Binali Yıldırım:
"İstanbul 4.0: Akıllı Şehir Yönetimi, İnsanlar dert ve şikayetlerini size iletiyor, siz de onlara çözüm üretiyorsunuz. İstanbul 4.0'da elinizdeki verileri analiz ederek şehri 7 gün 24 saat interaktif yönetiyorsunuz."
Osman Zolan:
'Akıllı Şehir Uygulamaları İle Daha Yaşanabilir Bir Denizli.. Akıllı şehir yatırımlarıyla ödüller alan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bilimin, yapay zekanın ve dijitalleşmenin yükseleceği üç önemli projesini açıkladı. 7 gün 24 saat hizmet veren, engelli kullanımına da uygun 'Dijital Kütüphane', geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek; çocuklar için 'Bilim Merkezi' ve 'Akıllı Şehir Sistemi'...'
Hayrettin Güngör:
'Belediyelerimizi Yüksek Koordinasyonla yöneteceğiz'
Şehre bir bütün olarak baktıklarını kaydeden Güngör, büyün bir koordinasyonla Kahramanmaraş'ı yöneteceklerini belirterek, 'Şehrin standartlarıyla ilgili temel ölçütler vardır. Biz şehirlerimize bir bütün olarak bakıyoruz. Şehrimizin hiçbir ihtiyacını hiçbir sorununu kendi sorunumuz dışında görmüyoruz. Bu anlayışın içerisinde ilçe belediyelerimzle yüksek koordinasyonla yöneteceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu manifesto başlıklarına baktığımızda şehir planları, altyapı, ve ulaşım, kentsel dönüşüm, benzersiz şehirler, akıllı şehirler, çevreye saygılı şehirler, sosyal belediyecilik, yatay şehirleşmedir. İnşallah bize bu manifesyodaki başlıklarla evrensel kurallar içerisinde bunları yapmaya çalışacağız. Her konuda uzmanlığa önem vereceğiz. Samimi olacağız, tecrübeye önem vereceğiz. Tevazu sahibi olacağız. Gayretli olacağız, liyakate önem vereceğiz ve sürdürülebilir olacağız. Hesap verilebilirlik açısından çook gayretli olacağız. Yine manifestodaki başlıklardan biri de birlikte yönetim,. İstişareye önem vereceğiz. Bunu özellikle şehrimizin geleceğini ilgilendiren her alanda paydaşlarla istişare yönetimiyle yapacağız' açıklamalarında bulundu.
Ekrem İmamoğlu:
İstanbul'un 'mega projesi' tarım! Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nin (TÜRAM) ziyaret eden İmamoğlu, 'Biz tarıma öncelik vereceğiz. Buradan ilan ediyorum. Tarımla ilgili projemiz, İstanbul'un en önemli mega projesidir'. dedi.
Lütfü Savaş:
Hatay'a 'Akıllı Kent' ve 'Yapay Zeka'
Hatay Büyükşehir Belediyesi, kent yönetiminde aklın ve bilimin imkanlarından yararlanarak, şehri daha modern ve güvenli hale getirme hedefinde olduklarını belirtti. Hatay Büyükşehir Beledisi'nin (HBB), bu konuda attığı adımlar üzerine, Sampaş ve Huawei yetkilileri Hatay'a geldi ve HBB Meclis Salonu'nda 'Estetik, Mutlu ve Akıllı Kent Hatay' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Menderes Türel:
Akıllı Kent Hizmetleri
Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Kent Projesi ile dijital çağa adım atıyor. Antalya ve ilçelerinde turizmde, ylaştırmada, sağlıkta, güvenlikte, sosyal hayatta ve belediye hizmetlerinde teknoloji dönemi başlıyor. Proje ile belediye hizmetleri şehir genelinde dijital altyapı ile sunulacak. Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya'da yeni bir dönemin kapılarını aralayan Akıllı Kent Projesi çalışmaları devam ediyor. TÜRKSAT ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Antalya'yı akıllı kent yapmak için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, dijital çağa ayak uyduruyor. Antalya ve ilçelerinde ulaşım, sağlık, güvenlik, aydınlatma, çevre dostu akıllı enerji sistemleri gibi birçok alandaki belediye hizmetleri teknolohik olacak. Sosyal hayata da katkı koyacak proje ile önemli tasarruf sağlanacak.
Tahir Büyükakın:
Yeryüzü tarihinin en radikal, en büyük dönüşümünü birlikte yaşıyoruz. Merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum ve iş dünyası hep beraber bu dönüşümü yönetmeye çalışıyoruz. Hedefimiz, kolay ve zoru aynı anda başaran, insan odaklı bir yönetim gerçekleştirmek, şehir markasına, şehrin paydaşlarıyla güç birliği yaparak liderlik etmek. Bilişim ve telekomünikasyon teknolojileri, genetik, robotik, yapay zeka, nano teknoloji, 3 boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti, alternatif ve yenilenebilir enerji alanlarındaki, baş döndüren gelişimleri yakalayıp, yeni dünyada öncü olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizi, üniversitelerimiz, kamu kuruluşlarımız, sivi ltoplum ve tüm vatandaşlarımızın aktif katıldığı yeni bir belediyecilik anlayışıyla başarmak istiyoruz. Şehrimizi merkezi ve hiyerarşik değil, kesin ve emredici olmayan, disiplinler arası ve esnek işleyen, mütevazi, ortak aklı geliştiren, katılımcı, şeffaf, hesap veren, proje bazlı işleyen, vatandaş memnuniyetine odaklı, süreçleri yöneten ve sürekli iyileştiren yeni bir anlayışma yönetmek istiyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ;
Sakin Şehir-Yeşil Şehir-Akıllı Şehir gibi farklı /kısmen içiçe girmiş Kavramları –Standart ları ve yönetmelikleri oluşturma ve netleştirme konusunda Tübitak ile müthiş çalışma gerçekleştirmiştir.
