Akıllı şehir yolculuğu (XVII) Kayseri

04-05 Kasım 2019 tarihlerinde 'Kayseri Akıllı Şehircilik Çalıştayı'nı kamu yönetimi, akademisyenler, özel sektör ve şehir paydaşlarının katkı ve katılımlarıyla düzenleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi;
Belediyenin akıllı şehircilikle alakalı projelerinin yer aldığı web sitesi smartcitykayseri ile bu şehre gönül vermiş, yenilikçi, üretken ve hizmet odaklı bütün şehir paydaşlarının fikirlerini özgürce sunmasına ve de bu fikir veya projelerini hem Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile hem de diğer şehir paydaşlarıyla paylaşmasına imkân sağlayarak Akıllı Şehir yapılanmasında çalışmalar yapanlara/yapmak isteyenlere öncü ve akılcı çözümlerle dijital yol haritalarını nasıl çizeceklerini göstermektedir.



Bu kısa girişten sonra, gelin şimdi yazı dizimizin XVII.'inde Kayseri'nin ;

"Dijital Belediyecilik ve Akıllı Şehircilik Kapsamında Yapılan Çalışmalar"ına bir göz atarak yolculuğumuza devam edelim:

1) ŞEHİR HAVA KALİTE İZLEME İSTASYONLARI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 13 ilçe belediyesi ve Erciyes Turizm Merkezi'ne 1 adet olmak üzere 14 adet izleme merkezi yapılacaktır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bilgi merkezine anlık olarak aktarılarak hava kalite analizi için gereken bütün değerler elde edilecektir. Hava kalitesi seviyesini 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak ölçmek ve bu ölçümleri web sayfasından canlı olarak yayınlanacaktır. Bu istasyonlar sayesinde yapılacak olan gerçek verilere dayalı analizler Kayserinin kentsel dönüşüm gibi şehir ve sanayi planlamasına katkıda bulunacaktır.

2) AKILLI OTOPARK
Kayseri Büyükşehir Belediyesi günümüz teknolojisini verimli şekilde kullanarak Kayseri halkına en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda her geçen gün yeni projelere imza atan Kayseri Büyükşehir Belediyesi "Akıllı Otopark" projesi pilot çalışmalarına başlamıştır.

Akıllı Otopark uygulaması kapsamında vatandaşlar bulundukları noktaya en yakın otoparkları tespit ederek, navigasyon uygulamasıyla otoparka rahatça ulaşabilecek.

Ayrıca otoparkların kapasite ve doluluk oranları da uygulama sayesinde rahatça öğrenilecektir. Otoparkların tamamında merkeze bağlanarak güvenli ve kesintisiz iletişim sağlanacak. Bu sayede kent merkezinde hizmet veren otoparklar daha kullanışlı hale gelecektir.

Otoparkların kaliteli, verimli çevreci, pratik bir şekilde kullanımı için akıllı sistemler ile zamandan, yakıttan kazanç sağlayarak karbon salınımını düşürmeyi hedefleyerek ülke ekonomisine katkı sağlayan akıllı park yönetim sistemi uygulaması için kurulan pilot otopark alanında testleri yapılmıştır. Pilot otopark alanında yapılan testlerde sensörlerin sorunsuz çalıştığı, olumsuz hava şartlarından etkilenmediği ve otoparkın doluluk boşluk bilgisini doğru şekilde gönderdiği tespit edilmiştir.



3) AKILLI AYDINLATMA
Kayserinin aydınlatmasında enerji etkinliğini, sürdürülebilirliği ve işlem maliyetini düşürmek öncelik olarak belirlenmiş, şehrin canlılığını ve verimliliğini geliştirmeye odaklanılarak bu doğrultuda aydınlatma planı geliştirilmiş. Şehrin birçok yerinde akıllı aydınlatma pilot uygulamaları başlamış, armatürlerin tamamı led ampul yapılır ve tam akıllı aydınlatma sistemine geçilirse yaklaşık %50'lere yakın bir tasarruf sağlanmış olacaktır… Sadece enerji sarfiyatındaki tasarrufla kalınmayacak, karbondioksit salınımı da azaltılmış olacaktır.



