Akıllı şehir yolculuğu (XII) ARUP

Akıllı şehir yolculuğu sadece yazı olarak değerlendirilmiyor. Pandemi dönemindeyiz doğru.Ancak yazıya döktüğümüz paylaşımlarımızı yerinde gözlemleyerek teyidlerini de gerçekliyoruz. Bunları yaparken ,yöneticiler dahil kent paydaşları ile ilgili bilgi dağarcığımız çok gelişiyor.. Topuklu Efe,Uzun,Köy Enstitülerinin Düşün Babasının nereli olduğunu,Kimlere Dışarıklı denildiğini...vb, birçok size de enteresan gelecek bilgileri yazı dizimiz bittiğinde kitabımız da bulabileceksiniz.Bu hafta Süper lig özel sektör paydaşlarından birini daha kaleme aldık.

Zevkle okuyacağınızdan eminim....,

İklim değişikliği, nüfus artışı, demografik değişim, kentleşme ve kaynakların tükenmesinin zorlukları, dünyanın büyük şehirlerinin önümüzdeki yıllarda hayatta kalmak ve gelişmek için uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyor.

Büyüyen şehirlerin başkanları için yaşam standartlarını yükseltirken, aynı zamanda emisyonları düşürmek ve şehirde ekonomik başarı elde edebilmek muazzam bir zorluk teşkil ediyor. Bununla birlikte, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), bir türlü enerjiye doymayan şehirlerin geleceğin düşük karbonlu "akıllı şehirlerine" dönüştürülmesine de yardımcı olabilir.

Bu nedenle, teknolojinin geleceğin şehirlerini yaratmada ne kadar rol alabileceğine dair artan bir merak var. Arup, çalıştıkları şehir yöneticilerinin "akıllanmaya ne kadar yatırım yapacaklarını ve şehirlerini akıllandırarak ne kadar değer katabileceklerini" tanımlamalarına yardımcı oluyor. Çünkü, şimdiye kadar, çok az şehir "akıllı şehir" olma fırsatını kavramış durumda.


Akıllı Şehir etrafında şekillenen disiplinlerarası yaklaşım



Arup 70 yıldır dünyanın 34 ülkesindeki 89 ofiste, 14 bin teknik personelin çalıştığı, bugüne dek yaklaşık 11 bin projede aktif görev almış küresel bazda tasarım, mühendislik ve iş hizmetleri sunan bir vakıf şirketi. 1982'den beri Türkiye'de olan Arup Mühendislik, İstanbul ve Ankara ofislerinde 1990 yılından bu yana aralıksız hizmet veriyor.



Globalde dikkate değer projelerinden bazıları, Sydney Opera Binası, Pekin'deki CCTV Merkez Binası, Singapur'daki Marina Bay binaları, Münih Allianz Arena, Pekin olimpiyatlarının nişanesi sayılan Kuş Kafesi Stadyumu ve Londra Milenyum Köprüsü.

Arup'un ülkemizde aktif dahil olduğu projeler de göz dolduruyor. Bunlardan bazıları Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Teknopark İstanbul 2029 Masterplanı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Kanyon AVM, İstanbul Havalimanı, metro dahil olmak üzere pekçok raylı sistem projesi, Forum İstanbul AVM, Finansbank Kristal Kule, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP).

1895'te doğan kurucusu Ove Arup'un 1970'te kaleme aldığı "Bütüncül Tasarım" ilkesi firmanın doğası, değerleri ve geleceği üzerine izler taşıyor:



"Tasarım kararları bütünsel olarak değerlendirilerek, işin tümüne organize olmuş yetkin bir ekip tarafından belirlenen önceliklere göre tasarlanarak entegre edilmesidir. Bu pratikte hiç veya nadiren ulaşılabilecek bir ideal olmasına ragmen, sanatsal bütünlük ve mükemmellik buna bağlı olduğu için çaba göstermeye değer bir idealdir. Kendi iyiliğimiz için mükemmeliyetin getirdiği bir tekniğe ihtiyacımız vardır."

Arup çalışanları, tarihsel ayrıntıların ötesine baktığımızda, daha iyi bir dünyayı şekillendirmek için ilham verici bu konuşmada belirtilen amaçların peşinden gitmeye devam ediyor.


