Teşkilatın üvey evlatları, Uzman Jandarma'lar...

25 bin kişi ve ailesini ilgilendiren ve intibakları yaptırılamayan Uzman Jandarmalarla ilgili düzeltmenin torba yasa da çıkması beklenirken maalesef hiç bahsedilmemiştir.

Özel kanunlarla 3466 sayılı yasa ile Türk Silahlı Kuvvetlerine katılan ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde istihdam edilen Uzman Jandarmalar okula alımlarındaki eğitim seviyesi 2003 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile uzman jandarma adaylarının alımında eğitim seviyesi lise ve dengi olarak değiştirildiği halde ve halen çalışmakta olan 25 bin Uzman Jandarmanın; 20 binden fazlası Yüksek Okul ve Fakülte mezunu olduğu halde hala ortaokul seviyesindeki kademe ve dereceye denk gelen göstergede maaş ödenmektedir. Aynı şekilde Emniyet ve Asayiş görevi yürüten Emniyet Teşkilatı (POLİS) çalışanları bitirdikleri her okul için ayrı ayrı İNTİBAKLARI yaptırılmaktadır. Bütün hak ve hukukları verilmektedir.

2803 sayılı jandarma teşkilat görev ve yetkileri kanun ve yönetmeliğinin;
Madde 13 - Jandarma Genel Komutanlığı personeli; subay, astsubay, uzman jandarma, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile sivil memur ve işçilerden oluşur.
Jandarma subay ve astsubaylarının kaynak ve yetiştirilmeleri ile terfi, izin, sicil ve ödül işlemleri 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu esaslarına göre yürütülür. Jandarma subay ve astsubayları duyulan ihtiyaca göre Genelkurmay Başkanlığının onayı alınmak kaydıyla sınıflara ayrılır.
Jandarma Genel Komutanlığının kendi kaynaklarından karşılanamayan subay ve astsubay ihtiyacı kendi kuvvetleriyle ilişkileri saklı kalmak şartıyla Jandarma Genel Komutanlığının talebi, Genelkurmay Başkanlığının onayı ile Kuvvet Komutanlıklarından sağlanabilir.
Uzman Jandarma personelinin meslekten ayrılma, yükselme, izin, sicil ve ödül işlemlerinde 635 sayılı Uzman Jandarma Kanunu hükümleri uygulanır.
Sivil memurların adaylığa kabul edilme, asli memurluğa atanma, yer değiştirme, memurluktan çıkarılma hususları ile yükselme, izin, sicil ve ödül işlemleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu esaslarına göre yapılır.
İşçilerin işe alınma, işyeri değişikliği, yükselme, izin, sicil, ödül ve hizmet akdinin feshi işlemleri 1475 sayılı İş Kanunu ile varsa geçerli bulunan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre yapılır.

Şeklinde açıkça belirtildiği halde aynı kurumda çalışan Subay, Astsubaylarda bahse konu haktan yararlanırken 1988 yılında o günün şartlarında acelede çıkarılan 3466 sayılı Uzman Jandarma kanunu kapsamındaki çalışanlar maalesef bu hakta mahrumlar ve emeklilik süresincede bu mağduriyet devam edecektir. Bu haksızlık hükümetçe bilindiği halde, çıkarılan torba yasası ile düzeleceğini beklerken düzelmemiştir. Hükümet bu durumdan haberdar olduğu halde dikkate almamıştır.

21 Yıllık uzman Jandarma olan bir arkadaşımız diyorki;
Ben 21 yıllık Uzman Jandarmayım.Yüksek okulu bitirdim. AÖF İşletmenin son sınıfındayım ve Ortaokul seviyesinde çalışan gibi maaş alıyorum ve emeklilik işlemim de buna göre yapılacaktır. 11’inci dercenin 1 ‘de başlatılarak bu durumda en fazla 3.ncü derecenin 8.nci kademesine kadar yükselebilmekteyim. Olması gereken başlarken 10-1 den başlatılmam gerekirdi ve 1-1 dercesine kadar düşürülmem gerekir.

Sonuç olarak; Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm imkanlarından asgari düzeyde faydalanan, buna rağmende en çok şehit veren ama TSK nında bel kemiğini oluşturan Uzman jandarmaların magduriyetinin  giderilmesi için 3466 sayılı Uzman Jandarma kanununun da gerekli düzeltmenin yapılması gerekmektedir. Ayrıca görevleri süresince asgari düzeyde imkanlara sahip oldukları yetmiyormuş gibi  5434 sayılı Emekli Sandığı madde 15’e göre kesinti düşük olduğundan emeklilikte de düşük maaş alınmasına neden olmaktadır.

Hükümetin "Özel ordu projesi" düşünüldüğünde ise; TSK nın bünyesinde olan ve hala tam olarak haklarına kavuşamamış 25 bin uzman jandarma varken yeni ordular kurulup istihdam sağlamaya çalışılması abesle iştigaldir.

Bu durumda Anayasanın eşitlik ilkesi ihlal oluyor demektir..  Ne acıdır ki adaletin partisi var ama kendisi yok..




OGÜNhaber