Ömrü kısa, her derde deva; 'Keme kebabı'

Kilosu 4-8 bin Euro arasında değişen bu mantarla akraba bir yer mantarı sayılabilir keme. Şekil olarak patatese benzer, ancak patates gibi her yerde yetişen bir yiyecek değildir. Tohumu, kökü ya da çiçeği olmayan keme ancak tecrübeli keme ustaları tarafından toprak altından çıkarılır.

Tam geliştiğinde toprağı çatlatır ve ancak çatlağın arasında fark edilebilir. Her şeyden önce kemenin yetişmesi için öncelikle bol yağmurlu bir bahar mevsimi gerekir. Ekim yapılmamış, kazma vurulmamış bölgelerde toprak kazılarak çıkarılır ve kazılan bölgede bir daha keme yetişmez. Tüm bu şartları düşündüğünüzde bu organik yiyeceğin neden pahalı olduğunu anlamak mümkündür. Bu yıl kilosu 40-50 TL'den alınan keme, geçen yıl 250 TL sınırına kadar çıkmıştı.

Ülkemizde özellikle Şanlıurfa bölgesinde ve Suriye sınırında rastlanan keme, hak ettiği itibarı Gaziantep mutfağında görüyor dersek yeridir. Kemenin boraniden pilavına, yoğurtlusundan kebabına kadar on farklı çeşidini soframıza getiren Gaziantep, bu özel lezzetten haberdar olanları yaklaşık 1,5 ay süresince ağırlıyor. Çünkü keme sayısız fayda içerse de bir ay daha tadabileceğiniz bir lezzet. Saklanıp sonra yenmesi de mümkün değil..
 

KEME KEBABI

MALZEMELER (4-5 kişilik)
1 kg kebaplık zırh kıyması (tuzu eklenmiş)
1 kg ayıklanmış keme

HAZIRLANIŞI
Ayıklanıp iyice temizlenen kemeler, doğal şekillerine göre, ceviz büyüklüğünde soyulur. Özel delecekle veya şişi aynı yönde kıvırarak kemeleri tek tek şişe takılacak şekilde delinir. Aksi halde çatlar ve şişe saplanmaz. Şişe bir keme ve aynı büyüklükte koparılan kıyma parçaları sırayla şişe saplanır. Mangalın harı tamamen geçince kebaplar aynı yönde çevrilerek pişirilir. Pişen keme kebapları dürüm ekmeğine konularak üzerine karabiber ve kırmızı pul biber serpilir. Taze soğanla yapılan maydanoz piyazı ve ayran ile servis edilir.

NOT:Keme şişe saplanırken çıkan parçalar kıymanın içine ilave edilirse kebap çok daha lezzetli hale gelir..

OGÜNhaber