Sürdürülebilirlik perspektifi

Ayda yürüyen astronotlardan daha çok bilineni Neil Armstrong şöyle demişti: "Yeryüzü bize ait değil. Bizler Yeryüzü'ne aitiz." Gerçekten günümüzde bildiğimiz tek yaşam alanımız olan bu gezegenimizin ve şehirlerimizin daha sürdürülebilir yaşam alanları olabilmesi, sadece belediye başkanlarına veya yerel yönetimlerdeki yetkililere bağlı olamaz. Tasarımcılar ve mühendisler, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için ulaşım, enerji ve su altyapısı etrafında yeni fikirler geliştirerek tartışmaya önemli bir katkıda bulunabilirler.

Bu düşünceyle Arup, 10 yıldır şehirlerin iklim eylemlerini ölçmesine, yönetmesine ve planlamasına yardımcı olmak için hayati araştırmalar yaparak, liderlerini hayati kararlar alma konusunda güçlendiren C40 şehirlerinin ortağı. C40 nedir dersek; kendini iklim değişikliğiyle mücadele etmeye adamış dünyanın mega kentlerinden oluşan, şetkili şekilde iş birliği yapmasını, bilgiyi paylaşmasını ve iklim değişikliği konusunda anlamlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir eylemler gerçekleştirmesini destekleyen bir network. (Hatırlarsanız İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geçen yıl Kopenhag'daki C40 Cities zirvesine katılarak bir konuşma yapmıştı.)

Bu ortaklığın ötesinde belki de ülkemizdeki diğer firmalara örnek teşkil edecek bir şekilde Arup'un Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı'nın yani daha çok kısaltmasını kullandığımız UN-Habitat'ın Küresel Kalkınma Amaçları ile faaliyet konularını eşleştirdiğini görüyoruz. Firma uzmanlık alanlarını 2 amaç haricindeki 15 amaç ile eşleştirmiş. Bu perspektif şehirlerimiz için yenilenebilir enerji, ekolojik çeşitlilik, sürdürülebilir ulaşım planlama, akıllı şehirle giderek daha fazla ilişkilendirilen döngüsel ekonomi ve sel, deprem ve göç nedeniyle ülkemiz şehirlerinin belki de en önemli gündem maddesi olan kentsel dayanıklılık konularını daima masanın üstünde tutulmasını sağlıyor. Zaten Arup, Akıllı Yaşamın odak alanlarından biri olan afet yönetimi ve dayanıklılık tarafında da dünyanın kulak verilen şirketlerinden biri.


Kentsel Dayanıklılık perspektifi

Ülkemiz şehirleri, hatta Akıllı Şehir Yolculuğu yazı dizim sırasında ziyaret ettiğim pekçok şehrimiz afet bakımından riskli şehirlerimiz. Örneğin depremsellik ülkemizin bir gerçeği, bunu bizler en yakınımızda yaşadık, yaşıyoruz. Bunun yanında iklim değişikliği nedeniyle kuraklık, susuzluk. İşsizlik, göç, mülteci benzeri sorunlarımız da şehirlerimizi sosyal bakımdan kırılgan hale getiriyor. Ve nihayet kritik kentsel altyapılarımıza olası siber saldırılar, çok alıştığımız teknolojiyi kullanılmaz hale getirebilir.

Akıllı bir şehrin önce, fiziksel mekan olarak da yaşanabilir, sağlam, mukavim, esnek, dirençli, hasılı nasıl derseniz deyin dayanıklı bir şehir olması şart. Belki de belediyelerimiz akıllı şehir çözümleri geliştirirken bu konulara öncelik vermeliler. Örneğin, bina bilgilerini içeren CBS uygulaması, nehirler için kritik su seviyesi izleme sensörleri, suç önlemeye odaklanan bir açık veri platformu ya da şehrin dış kesimine daha yaygın hava izleme ağı kurmak olabilir.

