"Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehircilik vizyonu ile şehrin alt yapı, üst yapı ve sosyal belediyecilik anlamında birçok sorununa inovatif çözümler üretmektedir. Ulaşımdan enerjiye, çevreden alt yapıya birçok alanda Akıllı Şehircilik olgunluğu hedefine kararlılıkla koşan bir şehir…" Ve bu hedefe ulaşmayı hedefleyen isim Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı
Zeynel Abidin Beyazgül'ün çizdiği yol haritası:
"Akıllı, inovatif ve teknolojik çözümler ile Şanlıurfa'da; Enerji, Sağlık, Ulaşım, Çevre, Altyapı, Yönetim ve birçok alanda güçlü bir şehir inşa etmek için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
Akıllı Şehircilik Çözümleri kapsamında şehir kaynaklarının daha etkin kullanılması ve vatandaşlara daha iyi hizmet anlayışı, aslında bir modernleşme çabası ya da insana ve şehre zarar veren faktörlerin asgariye indirilmesinin yanında şehirde vatandaşların istek ve önerilerine dayalı hizmetlerde teknolojiden yararlanmak hedeflenmekte."
Ve bu hedeflerle Şanlıurfa'nın
"Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Çözümleri"nin çerçevesini çizen Başkan Zeynel Abidin Beyazgül'ün 2019 yılının mart ayında göreve başlaması şehir için akıllı şehircilikte öncülük niteliği taşıyor.
Göreve başlar başlamaz bu hedefler doğrultusunda Belediye bünyesinde Coğrafi Bilgi Sistemi altyapısının kurulması talimatını vererek şehir yönetiminin bilişim alt yapısına dayalı olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor ve kurulan bilişim alt yapısı nedeniyle birçok bilişim projesinde Şanlıurfa, pilot bölge olma rolünü üstlenerek ve "kullanılan birçok ürünü kendi imkânları ile üreten kaynakları etkin ve verimli kullanan bir şehir olarak" diğer belediyeler için örnek olmayı da sürdürüyor.
Bu girişten sonra teknolojik ve sosyal yapısıyla Şanlıurfa'nın Belediye'nin tüm birimlerinin gönül birlikteliği ile destek verdiği akıllı şehir gelişimine göz atalım:AKILLI KAMELYAGüneş Enerjili Akıllı Kamelya Şarj İstasyonları İlk olarak GAP 3. Etapta pilot olarak uygulanan Güneş enerjisiyle (yenilenebilir enerji) çalışan çevre dostu akıllı kamelya şarj istasyonları(telefon, tablet şarj istasyonları) daha sonra şehir genelindeki tüm parklarda yaygınlaştırılacak ve vatandaşlar (şehir paydaşları) ihtiyaç duydukları her an ücretsiz olarak faydalanabilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı
Zeynel Abidin Beyazgül'ün öncülüğünde
"Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Şube Müdürlüğü" tarafından yürütülen projeyle Şanlıurfa'nın en önemli yeşil alanlarından biri olan GAP 3'te artık piknik yaparken telefonların şarjı hiç bitmeyecek.
İtfaiye Bilgi Sistemiİtfaiye Daire Başkanlığı tarafından tutulan veriler ile Şanlıurfa'nın yangın bilgileri oluşturuluyor. Bu sistemle yeni kurulacak istasyon analizinden, şehrin yangın risk haritasına, hidrat musluklarının konumsal bilgileri ve itfaiyelerin yangın yerine ulaşım tespiti ile en kısa sürede müdahale yapılması gibi birçok soruna çözüm üretilecek.
Akıllı Tespit Sistemi – ATSŞanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ulaşım hizmetlerini kolaylaştıran yazılımlar konusunda bir yeniliğe daha imza attı. Akıllı Tespit Sistemi ile Toplu Ulaşım güzergâhlarındaki konforu bozan aksaklıklar geliştirilen akıllı sistemle anında tespit edilecek.
Ulaşımda yaptığı yenilikçi çalışmaları ile birçok ödüle layık görülen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de emsal niteliğinde bir uygulamayı daha hayata geçiriyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma araçlarına entegre edilen sistemle; konforlu yolculuğu olumsuz etkileyecek derecede bozuk yol, doğal çukur veya kazılar sonrasında kapatılmayan alanların toplu taşıma aracı seyir halindeyken anlık konum tespitini yapılarak Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimi mesaj yoluyla uyarılıyor.
