oyuncaksız Çocuk Kalmasın’ projesi kapsamında toplanan atık eşyalar öğrencilere karne hediyesi oyuncak olarak geri döndü.
Sıfır Atık’ ve ‘Oyuncaksız Çocuk Kalmasın’ projesi ile kullanılmayan eşyalar değerlendiriliyor. Veliler ve çocukları evden ve çevreden topladıkları tüm atıkları birleştirerek geri dönüşüme katkı sağlıyor. Toplanan eski eşyalar oyuncağa dönüştürülüyor.
Veliler, bunlarla oyuncak ve süs eşyası yaparak hem çocuklarına hem de maddi durumu iyi olmayan çocuklara karne hediyesi olarak hediye ediyor. Kastamonu’da sosyal medya üzerinden iletişim kurarak bir araya gelen kadınlar sıfır atık projesi kapsamında evde bulunan eski ve kullanılmayan eşyalardan oyuncak yaptı.
Tek eldiven, tek çorap, kullanılmayan ve eski kazak, pantolon, su-meyve suyu şişesi, boncuk, ip, karton kutu.. Bu eski eşyalar yeniden dönüştürüldü. Evlerde bulunan tek çorap, tek eldiven, eski kazak ve pantolonlar karne öncesi çocuklara hediye oldu.
Etkinlik ile çocukların hem sanatsal yönlerini geliştirmesine katkı sağlandı, hem de el becerilerine katkıda bulunuldu. Ayrıca çocuklar velilerinin de desteği ile arkadaşları için bir şeyler yapabilmenin hazzını yaşadı.
“HEM GERİ DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ HEM DE ÇOCUKLARIMIZI SEVİNDİRMİŞ OLACAĞIZ”
Sosyal medya üzerinden bir araya geldiklerini kaydeden kurs hocası, çocuklara anne yapımı, el yapımı karne hediyeleri yaptıklarını kaydetti. Yapılan çalışmalarda kullanılmayan kıyafetleri, teki kalmış çorapları, teki kalmış eldivenleri kullandıklarını kaydeden kurs hocası: “Şu an yaptığımız çalışmalarda. Bunları da böylelikle değerlendirmiş olacağız. Şu an yaptığımız çalışmaları atıl durumda olan kumaşlardan, teki kalmış çoraplardan veya kullanılmayan eldivenlerden yapıyoruz. Sonrasında bu çalışmalarda çocuklarımıza hediye edeceğiz. Böylelikle hem geri dönüşüme katkı sağlamış olacağız hem de çocuklarımızı sevindirmiş olacağız” dedi.
Arkadaşlarına oyuncak yaptıklarını ifade eden 7 yaşındaki Mira Özgü adlı çocuk Cuma gününden sonra karne alan arkadaşlarına karne hediyesi olarak vermeyi düşündüklerini söyledi.
Oyuncak yapımına çocuğuyla beraber gelen Hatice Öztek adlı vatandaş, daha önceden birçok etkinliğe katıldıklarını belirterek: “Bu seferde hem okuma etkinliğine katılalım hem de kızımla beraber bir şeyler yapalım istedik. Burada yaptığımız oyuncak da kızıma karne hediyesi olacak. Kızıma küçük gelen çoraplarından tavşan yapıyoruz. Onu karne hediyesi olarak kızıma vereceğim inşallah” diye konuştu.
“YARATICILIĞIMIZA DAYANARAK BİR ŞEYLER YAPIP ÇOCUKLARI MUTU ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Projenin koordinatörlüğünü yapan Ayşegül Soylu Muşlu ise projede kadın dayanışmasının ana noktaları olduğundan bahsetti.
‘Çocuklar Oyuncaksız Kalmasın’ adlı bir projelerinin olduğuna dikkat çeken Ayşegül Soylu Muşlu: “Biz de o projeden esinlenerek anneler olarak hem kendi çocuklarımıza hem de etrafımızdaki çocuklara oyuncaklar yapalım, bütün çocuklar oyuncak ile oynasın istedik. Sosyal medya üzerindeki Kastamonulu Kadınlar gurubumuzdan örgütlendik. Sağ olsun eşlik ettiler. Hem öğrenmiş oluyoruz, hem de çocukları mutlu etmiş oluyoruz. Daha ne olsun. Bu oyuncak yapımını devre devre yapmayı düşünüyoruz. Özellikle yakınlarda okullarımız kapanacak. Karne günü gelecek. Çocuklarımıza karne gününde hediyeler olarak kendi yaptığımız el yapımı, organik, gayet güzel bir şekilde yapılmış olan oyuncaklarımızı hediye etmiş olacağız. Yine belki 23 Nisan’da diğer çocuklara bunları dağıtacağız. Burada evimizde bulunan eldivendir, çoraptır, tek kalmış diğer kıyafetlerdir, onlarla tamamen doğal olarak, tamamen yaratıcılığımıza dayanarak bir şeyler yapıp çocukları mutu etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.