Dünya kentleşiyor, iklim değişiyor ve birçok şehir bu yeni gerçeklikle ön saflarında savaşıyor. Deprem veya yangın, sel, pandemi veya mülteci akını olsun, kriz yeni normalimiz. Beş yıllık araştırma ve testlere dayanan, bizi tehdit eden gerçeklerle yüzleştiren Şehir Dayanıklık Endeksi, konuğumuz olan Arup tarafından oluşturuluyor. Şehirlerin bu zorlukları sistematik bir şekilde anlamasına ve bunlara yanıt vermesine yardımcı olan güçlü bir araç.156 soru sorularak, 4 boyut (Sağlık ve iyilik / Ekonomi ve Toplum / Altyapı ve çevre / Liderlik ve strateji), 12 amaç ve 52 indikatör ile endeks oluşturuluyor. Devamında da çözüm platformları da var.

Şehirler arasında Türkiye'den bir şehir yok. Dilerim İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Muğla, Ankara, Erzurum gibi şehirlerimiz de bu endekse önce test sonra da kalıcı olarak dahil olurlar ve güçlü zayıf yönlerini görerek belki de çözüme dönük akıllı uygulamalar geliştirirler.


Oldukça zengin Akıllı Şehir portföyündeki projelerden öne çıkanları:


Arup'un Akıllı Şehirlere dair hizmet yelpazesi strateji ve organizasyon, kentsel bilişim, iş sistemleri ve mimarisi ile birlikte veya şehirde akıllı hizmetler sunmaya yardımcı olacak altyapı tavsiyelerini kapsıyor.

Akıllı Londra Yol Haritası, 2013 yılından bu yana en çok incelenen belgelerden biri olmuştur. Arup desteğiyle hazırlanan plan, başarılı olması için, "Akıllı Londra"nın insanları ve işletmeleri kalbine koymak zorunda olduğunu böylece, Londra'yı daha da büyük bir şehir yapacak yeniliklerin itici gücünün Londralılar olacağını belirtir. Teknoloji ve yenilik hayatımızı değiştirirken Belediye Başkanının (Boris Johnson) vizyonunu, (1) şehrin bir bütün olarak daha iyi işlemesine yardımcı olmayı, (2) Londralıların ve işletmelerin ihtiyaçlarını buluşturmak için kullanılmaları ve (3) onları bu değişimin bir parçası olarak harekete geçirmelerini sağlamak olarak ilan etmişti. Konuş Londra, Londra Veri Marketi, Açık Veri Gösterge Panosu, Geleceğin Şehirleri Mancınığı, Akıllı Londra Kurulu gibi halen tüm dünyaya ilham veren uygulamalar, işte bu planın birer parçasıydı. Daha sonra, bu planın güncellemesini içeren, Londra İçin Akıllı Şehir Fırsatları belgesi de yine Arup tarafından 2016'da oluşturuldu.

Low2No, Helsinki'deki bu kentsel gelişim projesi, toplumun karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan çok çeşitli yaygın bilişim stratejileri ve hizmetleri içermekte. Akıllı şehir çözümleri de dahil olmak üzere karbon nötr kentsel gelişim açısından bir örnek olması amaçlanmış.

Urban EcoMap, Amsterdam ve San Francisco için Arup ve Cisco iş birliği ile, çevresel ayak izlerini gösteren etkileşimli bir web hizmeti. Ayak izi, bu iki şehrin posta koduna göre ayrılmış CO2 emisyonlarını, atık ve nakliye faaliyetlerini içeriyor.

Baranguru Güney Projesi, Sidney'de liman kıyısındaki büyük bir kentsel gelişim projesi. Bu projede Arup, Arup, geliştirilen sürdürülebilir ileri teknoloji altyapısına halka açık arayüzleri dahil ederek akıllı talep yönetimi yöntemlerini içeren bir bilişim stratejisi geliştirdi.

Yeni Songdo Projesi, Güney Kore'nin Incheon bölgesinde sıfırdan kurulan bu ünlü ekolojik şehirde, sabit altyapı Arup ve diğerleri tarafından tasarlandı. Songdo'da projenin başından itibaren yüksek hızlı ağlar üzerinde birden çok ev ve ofis yönetim platformu altyapısı oluşturuldu. Böylece, şehri geliştiren şirket de önemli ek gelirler sağladı.