Akıllı Şehirler konusunda çalışmalar yapan çok önemli kuruluşlar vardır.Bunlardan bir tanesi İstanbul Büyükşehir şirketlerinden biri İSBAK’tır.
Gerçekleştirdiklerinden biri ,“Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri ” pet ve metal şişeleri geri dönüşüme kazandıran ve karşılığında İstanbu l kart’a kredi yükleyen sistemdir.
Bu proje birçok il ve ilçenin seçim beyannamesinde yer almaktadır.Uygulama verimliliğinin bir diğeri elektrik eldesi sağlayan bisiklet vb..çalışmalarıyla bu şirket ilgi merkezi olmuştur.
ISSD-Biges-Öncü gibi bu konu da dışa bağımlı olunmaması gerektiğini özümsemiş, sosyal sorumluluk üstlenen yüzde yüz yerli Türk şirketleri çok başarılı çalışmalara imza atmışlardır.
Bazı yerli firmalarımız hedef büyültmüş başarı hikayelerine yurtdışı uygulamaları eklemiştir.
Örneğin :
• Elektronik ücret toplama sistemi
• Akıllı bisiklet
• Araç içi kişi sayma
• Yolcu bilgilendirme
• Araç içi/dışı kamera uygulamaları
• Araç takip
• Filo yönetimi
• Trafik elektronik denetleme sistemi(EDS)
• Otopark otomasyonu
• Plaka tanıma
• Akıllı kavşak
• Personel/öğrenci servis yönetimi
konularında çalışmalar yapan, ASİS Türkiye ve Dünya’da uygulamaları olan Akıllı Şehir çözümleri kapsamında geliştirdiği Akıllı ulaşım çözümleri geliştirmekte ve uygulamaktadır.
Hindistan’da 4 şehir de yaptıkları uygulamalar sonrasında ,5. Uygulama şehirleri Mumbai’ de Elektronik ücret toplama sistemi ’de önemli bir örnektir:
Benim de içinde bulunduğum ve desteklediğim ;
Dünya da ve Türkiye de çok ilgi uyandıran, bazı ülkelerin teknoloji odaklı (Uzak doğu ülkeleri) ve İnsan (Ülkemizce Ve Avrupa ‘da tercih edilen “Aslında bunu da canlı olarak kullanmak daha doğru “) odaklı “Akıllı Şehir Bileşenleri”ninde aşağıdaki şekilde sınıflandırılması bu konuya uzmanlaşan kuruluş ve kişilerce kabül görmüştür.
1- Coğrafi Bilgi Sistemeleri
2- Akıllı İnsan
3- Akıllı Çevre
4- Akıllı Mekan
5- Akıllı Ulaşım
6- Akıllı Enerji
7- Akıllı Ekonomi
8- Akıllı Yapılar
9- Akıllı Sağlık
10- Akıllı Altyapı
11- Akıllı Güvenlik
12- Akıllı Yönetişim,Açık ve Büyük Veri
13- Afet ve Acil Durum Yönetimi
14- Bilgi Güvenliği
15- Bilgi Teknolojileri
16- İletişim Teknolojileri
17- Yönetişim Mekanizması,Yatırım ve Kaynak Kullanımı
Geçtiğimiz yıl (2018), Ülkemizin 81 ili ve 53 ilçesini dolaşarak Akıllı Şehirler kapsamında mevcut durum tarafımdan , fotoğraflanmıştır. Üst yöneticilerce benimsenmiş olan bu konunun gerekliliğinin kent paydaşlarınca da özümsenmesi işleyişin verimi için bir zorunluluktur.
Bunun içinde yapılması gerekenler sırasıyla ;
Anlama( İhtiyaçların,sorunların ve önceliklerin belirlenmesi)+Vizyon( Akıllı şehir vizyonunun saptanması-Akıllı şehir platformunun oluşturulması)+Strateji ( Odak alanlarının tanımlanması-Teknoloji kolaylaştıracılarının saptanması-İnovasyon hızlandırıcılarının saptanması-Proje seçim kriterlerinin belirlenmesi)+Eylem planı( Program ve projelerin önceliklendirilmesi “hızlı kazanımlar-büyük projeler-onayların alınması “)+ Uygulama ve İzleme( Performans ölçütleri’nin tanımlanması-Sürekli değerlendirme ) şeklinde özetlenebilir.
Sonuç olarak;
Uzun yıllar üzerinde çalıştığımız Akıllı Şehirler konusunu…, Bilimsel makale, bildiri , panel, konferans gibi yurtiçi ve yurtdışı platformlarda da ele alıp ve son iki yılda da başta Ogün haber gazetesinde olmak üzere birçok sanal ve yazılı ortamda paylaşarak kamuoyunun ilgisini arttırmaya katkılarımız olmasından dolayı…… “ Mutluyuz “
Hangi İlin Büyükşehir Belediye Başkanı, hangi İlçe’nin Belediye Başkanı kazanırsa kazansın biz buradayız..Katkı koymaktan onur duyarız. Çünkü.. 'Başka Türkiye yok. Yapılacaksa biz yaparız.'
Kaynaklar:
1. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
2. ASİS elektronik web sayfası
3. haberdenizli web sayfası
4. menderesturel web sayfası
5. marasmanset web sayfası
6. enkocaeli web sayfası
7. Binali Yıldırım İletişim Ofisi sayfası
8. antakyagazetesi web sayfası
9. ibb.isatnbul web sayfası
10. ekremimamoglu web sayfası
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler