AB ve Almanya'da aşı çalışmalarına dair son durum değerlendirmesi

Aşı tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı şu günlerde Avrupa aşı gerginliği ile gündeme geldi. Sorun, Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı geliştiren İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın AB'ye daha önce belirlenen dozdan daha azını vereceğini açıklamasıyla başladı.

100 milyon doz aşı almayı bekleyen Brüksel'e bunun ancak dörtte birine yakın bir miktarı teklif eden şirket, gerekçe olarak Belçika'daki üretim tesislerindeki sorunu gösterdi.

Ancak Avrupalı yetkililer, merkezi İngiltere'de bulunan AstraZeneca'nın, AB ülkeleri için ayrılan aşıları İngiltere'ye verdiğini ima etti.

AstraZeneca'nın CEO'su Pascal Soriot, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, şirketinin aşıyı AB'ye İngiltere'ye olduğu kadar hızlı teslim etme sözü vermediğini belirtti.

Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını ifade eden Soriot, ancak taahhütte bulunamayacaklarını vurguladı.
Bu gelişme ve açıklama, AB'yi daha da kızdırdı. AB, AstraZeneca yetkilileriyle toplantı düzenlemek istedi ancak 27 Ocak'taki toplantıya AstraZeneca katılmadı.

Bir AB yetkilisi, şirketin toplantıya katılmak yerine yazılı olarak AB Komisyonuna bildirim yapacağını açıkladı. "AB, İngiltere'ye Pfizer aşısının ihracatını yasaklayabilir."

ALMANYA'DA DURUM NEDİR

Evet dostlarım bütün bunlar yaşanırken Almanya'da aşı ile ilgili durum nedir bunu, Almanya'da yaşayan bir dostumuzun kaleminden sizlere aktarıyorum:

"Merhabalar,
Almanya'da aşı araştırmaları ile ilgili olarak, hangi aşılar nerede onaylanır, nasıl çalışır, ilk kim alacak, araştırmaları kim finanse ediyor? Şeklindeki soruları araştıran NDR bu araştırmanın sonuçlarını şu şekilde yayınlıyor :

Şimdiye kadar iki korona aşısı AB tarafından onaylandı. Bunlardan biri Mainz merkezli Biontech ve ABD'li ortağı Pfizer'den ve diğer aşı ABD'li Moderna şirketinden.

AB, Biontech/Pfizer'den 600 milyon doz ve Moderna'dan 160 milyon doz ürün satın aldı. Almanya ayrıca 30 milyon kutu için Biontech/Pfizer ile ek bir tedarik anlaşması imzaladı.

Bu aşılar için kişi başına iki doz gerekmektedir. AB ayrıca AstraZeneca da dahil olmak üzere diğer dört üreticiyle teslimat konusunda anlaşmaya vardı. Ancak yetkili makamların bu fonları onaylayıp onaylamayacağı, ne zaman karar vereceği henüz belli değildir.

Mainz merkezli Biontech şirketi ve ABD'li ortağı Pfizer'in korona aşısı, Aralık ayından bu yana ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Meksika dahil olmak üzere bir çok başka ülkede acil kullanım için onaylandı. ABD gıda ve ilaç dairesi (FDA) ayrıca ABD ilaç şirketi Moderna'dan da ilaca acil durum onayı verdi.

Buna ek olarak Çinli üreticiler Sinopharm, Cansino, Sinovac ve Rus Gamelya Enstitüsü gibi farklı firmaların aşıları da bazı ülkelerde kullanılmaktadır. AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nden alınan aşılar da diğerlerinin yanısıra Büyük Britanya, Arjantin ve Hindistan'da acil kullanım için onaylandı. Hindistan ayrıca Hintli şirket Bharat Biotech'in acentesi için acil durum onayı verdi.

AB, Ocak Ayının sonunda AstraZeneca aşısının onaylanmasına karar verme çalışmalarını devam ettiriyor. İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca ise Oxford Üniversitesi'ne, AB'nde aşılarının onaylanması için başvuruda bulundu. Avrupa ilaç Ajansı (EMA) muhtemelen 29 Ocakta kararını bildireceğini açıkladı.

Bunu yanısıra Almanya'da güncel korona aşılama sayısı ise 94.645 artarak 961.682 ye yükseldi."

Evet dostlarım Avrupa'da aşı gündemine dair durumlar bize aktarıldığı kadarıyla bu şekilde.
Bir an önce ülkemizin ve dünyanın virüssüz sağlıklı günlerine kavuşması dileklerimle
Allah'a emanet olunuz!
OGÜNhaber