Akıllı Çatı Güneş Enerji Santrali (GES)Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Enerji Sistemleri kapsamında enerji üretiminin belirli bir kısmını hizmet binalarının çatılarında yaparak şehirdeki diğer kurumlara örnek olacak ve Akıllı Çatı Projesi ile Güneş Enerji Santrali (GES) sistemi şehirdeki uygun konut ve sanayi yapılarında da hayata geçirilecek.
Bilim MerkeziTürkiye'nin en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa'da yeni nesil teknoloji eğitimlerinin verileceği ve bilimin üretildiği bir merkez haline dönüştürülecek merkez ile gençlere hizmet verilecek.
Sanal Gerçeklik ÇalışmalarıYeni nesil teknoloji alanlarından sanal gerçeklik uygulamaları ile şehirde yapılması planlanan projelerin 3 boyutlu tasarımlarının gösterileceği bir ofis kurulacak. Alt yapı koordinasyonu için de Arttırılmış Gerçeklik uygulaması kullanılarak yer altı kazılarında en az hasar ve alt yapıya zarar vermeden yapılması sağlanacaktır.
Bir Fikrim VarVatandaşların şehir veya belediye için düşündükleri fikirlerin aktarılması için şehrin cadde ve sokaklarında kabin+kiosk'la bütünleşen
"Bir Fikrim Var" projesi vatandaşın (şehir paydaşlarının) fikirlerine önem veren Büyükşehir Belediyesi'nin
"şehri ortak yönetelim" sloganı ile hayata geçiyor
Çevre ve EnerjiÇöplerden Elektrik Enerjisi Üretimi ve 7 ilçede Düzenli Katı Atık Aktarma Tesisi kurulmuştur. Aynı zamanda 2 merkezde günde yaklaşık 63.6 MW, Güneş Enerji Santrali ile günde yaklaşık 8.5 MW elektrik enerjisi üretilmekte ve şehirdeki tesisler ile binlerce hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Katı Atık Aktarma ve Bertaraf Tesisleri,
Büyükşehir Belediyesi, il merkezi ve ilçelerde faaliyete geçirdiği katı atık aktarma ve bertaraf tesisleri ile çöp yakma dönemini sonlandırarak, hemen hemen tüm ilçelerde faaliyete geçen tesisler sayesinde çöpler artık elektrik enerjisi olarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır.
Yakın bir zamana kadar çöplerin şehir ve ilçe merkezlerinde yakılarak oluşturduğu kötü görüntülere son veren Büyükşehir Belediyesi, ayrıştırdığı çöpler sayesinde her ay 30 bin hanenin elektrik enerjisine denk gelecek şekilde üretim sağlıyor.
Proje için gerekli olan maliyetin çoğunu BM, Japonya ve GAP İdaresi Başkanlığından sağlayarak hayata geçirdiği proje sayesinde Şanlıurfa, bölgesinde ve Türkiye'de gelişmiş iller sıralamasında basamak atlamış ve Türkiye'de bir çok ilin örnek alarak hayata geçirmek istediği proje çerçevesinde Akçakale, Bozova, Suruç, Birecik, Ceylanpınar, Siverek ve Viranşehir'de kurulan Katı Atık Aktarma İstasyonlarından tırlar aracılığıyla şehir merkezine getirilen katı atıklar burada ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır.
Güneş Enerji SistemleriAkçakale ilçesinde kurulan 1.947.000 kWe/h üretim ile 750 hanenin elektrik enerjisini karşılayan sistem ile merkez içmesuyu arıtma tesisinde kurulan ve 700 kW enerji kapasitesindeki güneş enerji sistemleri yaklaşık olarak yılda 2.3 milyon TL kazanç sağlamaktadır.
Akçakale GES ŞUSKİ Genel Müdürlüğü'nce Akçakale'de 20 bin metrekare alan üzerine kurulan Güneş Enerjisi Santrali.
İÇME SUYU ARITMA GESSIFIR ATIK PROESİ UYGULAMA GÖRSELLERİBelediyenin Birimlerine Bırakılan Atık KutularıGeçicici Depolama MerkeziAkıllı Bisiklet Yolları ve Bisiklet Park İstasyonlarıSürdürülebilir ve emisyonsuz ulaşım türlerinden olan bisikletli ulaşımı Şanlıurfa'da yaygınlaştırmak için çalışmalar yapılmakta olup mevcut bisiklet yollarının 10 km si Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış şehir merkezinde kesintisiz, güvenli ve erişilebilir bir bisiklet yolu altyapısı kurulmuş.