4) AKILLI DURAK
Durakta bekleyen şehir paydaşlar mobil cihazlarına (Akılı Telefon, Tablet) Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Akıllı Şehir Kayseri Mobil uygulaması yüklendikten sonra durak levhası üzerinde bulunan karekodu cihazları ile okutup, otobüsün nerede olduğunu, duraktan geçen otobüs hatlarını ve yaklaşık olarak ne zaman geleceğini öğrenebilmektedir. Ayrıca durağın konumunun bulunduğu haritada yaklaşan otobüsler gerçek zamanlı olarak şehir paydaşlarına sunulmaktadır.

Akıllı durak uygulaması sayesinde şehir paydaşlar çağrı merkezini arayıp öneri ve istekte bulunurken durağın konumu doğru şekilde ifade edilebilmektedir




5) PAYLAŞIMLI BİSİKLET
Kullanıcılar kendilerine en yakın bisiklet duraklarını bulabilir ve sistem sayesinde durakta kaç adet bisiklet var, duraktaki doluluk boşluk oranının anlık bilgisini alabilirler.



6) KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MOBİL UYGULAMA (AKILLI ŞEHİR KAYSERİ)
Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal mobil uygulaması Akıllı Şehir Kayseri büyük bir ilgiyle kullanılmaya başlandı. Android ve İOS işletim sistemine sahip cihazların kullanıcıları Büyükşehir Belediyesi'nin mobil uygulamasını indirerek ulaşımdan kent bilgi sistemine, mobil haritadan kültür sanat etkinliklerine kadar pek çok alanda sunulan kolaylıklardan faydalanabiliyorlar.

Akıllı Şehir Kayseri Mobil Uygulamasında yer alan başlıca önemli menüler şu şekilde:

Ulaşım

Şehir paydaşlarının ilgili her şeye kolay ve hızlı bir şekilde tek yeren ulaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Kullanıcılar bir noktadan bir noktaya nasıl ve kaç bilet kullanarak gidebileceklerini öğrenebilmektedirler. Ayrıca bu menü içerisinde yine şehir içerisinde hareket eden otobüslerin konumlarından otobüsün durağa kaç dakika sonra geleceğine kadar tüm bilgilere şehir paydaşlarının buradan kolayca ulaşması sağlanmaktadır.



Eczaneler
Nöbetçi eczanelerin adı, adresi, konumu ve telefonu hakkında bilgi veriyor. Şehir paydaşlarının kendisine en yakın nöbetçi eczaneyi en kolay ve hızlı şekilde bulması sağlanmaktadır...



Beyaz Masa
Şehir paydaşlarının istek ve şikayetlerini belediyeye hızlı bir şekilde iletmeleri ve taleplerini SMS yoluyla takip edebilmeleri için geliştirilen bu uygulama ile belediye ve şehir paydaşları arasındaki iletişimin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülebilmesi amaçlanmıştır.

Vefat

Günlük vefat eden kişilerin bilgilerine, bu kişilere ait mezar adresine ve taziye adresine ulaşılmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca mezarlıkta herhangi bir tapusu olan şehir paydaşının varsa ada / pafta bilgileri ile bu konuma erişmeleri sağlanmıştır.

Kaski

Şehir paydaşlarının su borçlarını kolay bir şekilde sorgulayabildiği uygulamadır.



Kent Bilgi Sistemi
Kent bilgi sistemi şehir paydaşlarının kendisine en yakın hastane, eczane, benzin istasyonu, tarihi eserler, ücretsiz wifi alanları, noterler, ATMler, camiler, okullar, otoparklar, bisiklet durakları, taksi durakları gibi önemli yerlerin yanı sıra cadde, sokak, mahalle, bina ve ilçe gibi konumlara nasıl gideceğini ve bu konumlar hakkında bilgilere ulaşması amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.

Sosyal Yaşam
Belediye şirketleri Kaytur, Kaymek ve Spor A.Ş. şirketlerinin bilgilerinin yer aldığı bir uygulamadır.

