Yapılan yatırımlar ve hızla artan yenilenebilir enerji kullanımını göz önünde bulunduran belediyelerin bu alanda özellikle güneş enerjisine olan ilgisi de her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi, öz kaynak oluşturma çabasındaki belediyelere adeta can suyu oluyor.
Büyükşehir yasasının iyileştirilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş hatta önemli bir mesafe kaydedilmişken ülkemizde yaşanan darbe girişimi, seçim ve referandumlar, ekonomik kriz gibi etkenlerden dolayı zorunlu bir şekilde rafa kalkmıştı. Seçim dönemini atlattık. Taşlar tam yerine oturmaya başlamadı belki ama Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile başlayan ve yerel seçimlerle başka bir boyut kazanan yeni dönemde bu sürecin yeniden başlatılması ve çalışmaların tamamlanarak yerel yönetimler daha güçlü bir yapıya mutlak suretle kavuşturulması gerekir. Yerel yönetimlerin elini güçlendirmek hem şehirlerimizin hem de ülkemizin gelişmesindeki en önemli etkenlerden biridir. Bu noktada yerel yönetimlerin üretim süreçlerine dahil edilmesi de oldukça önemlidir. Bu alanlardan biri olan yenilenebilir enerji kaynakları, yerel yönetimler için çok önemli ve mutlak suretle değerlendirilmesi gereken bir alandır.
İklim değişikliğinin etkilerini hafifleten ve yenilenebilir enerjinin büyümesini hızlandırmaya yardımcı olan önemli kaynaklardan biri güneş enerjisidir. Ülkemiz, güneş kuşağı adı verilen ve güneş enerjisince zengin bir bölgede yer almasına rağmen, bu güne kadar güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanamamıştır. Son yıllarda yapılan önemli yatırımlar ve bu yatırımlardan elde edilen olumlu sonuçlar, güneş enerjisine olan ilgiyi artırmıştır. Son zamanlarda birçok şehirde ardı ardına hayata geçen en önemli projelerin başında güneş enerji santralleri geliyor. Gerek kamu gerekse de özel sektör girişimcilerinin büyük ilgi gösterdiği ve hem şehrin ekonomik yapısına hem de enerji ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağlayan Güneş Enerjisi Santralleri, mali gücü zayıf olan belediyelere nefes aldıracak en önemli yatırımların başında gelmektedir. Belediyeler isterlerse, tükettikleri elektriği, kuracakları güneş enerji santralleriyle kendileri üretip böylece yüksek faturalardan kurtulabilir hatta ihtiyaçlarından fazlasını da satarak ek gelir sağlayabilirler. Belediyeler, GES projeleri ile hem ekonomik anlamda rahat bir nefes alacak hem de çevre ve insan sağlığı noktasında önemli bir kazanım sağlayacak. Bu noktada belediyelerin yeni GES santrallerinin kurulması ve kullanım alanlarının geliştirilmesi noktasında daha aktif bir rol üstlenmesi gerekir.
Güneş enerjisi, sadece gelir elde etme ve çevre sağlığı noktasında değil kentsel tasarım ve yaşamın kolaylaştırması açısından da belediyelerin faydalanabileceği bir enerji kaynağı. Bu nokta da hayata geçirilen önemli ve somut örnekler var. Trafik işaret lambaları, aydınlatma sistemleri (cadde, sokak, park), çatı sistemleri (pazaryeri, belediye hizmet binası, otogar), akıllı bank, Güneş enerjisiyle çalışan araçlar, şarj istasyonları uygulamaları gibi alanlarda da kullanım imkânı bulunan güneş enerjisinin yerel yönetimler tarafından uygulanan başarılı çok sayıda örnekleri var. Bu sistemlerin kullanım alanlarının artırılması hem ihtiyaç duyulan alanda gereken enerjinin ücretsiz elde edilmesini hem yerel yönetimlerin ciddi anlamda tasarruf sağlamasına hem de ek bir gelir elde etmelerine imkân tanımaktadır.
Ekonomik ve çevresel kazanımlarının dışında gerek kullanım alanının her geçen gün genişlemesi gerekse de şehir hayatına entegre edilerek modern şehirlerin inşa edilmesi sürecinde önemli rol üstlenmeye başlayan güneş enerjisi, yerel yönetimlerin güçlenmesi noktasında da önemli bir katkı sağlayacak. Belediyelerin önemli bir eğilim gösterdiği güneş enerjisi alanında gerçekleştirilecek yeni yatırımlarla şehirlerimiz kazanacak ve bu kazançla şehirlerimiz gelişecek.
Selam ve dua ile...