Bir gıda maddesi düşünün. 800.000 tonluk dünya üretiminin yüzde yetmiş beşi olan 600.000 tonu biz üretiyoruz. Ülkemizin Kuzey şehirlerinde on binlerce çiftçimiz bu üründen ekmek yiyor. Yağını çıkartıyor, posasını yem yapıyor, kabuğunu yakacak olarak kullanıyor.
İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinde doğru düzgün işlem bile yapılamıyor.
Çünkü fındık fiyatları Hamburg borsasında belirleniyor.
Taa anasının nikahında olan ve 1 adet bile fındık üretemeyen Almanya, neden bizim dünya lideri olduğumuz bir tarım ürününün fiyatını belirliyor dersiniz?
Hadi bilinmeze ve bilinçsizliğe yelken açalım bu Aziz vatanımızda...
Avrupa'nın diğer ülkeleri de çikolata da iyi markalar çıkarsa bile İtalyanlar bu işte dünya devidir.
İtalyanlar bizden sonra dünyada ikinci büyük üretici olsalar bile çok az miktarda üretim yapmaktadırlar. Ne diye üretsinler ki?
Nasıl olsa Anadolu'nun sahipsiz çiftçileri kendileri için üretiyor zaten!!!
14 Mayıs 1946 yılında İtalya'da pastacılık yapan Pietro Ferrero Nutella ve Kinder gibi markaları yaratarak günümüz fındık üreticisinin lokomotifi görevini görmeye başlayacaktı.
Gizli bir Yahudi olduğu açık kaynaklarda belirtilmese de ufak bir dükkanda pasta işi yapan bu adam ikinci Dünya Savaşı'ndan sonra art arda çikolata fabrikaları kurup dünyanın en büyük fındık tüketicisi olmuştu ve hala günümüzde de öyledir. (O yıllarda sadece büyük Yahudi locasının üyeleri, üretimi büyük kapsamlı firmaları kurabilen çok az sayıda kişilerdi.)
Üreticimizin dönemsel fındık fiyatını belirleyen ve arada sırada dengeleri sağlayan TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ve Fiskobirlik bu işlerden elini eteğini çekmesiyle Oltan Gıda isimli bir Türk şirketi tekelleşmeye başlamıştı.
Sonunda baktılar gördüler olmuyor Ferrero firması bastı parayı ve Oltan Gıda'yı devraldı. En nihayetinde fındık fiyatını belirleyenler fındık üretmesini bizden öğrenen İtalyanların eline kaldı.
Son derece zahmetle üretilen protein ve vitamin deposu bu ürün yabancıların tekeline geçti.
Bir sürü çikolata üreten firmamız olmasına rağmen fındığımız ile katma değer üretemedik ve hala da üretemiyoruz. Torku ve Eti gibi üreticilerimizin Karadeniz'de lojistik ağları ile beraber alım yapan bir şirket kurmaları temennisi ile...
Ferrero firması Oltan Gıda’yı almadan önce 24 TL olan fındık taban fiyatı, 2019 yılında 12 TL olarak açıklanmıştır. Kooperatifleşme sürecini tamamlayamayan üreticimiz maalesef dünya devlerine esir edilmiştir.
İdealist yöneticilerin bu duruma derhal son vermeleri ümidiyle yine yazımızı Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü ile son verip, bu karanlık ellerden kurtulmamız ümidiyle esenlikler diliyorum...
"Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki; tarımda kalkınmaya büyük önem vermeliyiz. Köylere kadar yapılacak programlar ve pratik çalışmalar bu amaca ermeyi kolaylaştıracaktır. Fakat bu önemli işi isteğe uygun bir biçimde amacına ulaştırmak için, ilk önce ciddi etütlere dayalı bir tarım politikası belirlemek ve bunun içinde her köylünün ve bütün vatandaşların kolayca kavrayabileceği bir tarım rejimi kurmak gereklidir. "