Ustalar ve Hizmetler
Şehir paydaşlarının herhangi bir odaya veya resmi belgeye sahip hizmet veren firmaları bulabilmesi ve mağdur olmaması için geliştirilen bir uygulamadır.





Kültür ve Sanat
Düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin yer, zaman ve konum bilgilerine tüm şehir paydaşlarının kolay ve hızlı bir şekilde ulaşması amaçlanmıştır.

İmar Plan Değişiklikleri
Askıda olan imar plan değişikliklerine şehir paydaşlarının hızlıca erişimini sağlamak için geliştirilen bir uygulamadır.

Muhtarlar
Mahalle muhtarlarına ilk olarak ilçe adına göre daha sonra da mahalle adına göre filtreleme yaparak kolay ve hızlı bir şekilde erişilmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ile mahalle nüfus bilgilerine ve muhtar iletişim bilgilerine şehir paydaşlarının kolay ve hızlı bir şekilde ulaşması amaçlanmaktadır.

Akıllı Otopark
Şehir paydaşlarının sisteme entegre edilen otoparklara boşluk ve doluluk oranlarını görerek kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.



7) TURİSTİK KAMERALAR
Şehirde toplam 45 adet 7/24 yayın yapan turistik kamera bulunmaktadır. Bu kameralar, Cumhuriyet Meydanı, Sivas Bulvarı, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı ve Erciyes Kayak Merkezi olarak konumlandırılmış olup resmi web adresinden ve mobil uygulamadan izlenebilmektedir.



8) QR KODLU KAPI NUMARASI
Binalara montaj edilecek olan kapı numaralarına QR kod uygulaması yapılacaktır. Şehir paydaşlarının akıllı telefonu ile okuttuğu QR kod sayesinde, Adresi, Pafta/Ada/Parsel bilgileri, Parselin Alanı, Yapı Müteahhidi, Şantiye Şefi, Isıtma Sistemi, Ortak Kullanım alanları, Bağımsız Bölüm Sayısı, Yapının Taban Alanı vb. bina ile ilgili bilgilere ulaşılabilecektir. İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illerde ve Organize Sanayi Bölgelerinde yapılmakta olan Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) çalışması yapılmaktadır. Kayseri'de de Şubat 2018 yılında başlayan MAKS projesi tamamlandıktan sonra binalara QR kodlu kapı numarası montajına başlanacaktır.

9) ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ (wi-fi)
Şehir paydaşlarının ücretsiz kullanımı için 30 aktif noktada ücretsiz ve güvenli internet yayını yapılmaktadır.

Sistemdeki her türlü arıza ve bakım işlemi Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bağlı birimler tarafından yapılmaktadır.

Sistemde yüz bine yakın üye bulunmakta olup günlük ortalama altı yüz kişi bağlanmaktadır.



10) ELEKTRİKLİ OTOBÜS
Ulaşımın teknolojisi devrinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi de üzerine düşeni en iyi şekilde yapıyor. Çevreci, ekonomik ve güvenilir %100 elektrikli otobüsler şimdi Kayseri'de. Kayseri ulaşım filosunda tamamı yerli üretim elektrikli otobüslerden altısı 136 yolcu kapasiteli ve sekizi 210 yolcu kapasiteli olmak üzere şimdilik toplamda 14 adet bulunmaktadır.



11) KATI ATIKTAN ENERJİ YÖNETİMİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde şehirde toplanan katı atıklardan son teknoloji kullanılarak enerji üretimi yapılmaktadır.

Katı atık düzenli depolama tesisinin işletmeye alınması ile birlikte katı atıkların çevre ve toplum sağlığı açısından neden olacağı çevresel problemlerin önüne geçilmiştir.

Tesisde bulunan sistem sayesinde hem çevre kirliliğinin önüne geçilerek insan sağlığı korunmakta hemde enerji üretimi yapılarak ekonomiye katkı sağlanmaktadır. Bu bağlamda kentsel katı atıklardan enerji üretim teknolojileri dünyada önemle üzerinde durulan bir konudur. Günümüzde katı atıkların bertaraf edilirken enerji potansiyellerinin değerlendirilmesi için farklı teknolojiler geliştirilmekte, mevcut teknolojiler iyileştirilmeye çalışılmaktadır.



12) AKILLI SULAMA
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Kayseri Hafif Raylı Taşıma Sisteminde Yeşil Hat Akıllı Sulama sistemi mevcuttur. Kullanıcılar sistem üzerinden günün hangi saatlerinde ne zaman ve hangi miktarda hatta sulama yapıldığını görebilmektedir.

Ayrıca akıllı sulama sistemi sayesinde araç hattın üzerinden geçerken sulama otomatik olarak durmakta, bu sayede araç bakım ve maliyetlerinin en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır.



13) SCADA (MERKEZİ DENETİM VE BİLGİ TOPLAMA SİSTEMİ)
Sistem sayesinde, bütün içme suyu üretim ve depolama istasyonları, tek bir merkezden bilgisayar aracılığı ile uzaktan kumanda edilmekte ve izlenmekte, böylece personel, araç, zaman ve enerji tasarrufu sağlanarak güvenilir,pratik ve ekonomik bir işletme gerçekleşmektedir.

14) OTONOM (İNSANSIZ) TOPLU TAŞIMA ARACI
İlk etapta Kayseri Harikalar Diyarı'nda kullanılması planlanan otonom toplu taşıma araçları hem elektrikli hem de tamamen insansız sürüşe sahip olup, maksimum 40 km/h hız yapabilen bu otonom (insansız) araçlar, bir cep telefonu uygulamasıyla birlikte çağrılabilecek ve şehir paydaşlarını dilediği konuma sizi götürebilecektir. Sahip olduğu radar, GPS ve kameralar ile yolu 360 derece tarayan araç, çarpışma olasılığını da oldukça düşürüyor.

15) AKILLI KÜTÜPHANE
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Merkez Halk Kütüphanesi modern binası ve yenilenmiş yüzü ile değerli şehir paydaşlarının hizmetine açılmıştır. Ayrıca son dönemde yeni eklenen kütüphaneler hem tasarımı hem işlevselliği hem de dijital altyapısıyla kültür ve eğitim alanında ciddi bir yatırım olmuştur. Kütüphane ziyaretçilerine en iyi ve kaliteli hizmeti verebilmek için çalışmaya devam etmektedir.

Bu kapsamda tüm kütüphanelerin doluluk ve boşluk miktarları takip edilmekte ve pandemi sürecinde gerekli önlemler alınmaktadır.



16) İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) İLE FOTOGRAMETRİK HAVA FOTOĞRAFI ÜRETİMİ VE 360° SANAL TUR
İnsansız Hava Aracı (İHA) ile belediyenin çalışma yapacağı projelerde ve bilgi sistemi yapılan alanlarda çekilen görüntüler ile fotogrametrik hava fotoğrafı üretimi yapılmaktadır. Tamamen belediye personeli tarafından çekip yazılımlarla işlenen görüntüler Kayseri Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri (cbs.kayseri.bel.tr) web sayfasında vatandaşların hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca İnsansız Hava Aracı (İHA) ile şehrin belirli noktalarında çekilen panoromik görüntüler ile 360° Sanal Tur uygulaması şehir paydaşlarının hizmetine sunulmuştur.



17) ALO 153 ÇAĞRI MERKEZİ
Alo 153 Çağrı Merkezi, 2018 yılı ikinci yarısından bu yana Kayseri halkına hizmet vermektedir. Kayserililerin hayatını kolaylaştırmak için kurulan çağrı merkezi sayesinde şehir paydaşları şikâyetlerini bildirmek için farklı telefon numaraları veya farklı kaynaklar aramayacak sadece 153'ü tuşlayarak 16 İlçenin tamamından her türlü şikâyet ve isteklerini kolaylıkla bildirebileceklerdir.


Şu anda Alo 153 çağrı merkezinin aylık karşıladığı ortalama çağrı sayısı 30.000'dir. Birleştirilmesi hedeflenen çağrı merkezleri ile birlikte bu sayının aylık olarak 500.000'e ulaşacağı düşünülmektedir.

