Şarbat Gula, Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz kaldı. 1984 yılında Pakistan'da bulunduğu mülteci kampında Steve McCurry tarafından fotoğrafı çekildi. Gula, kamptaki okulda öğrenciydi. Afgan kadınların fotoğraflarını çekmek konusunda zorluklar yaşayan Steve McCurry, eline geçen fırsatı iyi değerlendirdi. Gula fotoğrafı çekildiğinde yaklaşık on üç yaşındaydı.
Bu fotoğraf, National Geographic 1985 haziran sayısında "Afghan Girl" (Afgan Kızı) başlığıyla yayımlandı. Şarbat Gula keskin bakışları ve yeşil gözleriyle, seksenli yıllardaki Afgan savaşının ve mültecilerin tüm dünyaya yayılan simgesi oldu. Fotoğraf ayrıca yayın dünyasında en fazla bilinen fotoğraf unvanına sahiptir.
Afganistan batı medyası için uzun bir süre ulaşılmaz olduğundan, on beş yıldan uzun bir süre Gula'nın kimliği bilinmezliğini korudu. Bu süreç Taliban rejiminin 2001'de yıkılmasına kadar sürdü. Bu zaman zarfında Steve McCurry Gula'ya ulaşmak için girişimlerde bulunduysa da başarılı olamadı.
2002 yılının Ocak ayında, bir National Geographic ekibi Gula'ya ulaşabilmek için Afganistan'a gitti. Steve McCurry Gula'nın geçmişte kaldığıPakistan'da bulunan mülteci kampını ziyaretinde, Gula'nın erkek kardeşini tanıyan birine rastladı. Böylece ekip, 1992'de mülteci kampından ayrılıp ülkesine dönen Gula'ya, Afganistan'ın ücra bir bölgesinde ulaşmayı başardı. Fotoğrafın göz irisinin biyometri teknolojisi ile incelenmesi sonucu Şarbat Gula'nın bulunan kişi olduğu kesinleşti. Daha önce ya da sonra hiç fotoğrafı çekilmeyen Gula, 1984'te mülteci kampında fotoğrafının çekilişini tüm canlılığıyla anımsıyordu. Seksenli yılların sonunda evlenen Gula üç çocuk annesidir. Gula'nın hikâyesi National Geographic'nin 2002 Nisan sayısında yayımlandı, kendisini konu alan bir belgesel de 2002'nin Mart ayında yayınlandı.
17 yıl önce kapak olduğu dergi sayesinde Afganistan'ın simgesi haline gelen Şerbet Gula ünlü olduğundan habersiz, 3 çocuğu ve kocasıyla 'karanlıklar' içinde yaşıyor.,. Yemyeşil iri gözleri öfke ve bir o kadar da acı dolu olan 13 yaşındaki Afganlı kızın; 17 yıl boyunca iç savaşlar, Sovyet işgali ve Taliban rejimi yüzünden hayatları mahvolan Afganlı mültecilerin simgesi haline geleceğini fotoğrafı çeken McCurry dahi tahmin edememişti...
YÜZDE YÜZ O KIZ
McCurry'nin 1984'te ve ekibin 2002'de çektiği fotoğrafları bilgisayar sistemleri kullanarak inceleyen FBI uzmanı Thomas Musheno "İki fotoğraftaki kızın aynı kişi olduğundan yüzde yüz eminim" dedi. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. John Daugmann ise parmak izinden daha kişisel delil kabul edilen göz irisi testleri yaptı. Prof. Daugmann, biyometrik teknikler, matematiksel kıyaslamalar yaparak küçük kızın bugünkü görünümünün neye benzeyeceğini çıkardı. Sonuç yine aynıydı. Pakistan'daki bir hastanede Şerbet'i muayene eden göz doktoru Mustafa İkbal de "göz kenarındaki çillere kadar aynı" diye konuştu.
İşte yeşil gözleri çeken foto muhabir McCurry: Beni görür görmez tanıdı Şerbet... Çünkü hayatı boyunca tek bir kez fotoğrafı çekilmişti. Onu da ben çektim. Afganİstan-Pakistan sınırındaki mülteci kampında 1985 yılında fotoğrafı çeken foto muhabir Steve McCurry, küçük kahramanı Şerbet ile buluşmasını şöyle anlatıyor: "Şerbet beni görür görmez tanıdı. Çünkü hayatında sadece bir kez fotoğrafı çekilmişti. Onu da çeken bendim.
Korku, öfke, acı ve üzüntü anlatan iri yeşil gözleri tıpkı o günkü gibiydi. Bu fotoğraf bana hep yaşanan acıları ifade etti. Aileniz ölüyor, onları geride bırakarak evinizden kilometrelerce uzağa kaçıyorsunuz. Bir mülteci kampına yerleşiyorsunuz. 17 yılda, haftada en az 15-20 kişi onun hakkında bilgi almak için arıyordu beni. Sonunda onu buldum.