Küresel makine ve endüstriyel otomasyon sektörü, on yıllardır iyi bir dengede düşük tek basamaklı yüzde aralığında, sadece gelir ve pazar payındaki küçük değişimlerle sektörel gelişimini sağlıyordu. Ancak şimdi işler birden bire bir ivme bir heyecan kazanıyor.
Bunun nedeni, uzmanlar ve sektörün oyuncuları arasında endüstrilerinde ortaya çıkan iki küresel mega eğilimin “büyüme modellerinin değişimi ve artan dijitalleşme hızının” stratejik kontrol noktaları ve değer havuzları üzerinde ciddi bir etkisi olacağı konusunda net ve yaygın bir fikir birliği olduğunun görülmesi. Bu da şirketleri iş modellerini yeniden düşünmeye zorlamakta, (Ek1(Exhibit 1)).
Burada makine ve endüstriyel otomasyon trendlerine bakıldığında;
Eğilimin değer havuzları üzerindeki etkisi özellikle önemlidir, çünkü sektör oyuncularının yarattığı yeni değeri ve/veya elde ettikleri değeri elde tutabilme kabiliyeti veya devam ettirme kabiliyeti gelişen değer zinciri boyunca stratejik kontrol noktalarını işgal etme yeteneklerine doğrudan bağlıdır.
Ancak, araştırma yetersizliği ve söz konusu soruların karmaşıklığı nedeniyle, birkaç konuda çok az şey biliniyor:
• Değişen büyüme düzenleri ve dijitalleştirmenin sonuçlarındaki değişimler neye benzeyecek?
• Oyuncuların farklı modellerini nasıl etkileyecekler?
• Hangi modeller veya oyuncular oyunun galibi veya kaybedenleri olacak.
• Bireysel modeller veya oyuncular fırsatları yakalama şanslarını nasıl artırabilir ve zorlukları veya tehditleri nasıl ele alabilir?
Bu yazı yeni bir raporun özeti; Changing market dynamics : Capturing value in machinery and industrial automation (Değişen pazar dinamikleri: makine ve endüstriyel otomasyonda değer yakalama) , ilerideki değişimleri ortaya koyarak ve sektördeki şirketler için ileriye dönük bir yol önererek bilgi tabanındaki boşlukları doldurmaya çalışmanın yollarını gösteren bir rapor bu.
Halen, en köklü oyuncular, OEM'ler, otomasyon cihazı tedarikçileri ve makine kontrol tedarikçileri büyüme modellerini değiştirmeye yönelik stratejiler üzerinde çalışıyor.
Aynı zamanda, bu oyuncular, 2025 yılına kadar dünya çapında 32 milyar Euro'ya iki katına çıkacağı tahmin edilen dijital üretim çözümleri tarafından yaratılması beklenen ilave değerin bir payını talep etmek için kendilerini en iyi şekilde konumlandırmaya hazırlanıyorlar.
Yıkıcı dijitalleşme eğilimi, özellikle yazılım, platformlar ve uygulama sağlayıcıları alanında, piyasaya katılacak yeni oyuncuları çekiyor. Bu çeşitlilik, bu yeni oyuncuların, örneğin otomasyon teknolojisi tarafındaki makine-kontrol katmanı gibi stratejik kontrol noktalarında sahip oldukları alanı zorlamaktadır. Stratejik temeller genellikle oyuncular arasında örneğin, temel faaliyetlerin güvenceye alınması, dijitalleştirmenin getirdiği katma değerin artırılması ve iç verimliliğin artırılması vb. konularda belirgin ve benzer olsa da bireysel stratejik önlemlerin başarısı ve rekabetten kaynaklanan tehdit tam olarak belirsizliğini koruyor.
Bu zorlu zemin karşısında raporda, özellikle araştırılan birkaç alan var:
Sektörün statükosu ve temel özellikleri.
Küresel makine ve endüstriyel otomasyon endüstrisinin organizasyonu ve değeri ele alınıyor. Ortaya çıkan genel bakış, sektörün neden ve nasıl değişmesi beklenebileceğinin anlaşılması için bir temel teşkil etmekte.
Sektörün nereye gittiği ve önceliklerin neler olduğu.
Bu amaçla, oyuncuların kendilerine yöneliniyor: içgörüler finansal bir analizden, bir oyuncu anketinden ve endüstri katılımcıları ve uzmanlarıyla yapılan görüşmelerden elde ediliyor.
Nasıl dolaşılır?
u çok çeşitli oyuncu grubundaki her şirketin, ortaya çıkan sektör manzarasında en iyi şekilde dolaşabileceği ve şu anda iddia ettikleri değere bağlı kalabilecekleri, yaratılan yeni değeri yakalayacakları veya her ikisini birden yapacakları bir strateji geliştiren yöntemlere bakılması sonucu gelinen nokta.
Araştırma ve analizler, aşağıdaki temel bilgileri sağlamıştır:
Makine ve endüstriyel otomasyondaki büyüme, granüler seviyede değişiyordu.
Oyuncu türüne göre, gelir artışı yüzde 3,7 ile yüzde 6,7 arasında değişirken, marjlar bazıları için, düşüş eğilimi gösterdi. Coğrafi olarak, bir bölgedeki talep değişimleri diğerlerinde üretimi etkiliyor.
Dijitalleşme yeni iş modellerine yol açıyor.
Yazılım geliştirme ve veri analizi, donanım üretimi ve satışının ötesine geçen iş modellerini desteklemektedir. Yazılım özellikli ve bir hizmet olarak iş modelleri, bugünün sektör gelirlerinin yaklaşık üçte birinden, yakın bir gelecekte yarısından fazlasına gidecektir.
Kontrol noktalarının alaka düzeyi değişiyor ve kapmak için sahiplik artıyor.
OEM'ler ve sistem entegratörleri günümüzde kilit kontrol noktalarının çoğuna sahiptir. Gelişen bir makine ve endüstriyel otomasyon ekosistemi, her ikisi de gelecekte onları kontrol eden oyunculara kapıyı açmakta ve geçmişte daha az kritik olan kontrol noktalarına yeni stratejik önem vermektedir
(Ek2(Exhibit 2)).
Hem dijital yeteneklerin hem de karlı iş durumlarının olmaması önemli zorluklardır.
Makine ve endüstriyel otomasyon şirketlerinin, müşteri yaratıcılığına değer veren, olanak sağlayan ve teşvik eden, yetenekler geliştiren (kazanımlar veya ortaklıklar yoluyla) ve yeni iş modellerinin değerini yakalamak için en üst düzey yetenekleri çeken bir çalışma yöntemi benimsemesi gerekecektir.
Tek bir yol yok, ama net bir yol gösterici ilke olmalı.
Makine ve endüstriyel otomasyon şirketleri için ileriye dönük strateji, bireysel istekleri ve değer zinciri konumlarını göz önünde bulundurmayı gerektirecektir. Ancak, tüm şirketler, güçlü yanlarıyla da uyumlu olan ve temel işlerini vurgulayan en cazip fırsatlara odaklanmalıdır.
Bu rapor McKinsey meslektaş deneyiminin yanı sıra kamu verileri, makine ve endüstriyel otomasyon sektöründen gelen içgörülerden faydalanan kapsamlı bir araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır. Araştırmanın temelinde, 2018 yılında yürütülmüş olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra, çoğunlukla Avrupa merkezli olan sektörde faaliyet gösteren çok uluslu şirketleri kapsayan sektör oyuncularıyla yapılan bir anket vardır. Ardından 146 piyasa oyuncusunun farklı iş modelleri performansı analiz edilmiştir. Birkaç oyuncu birden fazla işletme modelini takip ettiğinden 146 oyuncu analizi 201 birimin analizine alınarak modellere göre ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca 2015 ve 2018 yılları arasında açıklanan 650 işlem veya anlaşmanın yanı sıra pazardaki birleşme ve satın alma faaliyeti gibi belirli sektör perspektifleri üzerine yapılan çeşitli büyük veri analizleri de araştırmanın bir parçasıdır. Ayrıca araştırmanın çekirdeği, ekosistemdeki piyasa katılımcılarının ekosistemde doğrudan müşterilere yönelik daha üstün bir konum elde etmelerini dolayısıyla piyasadaki daha yüksek değer payını elde etmelerini sağlayan farklı “stratejik kontrol noktalarının” analizidir.
SONUÇ:
Bu yazılanlarda önemli bir nokta makine ve endüstriyel otomasyon sektöründe büyüme modellerinin değişiminin beraberinde yeni dijital iş modellerini çok daha fazla karşımıza getireceğidir. Bu da müşterilerin değişen beklentileriyle beraber pazar dinamiklerini yıkıcı teknolojilerle dönüştürmektedir. Ve bu giderek hızlanan değişime uyum sağlayabilen makine ve endüstriyel otomasyon şirketlerinin varlıklarını sürdürebileceğinin bir göstergesidir. Bu şirketler veri analitiği, yapay zeka, gelişmiş robotik, ve artırılmış gerçeklik gibi oyunun kurallarını değiştiren teknolojileri, Nesnelerin İnterneti’nin (IoT), Nesnelerin Yapay Zekası’nın (AIoT) bağlayıcı güçleri ile birleştirdiğinde büyük faydalar elde edecekleride göz ardı edilmemelidir. Dijital dönüşümün gerektirdiği temel değişiklikleri uygulamak içinde makine ve endüstriyel otomasyon şirketlerinin açık, uzun vadeli bir vizyona ve bu girişimin zorluklarını aşarak fırsatları değerlendirmek için bir yol haritasına ihtiyacı olduğuda gözden kaçırılmaması gereken bir önemli noktadır. Bu noktayı referans alarak Ülkemiz açısından baktığımızda vizyonları ve yol haritalarıyla değişen küresel pazar dinamiklerini yakından izleyerek büyüme ve dijitalleşmede, değişimde başarılı olmuş:
• CDS ROBOTIC AUTOMATION
• ROBO AUTOMATION&ENGINEERING
• INTECRO ROBOTICS vb. sektör şirketlerimizin çoğalması temennimizdir.
Kaynaklar:
1. McKinsey
Advanced Electronics
Capturing value in machinery and industrial automation
as market dynamics change
June 2019
Manuel Altmeier, Harald Bauer , Michael Becker, and Markus Simon
2. KPMG web sayfası
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkür ederiz.