İlk Uygulama GAP Vadisi 3.Etapta Hayata GeçiyorBüyükşehir Belediyesi
Etüt-Proje Daire Başkanlığınca hazırlanan projenin İlk etabı GAP Vadisi 3. Etap parkı içinde 1970 metre uzunluk 4600 m2 alan üzerinde yapılacak. Etaplar halinde hazırlanan çalışmaların tamamlanmasının ardından "Akıllı Bisiklet Projesi" için 20 adet bisiklet 20 adet park yeri, 1 adet kiralama terminali oluşturulacak. Bisiklet kiralamak isteyenler web site, ios ve android telefonlara uyumlu uygulama üzerinden Urfa Kart, abonman kartı ve kredi kartı ile kiralayabilecekler. Arzu eden kendisine ait bisikleti de kullanabilecek.
Akıllı Kavşaklar ve Sinyalizasyon Takip SistemiŞanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Ulaşım Stratejileri kapsamında yenilikçi projelerinden bir tanesini daha hayata geçirdi. Akıllı kavşaklar ve sinyalizasyon takip sistemi ile Şanlıurfa trafiği biraz daha rahatlayacak.
Büyükşehir Belediyesi, kavşaklarda sinyalizasyon ve uzaktan takip sistemlerini hayata geçirdi. Ulaşım Daire Başkanlığı Akıllı
Ulaşım Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerince hayata geçirilen
"Görev Yönetim Sistemi" yazılımı ile sinyalizasyon arızalarının daha hızlı ve inovatif bir şekilde giderilecek.
Büyükşehir İşini Şansa Bırakmıyor
Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa kent trafiğini rahatlatmak için teknolojiden sonuna kadar yararlanıyor. Trafiğin seyrini etkilemeden anlık hata ve sorunları tespit eden sistem, arızalara hemen müdahale ediyor.
Kent merkezinde sinyalizasyon çalışmaları yapılmış yüzlerce kavşakta anlık hataları ve sorunları uzaktan takip sistemi ile takip eden ve sorunların çözümünde teknolojiden yararlanan Büyükşehir Belediyesi, işini şansa bırakmıyor.
Görev Yönetim Sisteminin Faydaları;- Bir ay içerisinde giderilen arıza sayısı %46 artmıştır.
- Arıza raporlama sistemi ile kronik arızalar tespit edilmiştir.
-Personellerin performans analizi ve mesai saatlerinde konumlarının tespiti yapılabilmektedir.
- QR barkod sistemi ile depodan alınan tüm malzemeler kayıt altında tutulmaktadır.
-GPS özelliği sayesinde vakit kaybetmeden personellerin arıza yerine intikalini sağlamaktadır.
- Giderilen arıza sayıları ve konumları kayıt altına alınmaktadır.
TRAMBÜS
Karbon emisyonunu düşürdüğü, temiz enerjinin verimli kullanımını sağladığı bu toplu taşıma sistemi ile şehrin çevre kirliliği oranı azaltılarak akıllı ulaşım sistemleri ile vatandaşlara hizmet verilecektir.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Sunumundan:Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tamamlanan ve Devam Eden Akıllı Sistemler ProjeleriTamamlanan Projeler • Şanlıurfa'daki binaların tamamı akıllandırılmış ve sisteme tanımlanmış olup, güncelleme çalışmaları devam etmektedir.
• Her bina için bina adı, kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı bilgileri arsa alanı, yapı alanı bilgileri bina detay kartına işlenmektedir.
• 13 ilçenin tamamında Kadastro Parsel bilgileri Akıllandırılarak Kent Bilgi Sistemine eşlenmiş olup, güncelleme çalışmaları devam etmektedir.
• Sisteme aktarılan kadastro parsel sayısı: 544.395 adet• Alt Yapı verilerinin tamamı Akıllandırılarak Kent Bilgi Sistemine eşlenmiş olup, güncelleme çalışmaları devam etmektedir.
• Kent Bilgi Sistemi WEB TABANLI olarak kullanılmaya başlanarak ,böylelikle hem daha hızlı ve pratik olumakla beraber, lisans maliyetinden de tasarruf sağlanmıştır.
