Akıllı Şehir Yolculuğu'nun 27'nci yazısında "Malatya Büyükşehir Belediyesi"ni yazdık: Malatya'nın, 2020 - 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nın Akıllı Şehir Yapısı, Akıllı Şehir Uygulamaları kapsamında bir Akıllı Şehir Bileşeni olan Afet ve Acil Durum Yönetimi'nin önemini bilen bir marka şehrimiz olmasından yola çıkarak , Malatya ile ilgili birçok önemli Akıllı Şehir Uygulamasına geçmeden önce yazımıza Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın çevrimiçi katıldığı online gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği'nin düzenlemiş olduğu "Afet Riski Azaltma ve Deprem" Toplantısı'nda yaptığı konuşmayla başlayalım:GÜRKAN "AFET RİSKİ AZALTMA VE DEPREM TOPLANTISI"NDA KONUŞTU"ELAZIĞ DEPREMİNİ VE PANDEMİ SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTTÜK, YÜRÜTMEYE DE DEVAM EDİYORUZ"Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Belediyeler Birliği'nin düzenlemiş olduğu Afet Riski Azaltma ve Deprem Toplantısı'na çevrim içi katıldı. Online gerçekleştirilen toplantının Afet Sonrası Müdahale Faaliyetleri konulu panelinde konuşmacı olarak yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 24 Ocak'ta Elazığ Sivrice merkezli meydana gelen deprem sonrasında depremden etkilenen Malatya'da neler yapıldığına dair bilgiler aktardı.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in açılış konuşmalarını yaptığı toplantının ilk bölümü AFAD Müdahale Daire Başkanı Yusuf Aysu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Türkiye Belediyeler Birliği'nin düzenlemiş olduğu Afet Riski Azaltma ve Deprem Toplantısı'na çevrim içi katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem anında ve sonrasında neler yapıldığına dair katılımcılara bilgiler verdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından depremin ardından Malatya'da etkilenen ilçelerde enkaz altında kalan vatandaşlara anında müdahale edildiğini belirtti. Başkan Gürkan, Doğanyol ilçesinde enkaz altında kalan vatandaşların vakit kaybedilmeden enkaz altından çıkarıldığını ve Malatya'da enkaz altında arama kurtarma çalışmalarının tamamlanması sonrasında arama kurtarma ekibinin Elazığ'a giderek bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Başkan Gürkan, "24 Ocak depreminin hemen ardından hem Malatya genelinde depremden etkilenen ilçelerimizde ve merkezde hem de Elazığ'da depremzedelerle birlikte olduk. Depremin olduğu gece enkaz altından vatandaşlarımızı çıkarırken, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ve İçişleri Bakanımız bizlere refakat ettiler. Yaşadığımız süreç, bakanlarımızın refakatiyle ve bakan yardımcılarımızın katılımlarıyla devam etti. Bu anlamda hükümetimizin gerek AFAD yetkilileri açısından gerek İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer kurumlarımız açısından iyi bir koordinasyon yapıldığını belirtmek istiyorum" dedi.
Elazığ ve Malatya'da yaşanan depremin yaralarının sarıldığı bir dönemde koronavirüs sürecinin yaşandığını hatırlatan Gürkan, kriz yönetimi konusunda Malatya'nın zorlu bir süreci başarıyla atlattığını belirtti. Başkan Gürkan, "Depremin akabinde pandemi krizi geldiğinde küresel anlamda özellikle bütün dünyayı etkileyen bu krizi teknolojinin geliştiği bir dönemde bu kadar uzun süreceğini kimse tahmin etmedi. Ama maalesef şu anda daha yüksek boyutlara çıkarak devam ediyor.
Temennimiz ve dileğimiz odur ki bu pandeminin bir an evvel bulunacak aşı ile tedavisinin yapılmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya'nın maske üretimi anlamında üs olması noktasında bizleri talimatlandırdı. Bizler de bu talimat üzerine gerek valimiz gerek sanayide müteşebbis olarak tekstil sektörü ile uğraşan müteşebbis kardeşlerimizi toparladık ve 21 fabrikada maske üretimine geçtik.
