Marakeş

Marrakesh veya Marrakech (Beriberi Dilinde: Murakush, Arapça مراكش Murrākush), "Kırmızı Şehir" olarak bilinir, Fas'da önemli şehir/vilayetlerden biridir. 2006 yılına göre nüfusu 1.036.500 olup, karlarla kaplı Atlas Dağları'nın eteklerindeki Marakeş-Tensift-Al Haouz ekonomik bölgesinin güneybatı ortasında başşehirdir.

Orijinal adı muhtemelen Berberi dilinde mur (n) akush olup, anlamı "Tanrının Ülkesi" dir. Aynı kelime Moritanya'da kendini gösterir fakat bu yorum bu güne kadar hala kanıtlanamamıştır.

Bu şehir, Marrakech-Tensift-El Haouz bölgesinin başşehridir. Birkaç onyıl öncesine kadar, Fas, Araplar, Persler ve Avrupalı'lar tarafından "Marakeş Krallığı" olarak biliniyordu. Avrupalı isimler olan Morocco, Marruecos, Maroc, Marokko..vs doğrudan doğruya Beriberi kelimesi olan Murakush dan türemektedir.

Marakeş şehri Fas'da geleneksel geniş ticaret pazarına sahiptir ve ayrıca Afrika ve Dünya'da en faal alanlardan biridir Djemaa el Fna. Faaliyet, telaş içindeki alan, akrobatlar, hikâye anlatıcıları, dansçılar ve müzisyenler ile doludur. Alan yiyecek standlarına dönüşerek meşgul hayatı ile kocaman bir açık hava restorantlarına dönüşür. Şehrin adı, Fransızca'da Marrakech, İngilizce'de Marrakesh, Almanca'da Marrakesch ve TürkçedeMarakeş şeklinde okunur.

Jemaa El Fna. Dünyanın en büyük açık hava pazarı olan Jemaa El Fna, kıyamet meydanı anlamına geliyor. Gerçekten kalabalığıyla kıyamet meydanını andırıyor. Günün 24 saati hareketli olan meydanda, maymun ve yılan oynatıcılarından dansçılara, baharatçılardan dövmecilere, falcılara kadar birçok renkli karaktere rastlayabilirsiniz. Yılanlardan korkmuyorsanız, birini boynunuza dolayın ve deklanşöre basın.

Majorelle Bahçesi. Efsanevi modacı Yves Saint Laurent’in 1930’lı yıllarda, çok emek sarf ederek yarattığı bu bahçe görülmeye değer. Dev kaktüsler ve upuzun golf sahaları fotoğraflarınız arasında yer edinmek için bekliyor. Ünlü modacının ölümünden sonra küllerinin bu bahçeye serpildğini de belirtelim. Kutubiye Camii. 800 yıllık bir geçmişe sahip olan 70 metre yüksekliğindeki Kutubiye Camii görülmeye değer. Mutlaka fotoğraflarınız arasında olmalı.

Bahia Sarayı. 19. yüzyıldan kalma bir yapı olan Bahia Sarayı, süslemeleriyle ilgi çekiyor. Ne kadar Fransızlar’ın değerli eşyaları kaçırdığı söylense de gittiğinizde görmeniz gereken yapılar arasında. Surlar. 12.yüzyılda yapımına başlanan ve hala ayakta kalan surlar, 200 kule ve 20 kapıdan oluşmakta. At arabasıyla yapılan turlara katılarak şehri çevreleyen surları görebilirsin. Essaouira. Marakeş’in 175 kilometre ötesinde olan Essaouira, her zaman rüzgarlı olmasından ötürü halk arasında “rüzgarlı kent” olarak biliniyor. Bu sahil kasabasında, Atlas Okyanusu’na karşı balık yiyip, dalga sörfü yapanları izleyebilirsiniz.

Dar Yacout. Marakeş’in en ünlü restoranı olan Yacout, 20 yıldır şehrin en zengin ve ünlülerini ağırlıyor. Geleneksel Fas mutfağı lezzetleri sunan restoranın, Medina manzarasına bakan terasında bir akşamınızı geçirmek sizi büyüleyecek. Fas mutfağının bol acılı ve baharatlı et yemeklerini burada tatmalısınız.

Mrouzia
Fas'ın ulusal yemeklerinden bir diğeri; tatlımsı bir tada sahip olan kuzu eti yahnisi mrouzia'dır. Kuzu etlerinin; tarçın, kuru erik, kuru üzüm, badem, bal ve tatlımsı tadı dengeleyecek baharat çeşitleri ile karıştırılıp yahni biçiminde pişirilmesinden oluşan bu spesiyal, mutlaka denenmesi tavsiye edilen Marakeş lezzetlerinden biridir.
 
OGÜNhaber