Belediyenin çağrı merkezi projesindeki nihai hedefleri şehrin numarası olabilmek ve oluşturulacak altyapı ile şehirdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi havuzu oluşturup şehir paydaşlarına tek bir kanaldan doğru, kaliteli hizmet sağlayabilmektir.

18) YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ
Belediyenin daha efektif yönetilebilmesi için yeni nesil teknolojiler kullanılarak kullanıcı dostu ara yüze sahip Yönetim Bilgi Sistemi kurum içerisinde kullanılmaya başlamıştır.

Yönetim Bilgi Sistemi ile kurum içerisinde e-imza kullanılmaya başlanarak, elektronik imza ile herhangi bir şekilde insanların bilgisayar üzerinde yaptığı işlemlerde evrakın çıktısının alınması ve üzerine ıslak imza atılarak daha sonra da ilgili birime götürülmesi gibi zaman kaybı ortadan kaldırılmıştır. Kağıt kullanımı azaltıldığı için çevreye katkı ve e-imza ile kurum içerinde hız, zaman ve güvenli bir ortam ve bu kapsamda Yönetim Bilgi Sistemi ile geriye yönelik evraklara çok kolay bir şekilde ulaşılması ve diğer kurumlar ile entegre çalışarak işlerin daha doğru, kolay ve hızlı ilerlemesi sağlamıştır



19) ÖZEL HİZMETLER VE USTALAR
Vatandaşın her hangi bir odaya veya resmi belgeye sahip hizmet veren firmaları bulabilmesi ve mağdur olmaması için Özel Hizmetler ve Ustalar modülü geliştirilerek şehir paydaşlarının güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde aradığı hizmete ulaşması ve ayrıca firmalar içinde kolay bir şekilde müşterilerinin kendilerine ulaşmaları sağlanmıştır.

Bilgileri kayıtlı olduğu oda tarafından güncellenen özel hizmet ve ustalar kurumsal web sitesi ve mobil uygulamada yayınlanmaktadır. Bunun için odanın belediyeye başvuruda bulunarak gerekli protokolleri imzalaması gerekmektir.

Web sitesinde ve Akıllı Şehir Kayseri mobil uygulamasında yer alan hizmetler şu şekildedir:
• Baca Temizleyiciler
Kayseri Büyükşehir Belediyesinden yetki belgesi alan baca temizlemeye yetkili firmalar,
• Halı Yıkamacılar
Kayseri Halıcılar Odası'na kayıtlı halı yıkamacılar,
• Anahtarcılar ve Çilingirciler
Kayseri Saatçiler Anahtarcılar ve Bijutericiler Odası'na kayıtlı anahtarcılar ve çilingirciler,
• Berberler ve Kuaförler
Kayseri Berberler ve Kuaförler Odası'na kayıtlı berberler ve kuaförler,
• Lokantacılar ve Pastacılar
Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası'na kayıtlı lokantalar ve pastacılar, kurumsal web sitesi ve mobil uygulamada yayımlanmaktadır.

Bu sayede şehir paydaşlarının kendisine en yakın hizmeti bulması ve iletişime geçmesi sağlanmıştır.
Web sitesinde ve mobil uygulamada yer alan Özel Hizmetler ve Ustalar bunlarla sınırlı kalmayacak, tüm odaların buraya eklenmesi için gerekli altyapı çalışması devam etmektedir.

20) QR Ödeme Sistemi
Altyapı çalışmasına başlanan QR Ödeme Sistemi, ödemelerin dijitalleştiği günümüzde kolay, hızlı, pratik ve temassız ödeme sağlamak amacı ile yapılacaktır. Bu proje ile şehir paydaşları, kart taşımadan cep telefonu ile her yerde karekodu okutarak kolayca temazsız ödeme yapabilecekler. Böylelikle Belediye ve İştirakleri, masrafsız, taşınabilir, her noktada çalışabilir bütünleşik bir ödeme altyapısı sahibi olacaktır. Örneğin müşteriler Belediye iştiraki restoranlarda hem sabit baskı karekodu hem de kasada adisyon üzerine basılmış karekodları cep telefonları ile okutarak ödemelerini yapabilecekler.