Bu konuda hem yurt içinde hem yurt dışında LCW diye bilenen firma sahibi hemşehrimiz de bu üretimin başında, koordinasyonunda görev aldı. Türkiye genelinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda ülkemize yetecek ve yurt dışına gönderilecek maskelerin üretimi noktasında 21 fabrikamız başta olmak üzere bölgede diğer illerde ve ilçelerde yaklaşık 411 merkezde de maske üretimi yine bu koordinasyon içerisinde gerçekleştirildi" diye konuştu.
Pandemi dönemi içerisinde vatandaşların tedirgin olmaması adına belediye bünyesinde olan şirketlerde stokların artırıldığını ve bunların da vatandaşlarla paylaşıldığını ifade eden Başkan Gürkan, "Özellikle pandemi döneminde vatandaşımızın tedirgin olmaması noktasında belediyemize bağlı şirketlerimizden olan Esenlik'e bağlı marketlerimizin depolarını televizyonlar vasıtasıyla vatandaşlarımıza gösterdik. Yani depomuzda her türlü gıda ihtiyacını karşılayacak ürünlerimizin olduğunu bu konuda vatandaşlarımızın marketlere hücum etmesine gerek olmadığını ekranlarda gösterdik. Diğer taraftan da ekmek üretimi gerçekleştiren MEGSAŞ fabrikamızın depolarına ekmek üretimi için un ve diğer ürünleri gönderdik. Diğer taraftan deterjan fabrikamızda deterjan stoklarımızı göstererek vatandaşlarımızın herhangi bir tedirginlik yaşamasının önüne geçerek, devletimizin ve belediyemizin her türlü tedbiri aldığını göstermiş olduk. Ayrıca maske ihtiyacının karşılanabilmesi için stoklarımızda olan maskelerimizi de yine vatandaşlarımızın tedirgin olmamaları açısından ekranlar vasıtasıyla gösterdik" açıklamasında bulundu.
Pandemi dönemi içerisinde engelli vatandaşlara yönelik hizmetlerinin aksatılmadan arttırılarak sürdürüldüğünü söyleyen Başkan Gürkan, "Belediyemiz şirketleri olan marketlerimizden, lokantalarımızdan ve ekmek dağıtım noktalarımızdan vatandaşlarımızın evlerine hizmeti götürmemizin yanı sıra engelli vatandaşlarımız için 8 adet engelli aracımız ile 8 bin sefer yaptık. Özellikle engelli kardeşlerimizin ihtiyaç duymaları halinde gidecekleri yere kontrol dâhilinde gitmelerini bu dönem içerisinde sağladık. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için bütün bölgeye hitap edecek engelli bakım ve onarım merkezi oluşturduk. Fırat Kalkınma Ajansı ile ortak proje dâhilinde oluşturduğumuz engelli araç merkezimiz, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman bölgesine hitap eden tamir, bakım, parça değişimi gibi işlemlerin yapılacağı bir yerdir. Bu arada engelli araçlarını bizlere işlemlerini gerçekleştirmek için bırakan vatandaşlarımıza da yine araçlarının işlemi bitene kadar araç teminini de bu merkezimizde sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Bu konuşma bize şunu göstermektedir:Afet ve Acil Durum yaşandığında aldığı önlemlerle karşılaşılabilecek zararları azaltan, afet ve acil durumlara hazır olunmasını sağlayan, bir olay/durum gerçekleştiğinde müdahale eden, afet ve acil durum verisini akıllı bir şekilde analiz ederek normal yaşama dönüş sürecini kapsayan uygulamaları hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Uygulamaları'nın önemli bir bileşeni'ni toplum refahı için başarıyla gündeminde tutan bir belediyemiz…
Bununla beraber başarılı sonuçları ile toplumun, şehir paydaşları'nın yaşam kalitesini yükselten farklı "Akıllı Şehir Uygulamaları"da var Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin.
Bu uygulamalarla yazımıza devam edelim.
MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI GES (Güneş Enerjisi Santrali)Güneş Enerjisi ile Elektrik üretilecek.
Yenilenebilir enerji üretiminde her gün yeni yatırımlar yapılan Ülkemizde, Yaka Mahallesi'nde inşa edilen 1 MW'lık GES (Güneş Enerji Santrali) projesi kurulum çalışmaları devam etmekte olup yılbaşı itibari ile enerji üretimine başlanacaktır.
HES (Hidroelektrik Santrali) Alternatif enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi ile birlikte şehri enerji üssü haline getirmek için yapılan çalışmalardan bir tanesi Kuyuönü'nde mevcut içme suyu şebekesi üzerinde kurulacak Hidroelektrik Santrali. İnşaatı devam eden Kuyuönü HES yaklaşık 3 MW gücünde olup yılbaşı itibari ile enerji üretimine başlanacaktır.
Kuyuönü HES Projesi İnceleme
CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri)Coğrafi Bilgi Sistemleri çerçevesinde şehre ait, haritalardan başlamak üzere, tüm şehrin il, ilçe, mahalle bazlı haritaları sayısallaştırılmış, bu sayısallaştırılan haritalar üzerine, şehre ait tüm alt yapı verileri (elektrik, gaz, su, kanalizasyon) işlenmiştir.
Adres kayıt sistemi verileri sistem üzerinden takip edilir ve güncellenir hale getirilmiştir. Bununla birlikte üst yapı olarak yine şehre ait, birçok veri sayısallaştırılarak sisteme aktarılmıştır. Cadde, sokak, bina katmanları, otopark, kavşak, sinyalizasyon verileri başta olmak üzere toplamda 59 adet katman sisteme dahil edilmiş olup, sürekli güncelliği takip edilmektedir. Söz konusu veriler, yapılacak yatırım, kazı vs. işlemlerine altlık sağlamak üzere, büyükşehir belediyesi dışındaki diğer altyapı kurumlarına da açılmıştır.
Ücretsiz Wi-Fi hizmetiŞehirde kamusal alan olarak bilinen ve insan sirkülasyonunun yoğun olduğu sekiz adet noktada vatandaşların kullanımı için ücretsiz wi-fi hizmeti verilmektedir. Söz konusu noktalara verilen internet hizmeti, belediye hizmet binasında kullanılmakta olan internetin dağıtımı ile yapılmakta olup, 5651 sayılı kanun çerçevesinde log kayıtları tutulmaktadır.
Aykome Yazılımı
Altyapı koordinasyon merkezinin iş ve işlemlerini takip etmek üzere geliştirilen yazılım aracılığı ile, Büyükşehir sınırları dahilinde yapılacak her türlü kazı işlemlerinin ruhsat başvuru aşaması, kazı izni verilmesi, işlemin sonlandırılması ve hak edişe dönmesi aşamalarının, mobil uygulama aracılığı ile takip edilmesi, harita üzerinden lokasyon bazlı olarak sağlanmaktadır. Yazılım aynı zamanda süreç yönetimi ile bağlantılı olup, saha ekiplerine iş emri olarak dönmektedir.
Yaşlı Bilgi SistemiŞehirde yaşayan bakıma muhtaç yaşlıların verisi sistemlere kaydedilmiş olup, evde bakımları ile alakalı, temizlik, tamirat vs. işlemleri yazılım aracılığı ile takip edilmektedir.
Engelli Bilgi SistemiEngelli bilgi sistemi aracılığı ile, engelli vatandaşların detay bilgileri sisteme kaydedilmiştir. Sosyal durumu ve engel oranı göz önünde bulundurularak, puanlama yapılmıştır. Aylık tanımlanan puan aracılığı ile engelli bireylerden sistem üzerinden gelen ulaşım talepleri (hastane, alışveriş, sinema vs) onlar için özel tasarlanmış araçlar ile karşılanmaktadır. Gelen talepler araç kullanıcılarına sistem üzerinden iş emri olarak düşmektedir.
