Şükran günü

Bayramın kökeni Kızılderili ve ilk kolonicilerin ortak düzenledikleri bir hasat yemeği olsa da, günümüzde bu ülkelerde Kızılderili unsurlardan ayrışarak yalnız aile ve tanrıya adanan bir hal almıştır. Hindi bu günün geleneksel yemeğidir.

Bayramının kökeni ile ilgili hikaye şu şekildedir; 1620'lerde Avrupa'dan yerleşim için May Flower gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler aylarca süren yolculuktan dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderilileri çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır.

O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir.

Şükran Günü Kızılderililer arasında ise Yas Günü olarak kutlanmaktadır
        
Yılbaşı hindisi tarifi
Hindiyi aroma katması için baharat, biberiye ve defne yaprağıyla marine edin.

Hindinin yavan tadının, bıçakla deldikten sonra içine yerleştirilecek biberiye, defne yaprağı gibi baharatlarla büyük bir lezzete çevrilmesinin mümkün olduğunca ihmal etmeyin "Fırına atılmadan önce yanına konulacak sebzeler hindiye tat katar. 4 kilogramlık bir hindi için 2 kuru soğan, 2 havuç, bir baş sarımsak ve 1 kök kerevizi temizleyip soyduktan sonra bir tepsiye doğruyoruz. Üzerine hindiyi yerleştirdikten sonra fırına atıyoruz" dedi.

Hindiyi pişirme süresinin değişiklik gösterebilir, 3.5-4 kiloluk bir hindinin 180 derecelik fırında yaklaşık 1-1.5 saatte pişebileceğini, hindinin büyüklüğü arttıkça pişirme süresi de uzar.

Ancak bu sürelere bağlı kalınmaması gerek, "Evdeki fırının markası, özellikleri ve hindinin boyutuna göre daha kısık ateşte ve daha uzun zaman pişmesi gerekebilir. Bunun için yapmamız gereken kanadından tutup çekmek. Kanadından tuttuğumuzda parçalanıyorsa, kemiği kolay ayrılıyorsa, pişmiş demektir"

Hindi piştikten sonra üzerine dökülecek sosun tarifini vermeyi ihmal etmeyelim, Türkiye’de kemiklerden yapılan sos çok fazla kullanılıyor. Ancak bu sosun yemeğe büyük lezzet kattığını unutmayın.

"Bunun için kemiklerin parçalanıp, sebzelerle birlikte özdeşleşene kadar 3-4 saat boyunca, ağır ateşte kaynatılması gerekiyor. Suyunu çekerse su konulup tekrar kaynatılacak. Son olarak koyduğumuz su yarı yarıya çektiğinde, bunu süzüp kullanıma hazır hale getireceğiz. Tereyağıyla tatlandırarak servis edeceğiz. Hanımlar, bu sosu buz torbalarının içine koyup, çorba, pilav yaptıklarında ya da yemeklerde hazır bulyonun yerine de kullanabilir."

Hindiyi, haşlanmış veya fırında kestane, haşlanmış brokoli, brüksel lahanası gibi sebzeler ve iç pilavla, hindiyi tercih etmeyenlerin bu yemeği tavukla ya da kaz ve ördek etiyle de hazırlayabilirsiniz.
OGÜNhaber