• KENT REHBERİ sistemi vatandaşların kullanımına sunularak, Şanlıurfa'nın tamamı için ilçe sınırı, mahalle sınırı, cadde sokak, bina, adres verileri paylaşılmaktadır.
• E-İMAR sistemi vatandaşların kullanımına sunulmuş ve Şanlıurfa'nın tamamı için kadastro parsel ve imar bilgileri paylaşılmaktadır.
• E-MEZAR sistemiyle Yeni KEPİRLİ ASRİ aile mezarlığının tamamı akıllandırılarak, Satış ve defin bilgileri sistemine tanımlanmıştır.
• Büyükşehir Belediyesinin mahallelere yaptığı hizmetleri haritada noktasal olarak gösteren bir sistem kurularak,
• Sistemle bir mahallede toplam yapılan hizmetlerin raporlaması sunulmakta,
• Sistemde Yapılan hizmetin hangi şube müdürlüğü tarafından yapıldığı görülmekte,
• Ve şehrin genelinde yapılan hizmetler kalem kalem ayrılarak raporlama sunulmaktadır.
BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ HİZMETLERi - Vatandaş Talepleri
- İş Başvuruları
- Ambar Yönetimi
- Başkana Gelenler (Web Üzerinden)
- Bilgi Makam Yazışmaları
- Brifingler
- Basın Açıklamaları
- Başkan Evrak Çantası
- Personel Havuzu
- Muhtar Bilgi Sistemi
• BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ web tabanlı olarak kurum çalışanlarının kullanımına sunulmakta,
• Bu sistemden tüm birimler faydalanmakta,
• Ve kurum bilgilerinin tamamı bu sistem üzerinden yürütülmektedir.
Devam Eden Proje• İlaçlama katmanı oluşturulmuş ve bu sistemle WEBGIS' den ilaçlama durum analizlerini takip etmeği ve planlı ilaçlama yapılması hedeflenmektedir.
Sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında Büyükşehir YADES Projesi'ni Başarı İle SürdürüyorSosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi
Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yaşlı Destek Programı (YADES) ile 6 bin 200 vatandaşa evde bakım hizmetleri sürüyor. Sağlık hizmetlerinden ev onarımına, il dışı gezilerden doğum günü kutlamalarına kadar her türlü etkinliği düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, her yaştan vatandaşa en iyi hizmeti sunabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Birim personelleri tarafından adreslerinde bizzat ziyaret edilen ve ihtiyaçları kaydedilen yaşlı vatandaşlara yönelik sağlık hizmetleri, psikolojik hizmetler, ev bakım ve onarımı, il dışı gezileri, ağaç dikim etkinlikleri, doğum günü kutlamaları ve çok sayıda buluşma gerçekleştiriyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü Engelliler Koordinasyon merkezi bünyesinde kurulan YADES (yeşeren çınarlar) projesinin ilk amaçlarından birisi olan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükselterek daha sağlıklı, huzurlu ve kaliteli bir yaşam sürmeleri hedeflenmektedir.
SONUÇMedeniyetlere ışık tutmuş, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği, başkentlik yapmış olan Şanlıurfa kadim geçmişi unutulmadan yeniden imar edilirken, gönülleri fetheden bir belediyecilik anlayışı ve görkemli bir gelecek için disipline edilmiş, sürdürülebilir, dinamik bir anlayış ile yaşanılabilir bir Dünya Şehri olma yolunda yol almaktadır. Ve bu yol alma şeffaf bir yönetim anlayışı ile kaynaklarının planlı, etkili ve verimli kullanılmasıyla, alt yapı, üst yapı, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yüksek kalite standartları ile hizmet sunarak gelecek nesillere sosyal yapılarıyla da yaşanabilir bir Şanlıurfa bırakmak istemenin öngörüsüyle yapılmaktadır. Ve bu öngörüler temelinde geleceği yeniden yapılandırılan Şanlıurfa "Tarihin sıfır noktası"nda hayat bulan akıllı şehir olarak hayatlarımızdaki yerini koruyacaktır.
24'ncü yazıyla yolculuğumuz devam edecek…
Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmrKaynak:1. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
2. rayhaber web sayfası /2020/07/ŞanlıUrfa'da bozuk yollar akıllı tespit sistemi ile tespit edilecek
Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz