Akıllı şehir yolculuğu (I) Sakarya

İlk yazımız Sakarya'nın Akıllı Şehir Yolculuğu…

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak ve Fon ve Kaynak Geliştirme Müdürü Arzu S. Çil'i Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Şehir Yolculuğu ve 2023 Hedefleri doğrultusunda "Akıllı Şehir Eylem Stratejisi Belgesi" çalışmaları konusunda bilgi almak ve öğrendiklerimizi sizlerle paylaşmak için maske+sosyal mesafe+hijyen kurallarına uymayı ihmal etmeden makamlarında ziyaret ettik. Ve ziyaret sonrası bize anlatılanları, öğrendiklerimizi "Sakarya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Yolculuğu" başlığı altında; kamu ve özel sektörün ülkemiz akıllı şehir yol haritalarının, stratejilerinin, projelerinin ele alınacağı, irdeleneceği yazı dizimizin ilk yazısı olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Yolculuğu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı şehir yolculuğu 09 Aralık 2016'da Kamu Teknoloji Platformuyla imzalanan "Akıllı Şehir Protokolü" ile başlıyor.

Protokol kapsamında Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Şehir Yol Haritasının Belirlenmesi ve Eylem Planının Hazırlanması hedefi konuluyor. Ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Teknokent, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası gibi dış paydaşlarla odak toplantılar yapılarak şehrin sorunları, akıllı şehirler sistemlerinin sunduğu çözüm önerilerinin ışığında değerlendirildikten sonra; Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal yapısı içerisinde yer alan 16 daire başkanlığının yönetici ve kilit personelleriyle hizmet alanlarında yaşanan sorunlar, akıllı şehir çalışmaları, projeleri ve eylem planlarının konuşulduğu haftalık periyotlarla düzenli yapılan toplantılar sonrasında, Strateji Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda düzenlenen toplantıların sonucunda her hizmet alanına ait raporlar oluşturulması ile Kurum Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, World Cities Expo, Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi, World CitiesCongress, Smart Future Expo gibi birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe aktif katılım sağlıyor ve bu alanda yapılan çalışmalar güncel olarak takip edilerek şehirde yapılan çalışmalara yön veriliyor. Yapılan çalışmaların İstanbul'da düzenlenen "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde seçkin jüri tarafından değerlendirilmesi sonucunda belediye "Kentsel Stratejiye Dayalı Akıllı Şehir Başarı Özel Ödülü'ne layık görülüyor.



Akıllı Şehir Yolculuğuna bu şekilde başlayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi;

• "Akıllı Şehir" uygulamaları ile birçok hizmeti şehir sakinlerine "daha hızlı", "daha etkin" ve "daha düşük maliyetle" sunmaya çalışmakta,
• Ve bilgi teknolojileri aracılığı ile pek çok hizmeti geliştirmekte,
• 2023 Hedefleri doğrultusunda oluşturulan "Akıllı Şehir Eylem Stratejisi Belgesi" temelinde çalışmalarına devam etmektedir.

Gelin şimdi bu Sakarya Büyükşehir Akıllı Şehir uygulamalarına ve geliştirilen projelere bir göz atalım:





Akıllı Meydan Projesi

Akıllı Şehir olma yolunda, Sakarya halkının akıllı şehir uygulamalarını bizzat yaşayarak öğrenecekleri pilot uygulamalar Türkiye'nin İlk Akıllı Meydanı Sakarya'da hayata geçirilecek. Şehir için önemli bir konuma sahip olan Demokrasi Meydanını kentsel yaşamın merkezi haline getirmek için başlatılan bir çalışma "Akıllı Meydan Projesi".

• Adı Kent Meydanı olan ve 15 Temmuz'dan sonra Demokrasi Meydanı adını alan Meydana akıllı şehir uygulamalarının fonksiyonları da yüklenerek pilot bir bölge oluşturulacak
• Güneş panelleri sayesinde enerjisinin sağlanacağı meydan özel durumlarda halkın buluşma noktası olmaya devam edecek
• Akıllı banklar halkın hem dinleneceği hem de banklara kurulan güneş enerji sistemi sayesinde cep telefonlarını şarj etme imkânı bulabildikleri modern şehir mobilyaları arasında yerini alacak
• Sakarya'nın değerlerini yansıtan "fonksiyonel kent mobilyaları", "media mesh", "yeşil alan düzenlemeleri", "doğal anfi", "bisiklet otoparkı" ile birlikte şehrin kalbi niteliğindeki Demokrasi Meydanı'nda geçmişin izlerine atıfta bulunarak sanal bir "Şehir Müzesi" de oluşturulacak.



Akıllı Ulaşım Sistemleri

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kayıtlı araç sayısı 300 binleri bulan ve her gün artan şehirde, trafik sorunu aşmak için "Akıllı Şehir" çözümlerinden destek almakta,


Ve Sakarya trafiğinin sürücü, yolcu ve yayalar açışından daha güvenli, erişilebilir olması için hayata geçirilen "Trafik Kontrol Merkezi" zaman ve maliyet açısından etkin bir trafik gözlem ve yönetim altyapısını kurmak, işletmek ve elde edilen veriler ile sürücü, yolcu ve yayaların Sakarya trafiğini en etkin ve güvenli bir şekilde kullanımını sağlamakta.



Ayrıca Sakarya ili genelinde 125 kavşakta hayata geçirilmek istenen Akıllı Trafik Yönetim Sistemi sayesinde araç yoğunluğu ve ortalama araç hızı gibi veriler kullanılarak trafik ışıklarının yönetilmesi ve Akıllı Kavşaklar sayesinde de kavşaklarda bekleyen araç yoğunluğunda azalma, buna bağlı olarak kavşaktaki bekleme sürelerinde düşme, enerji tüketiminde azalma, sürüş konforunda, artış sağlanacak.




Akıllı Otopark sayesinde şehir merkezinde park sorununa çözüm getirilecektir:



Akıllı Otopark sistemi bağlantılı araç yönlendirecek ve doluluk oranını gösterecek LED'li tabelalar şehrin muhtelif yerlerine konulacak, sistem sensörlerle çalışıp yazılım üzerinden sürekli kendini güncelleyecek yapıda oluşturulacak.


Akıllı Duraklar

Toplu ulaşımda kullanılmak üzere tasarlanan Akıllı Durak Sistemi ile bağlantılı olarak duraklara yerleştirilen LCD ve LED ekranlarda yolculuk bilgileri duraktan geçen hatlar ve otobüslerin durağa varmasına kalan süreleri başta olmak üzere birçok bilgi gösterilmekte.



Böylece durakta bekleyen vatandaşlar sürelerini optimum seviyede kullanmakta, kullanacakları hatlar hakkında görsel izlenimde bulunabilmekte ve bu da zaman kayıplarının önlenmesi sonucunu getirmektedir.


Sakarya Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulaması (SAKUS) ile belediye sınırları içerisinde hizmet veren tüm toplu taşıma araçlarının kayıtları veri tabanına taşınmış,



Ve Belediye otobüsleri, halk otobüsleri, ticari taksiler, dolmuş minibüsler, servis araçları gibi tüm toplu taşıma araçlarının ruhsat kayıtları, hat ve güzergah bilgileri, hareket planları kayıtları Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından SAKUS üzerinde yönetilmekte.

1999 yılında depremin en acı ve gerçek yüzünü Sakarya halkı bizzat görmüş ve yaşamıştır. Sakarya'da en teknolojik cihazlarla donatılmış, modern bir yapıya sahip olarak kurulmuş olan"Afet Koordinasyon Merkezi" ile kesintisiz enerji ve haberleşme imkânı sağlanarak 9 şiddetinde depreme dayanıklı tek bir merkezden şehrin tüm noktaları izlenebilmekte ve iletişim sağlanabilmekte.



Bu sayede AKOM olası bir afet anında hızlı ve etkin koordinasyon ile afetlere hazırlıkta bir mihenk taşı olmuş. Bilindiği gibi Sakarya deprem risk haritasında oldukça kritik bir konumda yer almakta ve toplumsal hafızalarımızda depremin etkileri hala taze bir yer tutmaktadır. Afetlerin oluş zamanlarının belli olmadığı ve afetler konusuna hazır olunması gerektiği gerçeği aklımızdan çıkarılmaması gereken önemli bir olgudur.

Yeni bilgi teknolojileri Muhtarlar ile buluşturulmuş "Muhtarlık Otomasyon Sistemi-SEMOS" hayata geçirilmiş ve sistem tüm muhtarlar tarafından kullanılmakta.

SEMOS, hem muhtarlara hem de muhtarlık hizmetinden yararlanan vatandaşlara hizmet etmekte, muhtarlar Belediye ile iletişim kurmakta, istek, şikayet, talep, görüşler dijital ortamda takip edilmekte.



Vatandaşların şehir ile ilgili her türlü bilgiye hızlı olarak ulaşması hedeflenerek olan yapılandırılmış olan Şehir Portalı-SAYPORT, ile "Sakarya ile ilgili aradığınız her şey burada" söyleminden yola çıkılarak hizmete sunulmuş içerikler şunlardır:
• Şehir rehberi,
• Sakarya'da hafta sonu,
• Yürüyüş parkurları,
• Etkinlik takvimi,
• Şehir haberleri,
• Afet anında kullanılacak acil durum kullanım alanları,
• Çadırkent alanları,
• Vatandaş toplanma yerleri,
• E-belediye uygulamaları,
• Nöbetçi eczaneler,
• 360 derece panoramik görüntüler,



Sakarya Su ve Kanalizasyon (SASKİ) altyapı tesislerini Scada sistemi ile online olarak kontrol etmekte, kablosuz haberleşme, WEB ve mobil uygulamalar ile vatandaşa kesintisiz hizmet verilmekte.



MEBİS (Mezarlık Bilgi Sistemi) ile,
Mezarlıklar üzerinde bulunan parseller ve parsellerde bulunan mezarların çizimleri, mezarlar üzerinde bulunan defin bilgileri sayısal olarak coğrafi bilgi sistemi veri tabanına kayıt edilmiş olup, şehir sakinleri yakınlarının mezar yerlerini binlerce parsel üzerinde kolaylıkla bulabilmekteler.



Ayrıca Akıllı Şehir Sakarya uygulamalarında hayatı kolaylaştıran şu çalışmalarda önemli:
• Engelliler için şarj üniteleri
• Engelsiz Mesaj
• Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi



Bunlarla birlikte Strateji Geliştirme Dairesi, Araştırma ve Kaynak Geliştirme Şubesi 2015-2018 tarihleri arasında hayata geçirilen hazırlanan, ve yürütülen HİBE PROJELERİ çalışmaları ile Akıllı Şehir Sakarya Stratejilerine farklı bir bakış açısını ortaya koymaktadır.



Projeler şu başlıklarla sunulmuştur:

AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ
1- Let's Cycle At The Black Sea – LetsCYCLE (Karadeniz'e Pedal Çevirelim)
2- NaTour- Sustainable Tourism Platform (Sürdürülebilir Turizm Platformu)
3- Smart Mobility for a Smart City (Akıllı Bir Şehir İçin Akıllı Ulaşım)
4- Virtual ECO
5- CiTyFiED
6- CoOSME – Value Added Co-Opetition Center of SMEs (Katma Değerli Ortak Rekabetçi KOBİ Merkezi)
7- Embrace-Immigration Integration Platform (Göçmenleri Kucakla Entegrasyon Platformu)
8- Rainbow (Raising Awareness Initiative for a Beautiful Open World)
9- Power 2 People: Empowering Consumers Through Community Energy – P2P

DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI
10- Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi
11- Kent Kimliğinin Güçlendirilmesi Yoluyla Turizm Kapasitesinin Arttırılması: Taraklı Uygulaması
12- Sakarya'da Kıyı Turizminin Geliştirilmesi
13- Sakarya Tarımsal Sulama Potansiyeli, Sulama Altyapısı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri
14- Yangın Sonrası Olay Yeri İnceleme Bilirkişi Eğitimi
15- Trafik Modelleme ve Simülasyon Eğitimi Projesi
16- Sakarya'daki Yemek Artıklarını Sokak Hayvanları İçin Mama Olarak Geri Dönüştürme Araştırma Raporu
17- Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı 2019-2023 Hazırlanması İçin Geçici Uzman Personel Görevlendirilmesi
18- Evlilik Okulu
19- Karla Mücadele Aracı Operatörü Sertifika Eğitimi
20- Sakarya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri'nin Hazırlanması İçin Danışmanlık Hizmeti Alınması
21- Sakarya İli, Karayolları Kaynaklı Gürültü Haritalarının Çıkarılması ve Eylem Planlarının Hazırlanması
22- Muhtarlara ve İmamlara Yönelik Afet Bilinçlendirme Eğitimlerinin Verilmesi
23- Toplu Taşıma Şoförlerine Yönelik Yangın Güvenliği Teknolojilerinin Kullanımı Eğitimi
24- Sakarya Tarımsal Eğitim Kampüsü ve Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi Tasarım Projesi
25- Alzheimer Hastalarının Ailelerine Yönelik Bilinçlendirme Eğitimi
26- Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Bilişim Kapasitesinin Arttırılması Projesi
27- Afet Durumlarına Hazırlıklı Yeni Nesiller Yetişiyor
28- İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlama Eğitimi

TÜBİTAK
36- SADE-GENEL Çağrı Destek Programı KAYSAT Yenilikçi Yerli Akıllı Şehir Ulaşım ve Güvenlik Entegre Yazılımı ve Sistem Prototipinin Geliştirilmesi
37- Sürdürülebilir Tarımda Bitki Islahı ve Tarımsal İnovasyon Bilinci
38- Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İle İyi Tarım Uygulamaları Üretim Planlarının Oluşturulması
39- İstanbul Boğazı – Sakarya Nehri Arasında Karadeniz Kıyı Kuşağının Jeopark Potansiyelinin Araştırılması
40- Türkiye'de Elektrik ve Elektronik Atıkların Tersine Lojistik Süreçlerinin İyileştirilmesine Yönelik Bütünleşik Bir Sistem Tasarımı
41- ARIBA (Adaptable Real-Time Interactive Big Data Analytics Tool for the Smart City)

ERASMUS+
42- Occupational Competence Profile for Thermal Care Agents(Sakarya Bölgesi Termal Alanında Çalışan Personeli İçin ECVET Uyumlu Mesleki Yeterlilik
Akreditasyon Programı)
43- Professional Qualifications of E-Foreign Trade Interactions (E-Dış Ticaret Projesi)
44- Erasmus Staj İşbirliği (ERSTAC)
45- Serebral Palsi Hastalığına Sahip İnsanlarla İlgilenen Kişiler ve Fizyoterapistler İçin Nitelikli ECVET Eğitimi- (Specialised ECVET Training for Physiotherapists
and Caregivers for People with Cerebral Palsy /CP-CARE)
46- ROBOMED
47- Avrupa Birliği'nde Engellilerin Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi İçin Yapılan Faaliyet ve Düzenlemelerin İncelenmesi

DİĞER MAKAMLARA SUNULAN PROJELER
48- Yetim Öksüz Çocuklara Yönelik Kodlama ve Robotik Eğitimi Projesi
49- Yöresel Tat; Uğut Tatlısı İle Kültürel Mirasın Yaşatılması
50- Yaşayarak Öğrenme Alçak İp Parkurları Eğitim Alanı
51- Sakarya Çevre Eğitim Merkezi (SAÇEM)
52- Trafik de Gelecek de Benim Elimde
53- Engelsiz Kariyer Merkezi
54- Sakarya İlinde Bulunan Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Farkındalık Arttırma Projesi
55- Türkiye Polonya Arasındaki Kültürel Diyaloğun Geliştirilmesinde Renklerin Dansı
56- Yenilikçi Yöntemlerle Çocuklara Çevre Eğitimi Verilmesi ve Atık Pillerin Aktif Bir Şekilde Toplanması Projesi
57- Somut Kültürel Mirasımı Öğreniyor ve Sahip Çıkıyorum Projesi

Bu önemli proje çalışmaların içerisinden aşağıdakilerin içeriklerine;
"HAZIRLANAN VE YÜRÜTÜLEN HİBE PROJELERİ" broşüründen alınan bilgilerle, sürdürülebilir hayatlara yol göstermesi açısından bir göz gezdirelim:
• Smart Mobility for a Smart City (Akıllı Bir Şehir İçin Akıllı Ulaşım)
• Rainbow (Raising Awareness Initiative for a Beautiful Open World)
• Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi
• Alzheimer Hastalarının Ailelerine Yönelik Bilinçlendirme Eğitimi
• Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İle İyi Tarım Uygulamaları Üretim Planlarının Oluşturulması
• Avrupa Birliği'nde Engellilerin Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi İçin Yapılan Faaliyet ve Düzenlemelerin İncelenmesi
• Yenilikçi Yöntemlerle Çocuklara Çevre Eğitimi Verilmesi ve Atık Pillerin Aktif Bir Şekilde Toplanması Projesi



Smart Mobility for a Smart City (Akıllı Bir Şehir için Akıllı Ulaşım)

Projenin hedefi Sakarya'nın akıllı şehir olma yolunda yaşadığı kentiçi ulaşım problemlerini akıllı teknolojiler ile çözmek. Proje kapsamında alternatif ulaşım modelleri de (yürüme, bisiklet ve toplu taşıma) teşvik edilmesi planlanmış.



Proje Bütçesi: 985.227 €
Projedeki Konum: Koordinatör
Program: Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (IPAII)

Rainbow Projesi STRA (Raising Awareness Initiative for a Beautiful Open World)

Avrupa Birliği Programları kapsamında, Avrupa Demokrasi Örgütü tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik olarak 17 farklı ülkenin birlikte yürüteceği yerel yönetimler arası geliştirilen projenin Türkiye koordinatörlüğünü Türkiye Belediyeler Birliği üstlenmiş.

Bu proje teklifi ülkelerin 2030 vizyonlarını yerele indirgeme çalışmalarını içermekte. Projenin yerel yönetimler arasındaki diyalogları geliştirmesi planlanmış.



Proje Bütçesi: 7.500.000 €
(63.665 € SBB)
Projedeki Konum: Ortaklık
Program: Horizon 2020


Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi

Proje kapsamında Sakarya ili Arifiye ilçesinde, SATSO koordinasyonunda, yıllık 30.000.000 adet kapasiteli bir tarımsal ürünler üretim mükemmeliyet merkezi kurulması amaçlanmakta, projeye konu tarımsal ürünler üretim merkezinde; bitki yetiştiriciliğinde bölgenin ihtiyacı olan hastalıksız, virüsten ari, kaliteli ve sağlıklı gıda ve süs bitkileri tohum ve fidelerinin doku kültürü teknolojisi ile nitelikli materyale dönüştürülmesi planlanmakta. Ve bu sayede sektörde kaliteli ve sağlıklı tohum ve fide üretimi, sektörde dışa bağımlılığın azaltılması ve sektör kuruluşların ihracat kapasitelerinin arttırılması amaçlanmakta.


Toplam Bütçe: 6.529.526 TL
Projedeki Konum: Ortaklık
Program: Güdümlü Proje Desteği

Alzheimer Hastalarının Ailelerine Yönelik Bilinçlendirme Eğitimi

Günümüzde en sık rastlanan hastalıkların başında hiç şüphesiz ki Alzheimer gelmektedir. Hastaların konuşma, ihtiyaçlarını ifade etme zorluğu, yutma, hareket etme yeteneklerini yitirme hatta bazı durumlarda tamamen yatağa bağımlı hale geldiği hastalık esnasında hastaya sürekli bakım yapmak ve yaşam kalitesini korumak için yanında bir refakatçıya ihtiyaç duyulmakta. Bu projede MARKA'dan talep edilen teknik destek programı kapsamında Alzheimer hastalarının ailelerine, yakınlarına bir eğitim düzenlenmesi ve eğitimde hastalığın belirtileri, kişilerin erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun tedaviye başlamalarının sağlanması, hastaların yasal, sosyal ve kişilik haklarının yasal düzenlemeleri, Alzheimer hastalığından korunma tedbirlerinin anlatılması planlanmış.



Proje Bütçesi: 15.000 TL
Projedeki Konum: Koordinatör
Program: Teknik Destek



Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İle İyi Tarım Uygulamaları Üretim Planlarının Oluşturulması

Projenin genel amacı; Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kullanılarak doğru zamanda, uygun doz ve ilaçlar ile uygulamaların yapılması ve biyolojik, biyoteknik yöntemler kullanılarak hastalık ve zararlılar ile mücadele edilmesi insan sağlığı, çevrenin korunması ve sürdürülebilir tarımı sağlamak. Projenin özel amacı ise; Sakarya'da stratejik öneme sahip mısır, ayva ve fındık ürününde ekonomik zarar yapan hastalık ve zararlıların belirlenmesi, doğal düşmanlarının tespit edilmesi, uygun mücadele yöntemlerinin belirlenmesi ve böylece "İyi Tarım Uygulamalarına" uygun üretim planlamalarının oluşturulması.



Proje Bütçesi: 640.000,00 TL
Projedeki Konum: Koordinatör
Program: 1003



Avrupa Birliği'nde Engellilerin Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi İçin Yapılan Faaliyet ve Düzenlemelerin İncelenmesi

Amacı engellilere yönelik yapılan her türlü faaliyetlerin araştırılması (fiziksel yapı, eğitim, sosyal alanlarda yapılan çalışmalar) olan projenin ilk aşamasında Sakarya'da engellilere yönelik çalışmaların incelenmesi, ikinci aşamasında üç farklı ülkeye iyi uygulama örneklerini incelemek üzere ziyaretler gerçekleştirilmesi ve rapor hazırlanması ve son aşamasında ise Türkiye'de yapılacak toplantılarda, bu raporların sunulması planlanmış.



Proje Bütçesi: 64.980,00 €
Projedeki Konum: Koordinatör



İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Yenilikçi Yöntemlerle Çocuklara Çevre Eğitimi Verilmesi ve Atık Pillerin Aktif Bir Şekilde Toplanması Projesi

Projenin amacı Ülkemize; çevresel ve ekonomik katkı sağlayarak; atık oluşumunun önlenmesi ve azaltılması alanlarında Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları) Derneği işbirliğinde yenilikçi, sürdürülebilir çözümler sunmak ve çocukların çevre konusunda bilinçlendirilmesini sağlayacak eğitimler vermek. Verilecek çevre eğitimlerinin klasik yöntemler yerine daha yenilikçi eğitim materyalleri ile yapılması öngörülen projede TAP Derneği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında animasyon, hologram, V-Ray, interaktif projeksiyon uygulaması hazırlanması ve 15 adet VR sanal gerçeklik gözlüğü alınması planlanmış.


Projedeki Konum: Destekçi
Program: Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Hibe Programı


SONUÇ:
Ülkemiz için Akıllı Şehirler Stratejileri'nin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi içinde bulunduğumuz pandemi, yeni normal günlerinde daha iyi, sürdürülebilir bir gelecek için önemli. Bunu göz önüne alarak teknolojinin hayatlarımızın içinde daha da fazla olacağını düşünürsek, sağlayacağı kolaylıklarında farkında olarak Akıllı Şehir çalışmalarında çok daha fazla yol alabilmek için eğitimden, sağlığa faydalı değişimlerin bizlere getireceği olumlu dönüşümlerin çok önemli olacağını göz ardı etmeden yol almalıyız.

Bu konuda Sakarya Büyükşehir oldukça iyi yolda...Kutluyoruz.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Kaynak
:
Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkürler
OGÜNhaber