The CLOUD, Arup'un Google ve MIT iş birlikleriyle, 2012 Londra Olimpiyatları ile bağlantılı olarak tasarladığı "şehir ölçeğinde bir akıllı sayaç" projesidir. Aynı zamanda devasa bir görüntüleme yapısı olan CLOUD, binlerce enerji tasarruflu LED ışıkla bağlanmış ETFE (Etilen Tetrafloroetilen) baloncuklarından oluşur. Böylece, görsel yüzeylerin şehre yerleştirilebildiği bir Artırılmış Gerçeklik (AR) yaratılır.

Okunaklı Londra, özellikle yayaların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir haritalama ve bilgi bulma sistemi geliştirmede çığır açan bir program. Bu yenilikçi programda Arup, strateji, program yönetimi ve teknik destek sağladı.



Dongtan Eko-Şehri, 8600 hektarlık alanda mümkün olduğunca karbon nötr değerine yakın, düşük enerji tüketimli bir şehir yaratmak üzere yola çıkan, atıklarının %90'ını dönüştürüp yeniden kullanıma sunacak Çin'in ve hatta dünyanın ilk eko-şehri olan Dongtan'ın tasarımı ve master planı Arup tarafından yapıldı. 2050'de 500bin nüfusa ulaşacak Dongtan'da stratejileri destekleyecek ve vatandaşa, işletmelere, ziyaretçilere ve şehir yönetimine toplu taşıma, enerji ve atık gibi kaynakların yönetimi hakkında bilgi sağlayacak bir BİT Mimarisi var.

Sydney Dijital Stratejisi, kamu kurumu niteliğindeki şehir yönetiminin çalışma şeklini, vatandaşlarla ve şehirdeki işletmelerle ilişki kurma biçimlerini değiştiren bir strateji. Bu kapsamda Arup, dijital katılım, Açık Veri ve Nesnelerin İnternetini (IoT) ele alan eşzamanlı pilot projeleri belirledi ve elde ettiği görüşlere göre stratejileri beslemeye devam etti.

Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı Projesi, doğu Londra'nın bağlantı, ulaşım ve sürdürülebilirlik temalarıyla yenilenmesi için başarılı bir katalizör olarak kullanılmıştı. Arup, bu projede akıllı teknolojiler stratejisi ve vizyonu geliştirmek üzere Stratejik Danışmanlık yaptı.

Expo 2020 Dubai'de Arup, partnerleriyle birlikte konsept masterplanı üzerinde Dubai World Expo 2020 ekibine 2012'den bu yana destek veriyor. 2014 sonrasında ise çevresel sürdürülebilirlik, lojistik, güvenlik, altyapı, kamu hizmetleri, ulaşım ve yaya planlaması, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), erişilebilirlik, akıllı şehirler ve çevre planlamasını içeren masterplan çalışması devam etti. Akıllı şehirler için Arup, teknolojinin ve verinin sorunsuz operasyonu ve Expo için ziyaretçi deneyiminin geliştirilmesine dair akıllı bir vizyon geliştirdi.

Dijital Yaratıcı Şehir (CCD) planının hedefi Meksiko Guadalajara'yı İspanyolca konuşulan pazara yönelik artan talebi karşılayacak dijital ve yaratıcı endüstriler için küresel bir merkez haline getirmekti. Yeni bir yaratıcı endüstri kümesi olan CCD'nin konsept masterplanını Arup hazırladı. Guadalajara'nın vizyonunu gerçekleştirmek için, bir kentsel Veri Yönetimi Platformu, akıllı teknolojilerle zemin oluşturan bir iletişim stratejisi ve Teknoloji Mimarisini içeren yüksek seviyeli bir dijital ana plan geliştirildi.

Algılayan Şehir, 2010 ve 2011'deki depremlerin ardından yenilenen Christchurch (Yeni Zelanda), Arup'un desteğiyle, Açık Veri ve sensörleri kullanarak şehrin gelecekte nasıl çalışacağını yeniden düşünme fırsatı buldu. Vatandaşlar astım cihazlarını ve nehirlerin su kalitesini ölçmek için sensörler kullanarak "şehri hissetmek" için projeye dahil oldular ve sonra bunları cep telefonlarıyla şehir yetkililerine bildirdiler. Şehir genelindeki verilere halkın erişimini sağlandı ve kendi kendini idame ettiren bir sosyal girişim yaratıldı.

