Daha sonra şehri ele geçiren Araplar şehre Ayıntap demiştir. Ayıntap adının kökenine ilişkin rivayetlerden birkaçı Gaziantep'in çok zengin bir mutfağı toplamda 300 çeşide yakın yemeği vardır.
Yemek çeşidi olarak da en çok yemek çeşidi ile Türkiye'de birinci sırayı alır. Bu mutfak seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla zenginleşmiştir. Antep mutfağı özellikle kebap ve et yemekleri ile meşhurdur. Alaca çorba, altı ezmeli kebap, arap köftesi, baklava, beyti, börk aşı, çağla aşı, cağırtlak kebap, doğrama, ekşili taraklı kebap, erik tavası, firik pilavı, kavurma, kuşbaşı kebap, küşneme, lahmacun, patlıcan kebabı, sarımsak kebabı, simit kebabı, soğan kebabı, şiveydiz, yuvarlama ve yeni dünya kebabı Gaziantep mutfağına özgü yemek ve tatlıların sadece çok azıdır.
Antep Kahkesi Nedir?
Antep Kahkesi, Esasında Osmanlı Döneminde ve daha sonrasında Gaziantep yöresinde Ramazan ayında ve bayramında çocuklara verilen un, tuz, zeytinyağ ve en önemlisi nohut mayası kullanılarak yapılan besleyici ve doyurucu bir besin maddesidir.
Kahke nohut mayası ile yapıldığı ve yağ miktarı az olduğundan uzun süre tatı değişmeksizin durur ayrıca diğer kurabiye çeşitleri gibi vücuta Kilo olarak geri dönüşüm yapmaz.
MALZEMELER
1 çay bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı 2 parmak şeker
2 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı çörek otu
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı anason (isteğe bağlı)
1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yumuşak kurabiye hamuru kıvamında olacak
ÜZERİ İÇİN
Yumurta sarısı
Çörek otu
YAPILIŞI
Yumurta akı, süt, yağ, şekeri bir kaba dökün. Sonra baharatları dökün. Sonra un ve kabartma tozu. Güzelce yoğurun. Elinizle hamurdan bir parça koparıp yuvarlayın. Sonra ortasını parmağınızla delin. Tepsiye dizip fırına verin. Afiyet olsun.