ABD'nin 'TESLA'sı, Türkiye'nin 'TOGG'u

Yarının teknolojileri kullanılarak geliştirilen araçlar, küresel anlamda bir rekabete göre hazır şekilde satışa çıkarılacak.

Milli aracımızın yüzde 51’lik kısmının yerli olması sonucu ortaya çıkan fikri mülkiyet Türkiye’yi özgür kılacaktır.

Uzun zaman önce prototiplerin testleri art arda yapılmaya başlandı ve Türkiye’de üretilen prototip ile İstanbul Park’ta 100 kilometre 4,8 saniyede yakalandı.

Özgün, yerli ve milli otomobilimiz ile alakalı verilen sözlerin tek tek yerine getirildiğine şahit oluyoruz. Ülkemizde olmayan teknolojileri mecburen ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu duruma rağmen yüzde 51 hedefini tutturmak adına yerli teknoloji çalışmalarımızda takdir edilmelidir.

Tüm dünya ülkeleri elektrikli araçların üretiminde batarya sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Büyük değişim yaşanıyor ve hedef 2030 olarak seslendiriliyor.

Son yıllarda elektrikli araçların en önemli parçası olan bataryalar konusunda büyük projeler üretilmeye başlandı. Manganez, lityum ve kobalt madenlerine sahip olmadan elektrikli araç konusunda söz sahibi olmak neredeyse imkansız hale gelmektedir. Bu madenlerin rafine kapasitesinin yüzde 90’ının Çin’de olması ise devletlerin devletlerle olan ilişkilerini de şekillendirmektedir. Madenin nerede olduğu kim tarafından çıkarıldığı önem arz etse de esas önemli olan madenin hangi ülkede işlendiğidir.

Hükümetler, maden kanunları çıkararak, batarya konusunda başarı yakalamak için büyük çalışmalar yapmaktadır.  Ülkemizde de maden arama çalışmaları ve teknolojik hamleler ümit vericidir. TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri A.Ş. isimli şirketin kuruluşu da bu duruma bir referanstır.

Devletlerin desteğini almadan yeni teknolojik hamlelerin başarılı olmayacağı da kesin olarak gözükmektedir.

ABD hükümetinden yarım milyar dolar destek alan Tesla’nın başarı hikayesi vardır.

Sabancı Holding’de özel bir toplantıda görüşme gerçekleştirdiğim TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’a, Devletimizin ve özel sektörün desteği ile TOGG’un başarıyı küresel olarak Tesla örneğinde olduğu gibi yakalayabilmesinin mümkün olup olmadığını sordum.

Dünyada kuralların değiştiğini ve bu sebeple TOGG olarak olaya bütünsel baktıklarını belirten Gürcan Karakaş, hükümet desteği ile TESLA nasıl bir başarı hikayesi yakaladıysa, TOGG’un da verilen desteklerle başarıyı yakalayacağını söyledi.

OGÜNhaber