21) Akıllı Park Sistemi
Altyapı çalışmasına başlanan Akıllı Park Sistemi, park içerisinde kullanılan aydınlatma ve sulama sistemlerinin tek bir merkezden yönetilen kontrol, kumanda edilebilme özelliğine sahip olması amacıyla yapılacaktır. Akıllı Park Sistemi ile harcanan fazla enerjiyi ve suyu tasarruf etmekle kalmayıp, istek ve koşullara bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilmeleri sağlanacaktır. Örneğin farklı zamanlarda aydınlatma direklerinin ışıkları azaltılıp artırılabilecek veya yağmurlu zamanlarda sulama sistemi durdurulabilecek. Akıllı park sistemi doğa dostu ve ekonomik kazanç sağlayan bir sistemdir



22) Büyük Veri Yönetim Yazılımı
Şehirde var olan sensör, cihaz ve yazılımlarla ön protokol çözümlemesi ile oluşturulacak bir sisteme kolay ve hızlı bir şekilde entegre eden bir yazılım yapılacak.

Bu yazılım ile şehrin big datası oluşturulacak ve burada analizler yapılabilecek ve bu datalara göre kontrol mekanizmasını oluşturulabilecek.

Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Akıllı Şehirler Proje Yarışmasında belediye bu proje ile ödül almıştır.



23) Otobüs Hava Kalitesi ve Yoğunluk Sensörü
Şehrin farklı noktalarında hareket eden yolcu otobüslerinin üzerine yerleştirilen hava kalitesi sensörleri sayesinde şehrin hava kalite haritası çıkarılacak. Bu sayede kısa sürede şehrin farklı noktalarının farklı zamanlarda hava kalitesinin ölçümü sağlanacak. Bu proje ile hem ekonomik hem zaman hem de sağlık açısından büyük kazanımlar elde edilecektir.


SONUÇ:
Akıllı Şehir Kayseri;
Şehrin tarihi ve kültürel kimliğine sahip çıkarak, hizmetlerini modern bir belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirerek, şehir paydaşlarının yaşadıkları şehirden zevk almalarını sağlamaya çalışan, "Doğuştan Akıllı Şehir" (*) mottosuyla "Yeni Nesil Akıllı Şehircilik" anlayışını ortaya koyan ve bu kapsamda:
• Ulaşım
• Çevre
• Ekonomi
• Enerji
• Güvenlik
• İnsan
• Sağlık
• Yapı
• Yönetişim
• Bilgi Teknolojileri, Bilgi Güvenliği
• İletişim Teknolojileri
• Mekan Yönetimi
• Coğrafi Bilgi Sistemleri
• Afet ve Acil Durum Yönetimi başlıklarında tamamlanan ve devam eden sürdürülebilir, öncü projelerle diğer şehirlerimize yol gösterici ve "AKILLI ŞEHİRCİLİKTE BİRLİKTE ÇALIŞALIM" düşüncesine sahip olmasıyla teknolojik işbirliği çerçevesinde, büyük veriden faydalanmasını bilen "ÜRETEN AKILLAR"ın şehri….

(*) Kayseri "ÜRÜNÜ ALIRKEN" kazan felsefesi ile yola çıkan ve:
• "ŞEHRİN TEMELLERİNİ DOĞRU ATMAK GEREKİR"
• "SONRADAN AKILLI OLMAK ZOR"
• "ŞEHRİN RUHUNU ÖLDÜRMEMEK LAZIM" saptamaları ile yoluna devam bir "Akıllı Şehir"…

Bu bağlamda Ülkemiz'in geleceğe dönük Akıllı Şehir geliştirme çalışmalarında Kayseri vb. Büyükşehirlerin projelerinden faydalanmayı göz ardı etmeyelim.

Dizinin bir sonraki yazısında birlikte olmak dileğiyle,
Sevgi ve Sağlıkla kalın...
Ncmozdmr

Kaynak:
Kayseri Büyükşehir Belediyesi

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.
OGÜNhaber