Lübnan, Lübnan usulü kuzu tart

Başkenti Beyrut'tur. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Kuzeyinde ve doğusunda Suriye, güneyinde İsrail yer alır. Yüzölçümü 10.452 km², nüfusu 4.224.000'dir. Lübnan'ın ulusal ve resmi dili Arapça'dır.

Lübnan, karışık dini yapıya sahip bir devlet olmasına rağmen sosyal yapının gerektirdiği politik dengenin kurulmasıyla, Ortadoğu'nun en düzenli ve yaşam koşulları oldukça uygun olan ülkelerinden biri idi.

Ülke istikrarı, Arap-İsrail çatışması sonucu Lübnan'a gelen Filistinliler'in çoğalmasıyla bozulmaya başladı. Özellikle 1970'lerden itibaren Müslümanlar, demografik üstünlüğü elde ettiler ve bu üstünlüğü egemenlik faktörüne yansıtarak ülke yönetiminde Hristiyanlar kadar söz hakkı alma mücadelesine başladılar.  

Zengin Avrupa mutfağının, doğunun aromasıyla buluştuğu Lübnan mutfağının vazgeçilmezleri arasında ana yemekten önce sunulan ordövr tabağı bulunuyor. Ana yemekten önce küçük porsiyonlar halinde sunulan mezelerden oluşan ordövrün olmazsa olmazı "tebbule" salatası, Lübnan sofrasında her daim yerini alır. Lübnan'ın simgelerinden biri haline gelen tebbule salatası, maydanoz, domates, soğan, tuz, çeşitli baharatlar ve limondan oluşuyor.

Tebbule yapımında kullanılan sebzelerin taze olmasına özel bir önem verilirken, bu salata marul ile servis ediliyor.

"Lübnan mutfağında, Osmanlı ve Ortadoğu mutfaklarının etkisini müşahede etmek mümkün. Ancak Lübnan mutfağı bununla yetinmeyip, kendisine ait tatlarla menüsünü zenginleştirdi.

Beyrut mutfağı olarak da bilinen Lübnan mutfağının liste başında, Şam bölgesine ait, içinde yeşil mercimek, makarna ve soğan bulunan "hirak bi asbaihi" yemeği bulunuyor. Ana malzemesi patlıcan, yoğurt ve tahin olan "patlıcan fettesi" de Beyrut mutfağının başlıca yemekleri arasında yerini alıyor.

Şimdi sizlere Lübnan usulü kuzu tart'ın tarifini vereceğim

MALZEMELER
1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
1 kg kuzu kıyma
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı tahin
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı toz yeni bahar
1 çay kaşığı toz kakule
1 çorba kaşığı şam fıstığı
1 çay kaşığı summak
3 su bardağı un
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı kuru maya (ılık suda eritilmiş)

YAPILIŞI
Kıyma ve soğanlar renk değiştirinceye kadar tencerede pişirilir.
Ardından yoğurt,tahin,şam fıstığı,limon suyu,baharatlar,tuz ve karabiber ilave edilerek 2 dakika daha kısık ateşte pişrilir ve kenara alınır. Hamuru hazırlamak için un,süt,yağ ve maya karıştırılır ve üstü kapalı bir şekildeoda sıcaklığında 45 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde toplara ayrılırak düzleştirilir.
Orta kısımlarına kıyma karışımı yayılır ve 180 derece de hamurların alt kısımlarıkahverengi olana kadar pişirilir.

OGÜNhaber