Mersin, Tantuni

bir çok ülke ve medeniyetlerin bir parçası haline geldi.

Antik Yunan döneminde, şehrin adını Zephyrion (Yunanca: Ζεφύριον) taşıyordu ve birçok antik yazarlar tarafından dile getirilmiştir. Antik kaynaklara göre şehirde ticaret yapiliyordu ve hatta kendi adına para bastırmıştı. SonraKilikya, Roma eyaletinin bir parçası haline geldi.

Roma İmparatoru Hadrianus dan adını aldı ve Hadrianopolis oldu. Romali devlet adami ve ünlü felsefeci Marcus Tullius Cicero 620/621 MÖ, ilin valisi oldu. Kilikya ve Mersin, erken 7. yüzyılda Araplar tarafından fethedildi. Ardından MısırliTolunoğulları, Bizanslılar, Ermeni Krallığı, Memlûkler ve 1473 yılında Ramazanoğulları Beyliği tarafından fethedildi. Bundan sonra da 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğuna kaydedilmiş.

Amerika İç Savaşı sırasında, bölgenin sıkıntısı nedeniyle yüksek talebi karşılamak için pamuk önemli bir ticaret malı haline geldi. Demiryolu ile getirilen pamuk deniz yoluyla ihraç edildi. 1866 yılında Mersin genişletildi ve şehir önemli bir ticaret merkezi haline geliştirildi. 1918 yılında, Sevr Antlaşması ile uyum içinde Fransız ve İngiliz askerleri tarafından işgal edildi. 1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk ordusu tarafından kurtarıldı. 1924 yılında Mersin il yapıldı ve 1933 yılında İçel (büyük Mersin) ilini oluşturmak için İçel iline katıldı ve ilin merkezi Mersin oldu.

Kentte kültür düzeyi yüksek ve kültürel çalışmalar son derece yoğundur. Mersin ilinde, okuma yazma bilenlerin oranı %99'dur.

Türkiye'nin dördüncü devlet opera ve balesi mevcuttur. Mersin Devlet Opera ve Balesi gösterilerini Mersin Kültür Merkezi'nde sergilemektedir.

Ayrıca Mersin'de her yıl Uluslararası Mersin Müzik Festivali(Festival of International Mersin Music) düzenlenmektedir.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteği ile 2007'den itibaren "Mersin Kenti Edebiyat Ödülü" verilmektedir. Şimdiye kadar Nezihe Meriç (2007), Tahsin Yücel (2008), Latife Tekin (2009), Osman Şahin (2010), Leyla Erbil (2011),Ahmet Oktay (2012) bu ödülü aldılar. "Mersin Kenti Edebiyat Ödülü" Türkiye'de bir kent adına verilen ilk ve tek edebiyat ödülüdür.

Kentte düzenli olarak Mersin Türk Sanat Müziği Festivali ve Mersin Uluslararası Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Festivali gibi aktiviteler de düzenlenmektedir.

Kerebiç:  Son yıllarda yılın her ayında bulmanın mümkün olduğu bu tatlı bütün Mersin’lilere Ramazan ayını hatırlatır. İrmik, sıvı yağ, mağlep, karbonat harmanı köftelik kıvama gelinceye kadar süt katılarak yoğrulur. İçli köfte gibi şekil verilip içine çeviz içi  (son yıllarda antepfıstıklısı da yapılıyor)  doldurulur. Yumurta büyüklüğündeki bu köfteler bir tepsi içinde yüksek ateşteki fırında kısa sürede pişirilir… Çöven kökünün suyu kaynatılır, şekerle beyaz bir köpük haline gelinceye kadar  (çok uzun süre) çırpılır. Köfteler bu köpüğün içinde sunulur. .

Cezerye :  Kerebiç gibi  cezerye de evde   yapılması çok zor olan hatta birkaç usta tarafından yapılıp diğer tatlıcı ve pastanelere toptan satılan bir tatlıdır. Havucun pişirilmesi ve hamur haline getirilmesiyle yapılır.  Çeviz veya antep fıstığı ilave edilir.  Yapraklar halinde veya lokum iriliğinde doğranır.

Şimdi sizlere Tantuni nasıl yapılır tarifini vermek istiyorum

Malzemeler
•300 gram civarı kırmızı et ( kemiksiz )
•Lavaş ekmeği
•1 adet orta boy soğan
•1 adet orta boy domates
•2 tutam maydanoz
•1 yemek kaşığı kadar zeytin yağı
•Tuz
•İsteğe göre pul biber
•Sumak
•Kimyon

Hazırlanışı
1.Etlerimizi küçük küçük doğryıp, sıvı yağ koyulmuş bir tava içerisini alın…
2.İlk olarak etler suyunu salıp daha sonra suyunu çekecektir.
3.Üzerine az miktarda su ilave ederek tavanın kapağını kapatıyoruz.
4.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz…
5.Pişmeden bir kaç dakika öncesinde biraz tuz ilave ediyoruz.
6.Diğer taraftan ise soğanları söğüş şekline doğrayın bir kaba alın.
7.Üzerine biraz tuz ve zeytin yağı ilave edip,yumuşaması için eliniz ile ovuşturun.
8.Daha sonra domatesleri küp küğ doğrayın.
9.Lavaş ekmeğini tezgaha serin, kenarına ilk olarak eti uzunlamasına yerleştirin.
10.Etin önüne sırasıyla,domates,soğan ve ince doğranmış maydanozu koyun.
11.Üzerine biraz sumak ve kimyon serpiştirerek dürüm şeklinde sarın… Afiyet olsun…

OGÜNhaber