Fiber Optik Kablo ve Anten BağlantılarıMalatya Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 30 farklı binada hizmet vermektedir. Bu hizmet birimlerinin hepsinin yazılım ve internet kullanımı için ana binaya ulaşmaları adına farklı sistemler kurulmuştur. Bazı binalar merkez binaya fiber optik kablolar ile, bazı binalarda noktadan noktaya antenler ile ulaşmaktadır. Kurulan bu sistem aracılığı ile en uçtaki kullanıcı dahil belediye hizmet binasındaki internet servisi üzerinden hizmet almaktadır. Haliyle uzak-yakın tüm kullanıcılar tek noktadan kontrollü olarak çıkış yapmaktadırlar.
Mobil VatandaşBilgi İşlem Dairesi bünyesinde geliştirilen mobil uygulama ile şehre ait veriler ile duyuru ve etkinlikler paylaşılmaktadır. Bunların yanında, otobüs saatleri ve lokasyonu ile ilgili modüller de kısa zamanda devreye alınacaktır. Uygulama üzerinden çek paylaş modülü aracılığı ile de her türlü dilek, şikâyet ve temenniler alınacaktır.
Vefat Bilgi SistemiSağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde şehirde vuku bulan ölümlerde vefat eden şahıs ve yakını ile ilgili bilgileri anlık olarak sistemlere düşmektedir. Bilgi geldikten sonra iş emrine dönüşmekte ve vatandaşlar bir yakınını kaybettiği ilk anda yapılacak işlemlerle (defin, cenaze nakli, cenaze çadır kurulumu vs.) alakalı herhangi bir arayışa düşmeden bu ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.
Akıllı Kavşak Sistemi42 Kavşakta kurulan sistem ile, kavşak kollarındaki araç yoğunluğunu anlık olarak sayarak ilgili kola yakılacak yeşil süresini uzatıp kısaltan dinamik bir sistemdir. Bu sayede gereksiz yere boş kola yeşil yanması engellenerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.
Trafik Kontrol MerkeziMerkezde 63 Trafik Kamerası (Kavşak İzleme), 30 Hareketli, 19 Balık Gözü, 14 Sabit kamera ile tüm şehrin trafiği anlık olarak izlenmekte ve gerektiğinde sinyalizasyona müdahale edilerek trafik düzenlenmektedir.
SONUÇ: Son bir yıldır hayatlarımızı değiştiren COVID 19 tarafından baktığımızda, herşeyin çok daha hızlı değiştiğini görüyoruz ve yaşıyoruz,
yeni normaldeyiz, değişen iş ve yaşam şekilleri hayatlarımızı Dünya'da ve Ülkemiz'de çok hızlı değiştirdi/değiştiriyor.
Bu değişimlerden ve Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Şehir yol haritası'ndan yola çıkarak Malatya'nın şehir paydaşları ile beraber ulaşmak istediği hedefi şu şekilde öngörmek mümkün:
Afet ve Acil Durum öncelikli çalışmalarla Deprem ve Pandemi süreçlerini yönetmede başarılı sonuçlar alan ve başarılı süreç yönetimini şehir paydaşlarının yaşam koşullarını daha konforlu bir seviyeye yükseltmek için sürdüren Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin "ÖNCÜ"lüğünde Enerji, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Wi-Fi, Yaşlı Bilgi Sistemi, Engelli Bilgi Sistemi, Akıllı Kavşak Sistemi vs. Akıllı Şehir Uygulamaları ile öne çıkan "Destan Şehri", "Marka Şehir" Malatya teknoloji ve insan odaklı bir yaklaşımla
"Malatya Akıllı Şehir" mottosuyla "
Yeniden doğuyor".
Akıllı Şehir Yolculuğu devam ediyor...
Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmrKaynak:Malatya Büyükşehir Belediyesi
Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz