Zaten Mevlana tutkusu ömür boyu sürecek, ''haz'' taşıyor. Gerçekten de, Mevlana'nın mübarek kabirlerinde duyulan tarifi imkansız ''huşu'' ve sema'nın ruhani ritmi insanı adeta uçuruyor. Aslında Mevlana'dan, büyük düşünürün, ''hikmet'' dolu sözlerinden bütün dünya etkileniyor. Mevlana'nın evrenselliği, vecizelerinin yanı sıra şiir, raks ve müzik anlatımıyla renkleniyor, hareketleniyor. Diyar diyar geziyor. Mevlana'nın ''Ne olursan ol gel'' çağrısına kimse dayanamıyor.
Ne var ki, Mevlana, ''Tövbeni bin kere bozmuş olsan'' veya ''ateşe tapan''ı çağırırken, dergahında ''hak'' yolunu, ''hoşgörü'' ve ''sevgi''yi aşılamak için ''sabır''la bekliyor. Daha doğrusu ''Ham'' olanlar ''pişiyor.'' Mevlana ve eserleri hakkında belki binlerce yazı, kitap yazılmış bulunuyor. Ne var ki, Mevlana felsefesiyle, söylevleriyle, amma törenleriyle daima ''aktüel'' kalıyor. Dünyaca ünlü ''Gel'' çağrısından sonra, şimdilerde Mevlana'nın 7 öğüdü gönüllerde yer ediyor.
Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol Şevkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörürlükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol Konya'nın caddelerini, bulvarlarını Mevlana'nın 7 öğüdü şimdi süslüyor. Kim diyebilirdi ki, 13. yüzyılda parlayan bir yıldız, 21. asırda dünyaya ''ışık'' saçacak. Aslında 13. yüzyıl ''mucizevi bir çağ''dır.
Türk-İslam kültürünün belki de en güzel dönemi, Yunus Emreleri, Hacı Bektaş-ı Velileri, Nasreddin Hocaları ve Mevlanaları dünyaya da kazandırıyor. Neredeyse, rönesansdan bir asır önce ''Anadolu Rönesans'' çağı yaşanıyor. Avrupa, orta çağın karanlığındayken Anadolu aydınlanıyordu. Gerçekten de, Mevlana hakka kavuştuğunda Dante henüz 8 yaşındaydı. Petraska bir, Erasmus iki buçuk yüzyıl sonra yaşadı.
Bir manevi alemi tesis edip, yüzyıllarca muhafaza etmek pek az faniye nasip olmuş bulunuyor. Zira, Mevlana'nın bütün yeryüzüne dağılan çağrısı, aşka, sevgiye, coşkuya, nura yükselme çağrısıydı. Kısacası, tüm insanların kardeşliğine, dinlerin birliğine, evrensel uzlaşmaya ve barışa çağrı Mevlana'yı dünyada özellikle yeni dünya rejiminde, ''manevi'' lider yapıyor.
kakin@ogungazetesi.com.trOGÜN/09-15.Aralık.2007/Sayı:50/Sayfa:08