Liverpool Dijital Vizyonu, şehrin genel hedeflerine ulaşmak için dijital teknolojiyi nasıl daha iyi kullanabileceğine dair oldukça ikna edici bir görüşü vatandaşlarıyla paylaştı. Bu kapsamda halk sağlığı, atık yönetimi, ekonomik kalkınma ve kapsayıcı yönetişim gibi öncelikli etki alanları belirlendi. Liverpool, vizyonunu uygulamak için Arup ile birlikte dijital hızlı kazanım projelerini, yönetişim faaliyetlerini listeledi ve paydaş yapısını oluşturdu.



Bristol Akıllı Şehir Stratejisi, Birleşik Krallık'ın zaman zaman en akıllı şehri olarak nitelenen Bristol şehrinin fizibilite çalışmasını yönetti ve 2012'de İngiltere Teknoloji Strateji Kurulu'nun Geleceğin Şehirleri yarışmasına sunuldu. Dijital teknolojiyi kullanan entegre bir kentsel altyapıya odaklanan bu yenilikçi strateji 3 milyon sterlinlik hükümet fonu kazandı.Proje, Bristol'ün gelecekteki hizmetlerini ileri seviyeye taşımak için bir inovasyon birimi kurmayı ve şehrin Yaşayan Laboratuvar (Living Lab) modelini geliştirmeyi içeriyordu.

Woodlands Konsept Dijital Masterplanı, Kuzey Singapur'daki 112 hektarlık Woodlands geliştirme projesi, bölgeyi Malezya'ya bağlayan ana ulaşım merkezi sayesinde geliştirmeyi "Singapur'a açılan kapı" olarak tanımladı. Dijital masterplan, bölge için inovatif işletmelerin ilgisini çekecek akıllı girişimlere odaklanıyor.

Catapult Akıllı Şehir Stratejileri Araştırması, dünyadaki 20 şehrin neden ve nasıl akıllı şehir stratejileri oluşturduğunu ve bunları nasıl uyguladıklarını ortaya koyan ve akıllı şehirle ilgilenenlerce çok iyi bilinen bir doküman. Bunu Catapult için hazırlayan Arup, akıllı bir şehir stratejisi oluşturmadaki itici güçlerini, yönetim ve finanse etme yöntemlerini anlamak için dünya çapında 25'ten fazla şehir yetkilisi ve uzmanıyla röportaj yaptı. Çalışma, şehirlerin farklı strateji oluşturma, uygulama ve yönetişim modellerini ve bunların yerel gerçeklikle nasıl uygulanabileceğini anlamalarına yardımcı oluyor.

Toronto için Daha Akıllı Çözümler, şehrin temel akıllı şehir varlıklarını ve bunların Toronto'yu daha akıllı bir şehir yapmak için nasıl kullanılabileceğini özetleyen bir belge. Toronto için 5 anahtar eylem; işbirliği yap, katalizör ol, bağla, birlikte yarat ve iletişim kur.

Akıllı Danimarka Stratejisi, akıllı şehirlerin fırsatlarını araştırmak, ulusal düzeyde atılması gereken temel adımları belirlemek ve küresel akıllı şehirler pazarında Danimarka'yı ön plana çıkarmak üzere hazırlandı. Arup'un görevlendirildiği çalışma sonuç olarak kamu yetkilileri için beş tavsiyenin ana hatlarını çizdi: belediyelerin dijital yönetişimini geliştirmek, şehirlerde iş birliğini güçlendirmek, ilgili standartları netleştirmek, halkın sorunlarını ele almak ve akıllı şehir fırsatları hakkında paydaşları bilgilendirmek.

Arup Digital Studio, Sidewalk Labs ile stratejik araştırma ve kentsel vizyon oluşturma projesidir. Google Alphabet'in kentsel inovasyon ürünü Sidewalk Labs için Arup, önemli bir stratejik danışman olarak çalışıyor. Arup, bir vizyon ve strateji oluşturmanın yanı sıra yeni kentsel teknolojileri ve yeni kentsel tasarım alanlarını kapsayan yeni potansiyel hizmetleri ve ürünleri keşfetmeye yardımcı oluyor. Örneğin otonom araçlar ve lojistik, inşaat ve bakım robotikleri, performansa dayalı bölgeleme ve yönetişim sistemleri. Arup ekibi, sistem stratejisi, hizmet tasarımı, etnografik araştırma ve görselleştirme dahil olmak üzere genel tasarım stratejisini ele alıyor.

Manchester Dijital Stratejisi ve Olgunluk Değerlendirmesi, keşfetmeye ve tanımlamaya dayanan bir metodolojiyle Arup tarafından yürütülüyor. Yönetişim, liderlik, veri yönetimi, beceri ve yeteneklerin yönetimi bazında bir olgunluk değerlendirmesi yapılıyor. Şehirdeki zorlukları, yerel teknoloji sektörünün yeteneklerine bağlayan bir Civtech programı ve hem uluslararası hem de yerel teknoloji şirketlerinden yatırım çekmek için yeni bir pilot uygulama öneriliyor.


Ve son dönemlerin ülkemizde ve globaldeki en kapsamlı akıllı şehir çalışmalarından biri olan,
Bursa'nın Akıllı Şehre Dönüşümü Projesi

Türkiye'nin dördüncü büyük metropolü, ülkemizin tek başına yaklaşık %60 araç üretimini yapan, ticari hareketliliği yüksek olan, TEKNOSAB gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tanımladığı "akıllı bölge" vasfına sahip olması muhtemel teknoloji bölgesini barındıracak olan Bursa, Gemlik'te yerli milli elektrikli aracımız olan TOGG'a ev sahipliği yapacak.



Bu güzel gelişmelerin yanı sıra, şimdi de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ile birlikte üzerinde çalıştığı Küresel Geleceğin Şehirleri Refah Fonu Türkiye Programı kapsamında, daha sürdürülebilir, herkes için daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha gelişmiş bir kentsel yönetişime hazırlanıyor.

Projenin temel çıktısı; şehrin dönüşümüne öncülük eden akıllı girişimler, stratejiler ve uygulama yol haritasını içeren, veriye dayalı, hareketliliğe odaklanan bir Akıllı Şehir Stratejik Planı. Hazırlıkları bundan yaklaşık 2,5 yıl öncesine dayanan proje, Arup'un Türkiye'de aynı program kapsamında yürüttüğü kentsel planlama, sürdürülebilirlik ve hareketliliğe odaklanan 5 projesinden biri. Sadece bu projeye özel EY ve Hinda'nın katkılarıyla yürütülüyor.



Türkiye'de daire başkanlığı düzeyinde ilk yapılanmayı gerçekleştirerek İnovasyon ve Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığı'nı kuran Bursa Büyükşehir Belediyesi, sadece kurum için değil, projenin ilçe belediyeleri, kamu kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve tabii ki tüm Bursalıların benimseyeceği bir dönüşüm projesi olması için inisiyatif kullanıyor.

Bursa'nın Akıllı Şehre Dönüşümü Projesi gelecek ay 1 yılını doldurmuş olacak. Şimdiden 30'dan fazla global şehir taranarak en iyi akıllı şehir uygulamaları incelenmiş, 12 şehrin olduğu 116 indikatörün hesaplandığı kapsamlı bir Akıllı Şehir Endeksi oluşturulmuş, bizler için altın değerindeki verilerin mevcudiyeti tespit edilmiş ve yaklaşık 65 görüşme ile 120 paydaşa dokunulmuş. Dokunulmuş derken, projenin önemli bir kısmında Covid-19 salgını yaşanırken, sağlık tedbirleri kapsamında böyle bir ekibe yakışır şekilde dijitalleşmenin imkanları kullanılarak proje başarıyla yürütülebilmiş.

Proje'nin ülkemiz ve dünya için önemli kazanımlarından biri de Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın UN-Habitat'la stratejik iş birliği neticesinde, iş aktivitelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile eşleştirilerek, katkısının bir sayısal araç ile değerlendirilmesi. Sürdürülebilir, dayanıklı, sosyal kapsayıcılığı ve yaşam kalitesi yüksek şehirler yaratabilmek için bu iş birliği yönteminin diğer belediyelerimize ve projelere de örnek olmasını umuyorum.

Bugünlerde projede Bursa'nın mevcut durumuna dair resim netleştirilmiş durumda. En değerli katkıyı sunanların başında tabii ki Bursalı vatandaşlar var. Uygulanan odak grup yöntemiyle, tüm Bursalıları temsil edecek personalarla derinlemesine görüşmeler yapılıyor ve ihtiyaç, öncelik, rahatsızlık ve günlük rutinleri not ediliyor (KVKK hassasiyeti dahilinde). 50'den fazla küresel şehrin vizyonları ve yönetişim yapıları incelenerek, paydaşların katılımıyla bir taslak akıllı şehir vizyonu belirlenecek.

Proje'ye Arup'un geliştirdiği Akıllı Şehirler için Hızlı Kazanım Yakalama Metodolojisi eşlik ederek, yaklaşık 3 aylık döngülerle tüm paydaşların belirlediği düşük efor gerektiren ancak yüksek fayda sağlayabilecek, hızla uygulanabilecek fikirler belirleniyor. Bu yöntem de şimdiye dek hep eksikliğini hissettiğimiz, akıllı şehrin ne olduğunun yakın süreçte anlaşılmasını ve benimsenmesini sağlayacak kıvılcımların oluşmasını sağlaması bakımından olumlu olacağı kanısındayım. Böyle Hızlı Kazanım projelerinin pekçok ülke ve şehirde akıllı şehrin yakıtı olduğunu, böyle başarıları tadan akıllı şehir ekiplerinin daha organize şekilde dönüşümü gerçekleştirebildiğini biliyoruz.

Bundan sonraki süreçte de Arup ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'ndeki meslektaşlarımız üzerinden projeyi takip edeceğiz. Çünkü halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulasal Akıllı Şehirler Eylem Planı ile uyumlu veriler üreten en kapsamlı çerçeve çalışmalarından önde geleni bu proje.

SONUÇ:
Arup 2010 yılından itibaren tasarım ile dijitalleşmeye ve akıllı şehir literatürüne katkılarıyla bilinen bir firma. Yapı Bilgi Modellemesi yani BIM deneyimi en yüksek olan şirketlerden biri olarak tanınıyor, bu da kentsel ölçekte yapılan çalışmaların dijital ikizinin(*) hazırlanması ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) ile Şehir Bilgi Modellemesi'ni (CIS) kolaylaştırıyor. Blokzincir teknolojilerinin binalara uygulanmasından, dijital ikiz teknolojisinin insan odaklı havaalanı tasarımında kullanılmasına, yine dijital ikizin tahminsel bakım için kullanılmasına kadar, kendi deneyimlerinden yola çıkarak oluşturdukları pek çok araştırma ve yayına sahip. Bunun için arup web sayfasını ziyaret etmenizi öneririm. Bunun haricinde tasarım ile ilgilenen okuyucularıma Cities Alive serisini de tavsiye ediyorum. Şehirlerimizin daha kapsayıcı, yaşlı dostu, yaya dostu ya da çocuk dostu şehirler olabilmesi için güzel ipuçları var.

(*) Dijital İkiz kavramı: Esasen gerçek dünyadaki bir varlığın –bu bir motor, bir köprü, bir demiryolu ağı, hatta bütün bir şehir olabilir– onu daha güvenli, daha verimli ve değişime daha dayanıklı hale getirmek amacıyla sayısal olarak temsil edilmesidir. Arup, dijital bir ikiz ile trafik modelini, enerji kullanımını, bina streslerini, yangın riskini ve diğer kaynak ve risk profillerini tahmin etmenize yardımcı olabiliyor.



Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

Kaynaklar:
• arup web sayfası
• arup Linkedln
• Şehirler için Akıllı Çözümler, The Smart Solution for Cities, arup web sayfası,
• Londra için Akıllı Şehir Fırsatları, Smart City Opportunities for London, arup, web sayfası,
• Dijital İkiz: Anlamlı bir Çerçevenin Ötesi, Digital Twin: Towards a Meaningful Framework, arup web sayfası
• Veri ile Tasarlamak: Geleceğimizin Şehirlerini Şekillendiriyor, Designing with Data: Shaping Our Future Cities, arup web sayfası


Arup Mühendislik proje ekibi bilgileri:
Cem Budak,
Maral Mitilyan,
E. Hakan Padar,
Deniz Aksoy Bedük,
Merve Esin,
Ersoy Pehlivan, (Yazıdaki desteği için teşekkür ediyorum.)

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.
OGÜNhaber