Öncelikle müziğin nasıl ortaya çıktığıyla alakalı ufak bir bilgi vererek başlamak istiyorum. Müzik nasıl ortaya çıktı? Atalarımız önce nesneleri birbirine vurarak ritmi mi yarattı, yoksa garipten sesler çıkararak kendilerini ifade eden şarkılar mı söylemeye başladı? Ne tarz enstrüman kullandılar? Müzik toplum için bir eğlence miydi, yoksa birbirleriyle iletişim kurma yöntemi miydi? Bu ve benzeri soruların cevaplarına odaklandığımızda görüyoruz ki, müziğin tarihi insanlığın tarihiyle yaşıt.
Peki nedir müzik? İşte buna cevap vermek zor, çünkü herkesin cevabı ve tanımı farklı olacaktır. Oxford Üniversitesi’nden Jeremy Montagu’da bir makalesinde müzik için ‘’Duyguları aktaran ses’’ tanımını kullanmıştı. Bu durumda yavrusunu sakinleştirmek için mırıldanan annenin sesi de müzikten sayılabilir, ama insanlar konuşmadan önce büyük bir olasılıkla bu basit müzik zaten vardı.
Peki ya müzik ile konuşma arasındaki ince çizgiyi nasıl çizeceğiz? Bütün bu yarım kalan soruları ve müziğin nereden geldiğini önümüzdeki hafta yayınlanacak yazımda bu başlık altında takip edebilirsiniz…
NE TARZ MÜZİK DİNLERSİN?
Başlıca bilindik müzik türleri (hemen kulağımıza aşina gelenler); Blues, Klasik Müzik, Rock, Pop, Halk Müzikleri, Arabesk, Elektronik Müzik, Hip-Hop, Rap, R&B, Caz, Çocuk Müzikleri, Dini Müzikler ve Enstrümantal Müzik.
Bilmediğimiz ya da sadece bir yerlerden duyduğumuz diğer müzik türleri ise; Alternatif Müzik, Alternatif Rock, Funk, Trip, Swing, Be Bop, Fusion, Fantezi, Metal Müzik Türleri, Latin, Flemenko, Dance, Alaturka, Türk Sanat Müziği, Etnik, Soul, Underground, Elektronik Pop, İndie, Blues; Amerika’yla özdeşleşen blues müziği aslında ta 400 yıl öncesine, Afrika’ya dayanan bir müzik türüdür. İngilizcede ‘’blue’’ nun anlamıyla da birleşen müzik aslında Amerika’ya da, 17. Yüzyıldan itibaren köle olarak getirilen afrikalı halkın özgürlük mücadelelerinin bir yansıması olmuş, onların acılarını anlatmaya yardım etmiştir.
Klasik Müzik; Müzik türleri arasında kültür seviyesiyle en çok bağdaştırılan klasik müzik, 'Klasik Batı Müziği' olarak da anılır. Çünkü Batı Avrupa kökenlidir. İlk besteler Rönesans zamanında Romen Diyojen’in katkılarıyla ortaya çıkmıştır. Çalgıları yaylı çalgılar (keman, çello, viyola, kontrbas, klavsen), üflemeli çalgılar (flüt, klarnet, obua, vb) ve vurmalı çalgılardan (zil, tef, trampet, üçgen, vb) oluşan muazzam büyüklükte orkestraların zaman zaman bir veya birden çok vokal eşliğinde operalarla birleştiği ya da sadece enstrümantal eserlerin çalındığı ruhu dinlendiren yegane müzik türlerindendir kendileri...
Önümüzdeki haftada yayınlanacak olan yazımızda bu başlık altında diğer müzik türlerinden de bahsetmeye devam edicem takipte kalın...
BU HAFTA ŞARKIM ÇIKTI!
Evet arkadaşlar bu ironik başlığı atarken, yaşadığım komik ama bir o kadar üzücü bir hikaye geldi aklıma, kısaca bahsetmek istiyorum sizlere sonra kaldığımız yerden devam edeceğim. Bundan yaklaşık 5-6 ay kadar önce bindiğim bir takside bindikten birkaç dakika sonra radyoda kendi şarkım çıktı. Şimdi kendi aracımda çok fazla radyo dinleyen bir insan değilimdir, genellikle yeni yazdığım şarkıların demolarını ya da dünya gündemini takip etmek için internet üzerinden yeni şarkıları açarım.
O yüzden kendi geçmişte yayınlanmış şarkımı duyunca ister istemez ‘sesini açar mısın abi’ dedim sırıtarak tabi. Taksi şoförü meğerse tanıyormuş beni ama araca binerken yüzüme bakmamış ben öyle söyleyince kafasını çevirip baktı ve ‘seni nerden tanıyorum ben’ sorusu ve ardından ‘hah sen O’sun’ yanıtı peş peşe gelince dedim ki ‘geldik’…
Şaka şaka, dizileri şarkıları izlemiş etmiş sağolsun hatırladı. Bir de foto çekildik üzerine aileye selam göndedik ama... Her şey bu saflıkta kalsaydı keşke... Üzerine sohbet koyulaşıp müzik sektörüyle dalga geçmeye çalışıp bir de üzerine benimde albümüm (aslında bahsettiği single yani tekli) çıktı bende sana CD vereyim demesiyle anladım ki; insanların ünlü olma çabalarını geçtim, sanatçıların ve sanata yıllarını veren insanların haklarının yenmesini çiğnenmesini yaptıkları eserlerin baş yapıtların hiçe sayılmasını geçtim, (artık sanatçı olmakla nitelendiremem bunu, çünkü sanatçı olmayı; kişinin o sanatla o zanaatla pişerek, yağında kavrularak, sahnesinin tozunu yutarak, alkışların sesini kulağına kazıyarak, tecrübesini terinde biriktirerek kazandığını düşünüyorum. Bu yüzden de sanatçı kelimesini kullanırsam gerçekten sanatçı olan insanlara ve kendime büyük bir haksızlık etmiş olurum!) eskiden öğretmenler ve ya başka meslekteki memurlar maaşları az veya geçinemiyorlar diye akşam taksiye çıkarak 2. meslek taksicilik yaparken şimdi taksiciler 2. meslek olarak şarkı çıkartıyorlar. Üstelik müzik bilgisine, ses rengine, bestesine vs bakmadan... Gerçekten ülkemizde sanatın ve müziğin geldiği nokta trajikomik.
Kısa tutamadığım için lütfen kusura bakmayın biraz döküldüm sizlere bu konuda dolmuşum gerçekten. Konuyu kapatıyor ve bu hafta şarkısı çıkanlar arasında en çok Youtube hiti alan yani en çok izlenenleri (umuyorum ki şaibesizdir) sizlerle buluşturuyorum.
Yusuf Taşkın - Sözün Bittiği Yerdeyiz 1,2 mn izlenme Velet – Leyla 1,9 mn izlenme Tuvana Türkay - Yalan De 1,2 mn izlenme Kader Demir feat. Barış Engürlü - Kor 241,5 k izlenme Sercan Bozkuş - Gelemeyebilirim 280,9 k izlenme Manga feat. Ahmet Kural & Murat Cemcir – Para parra … 182,6 k izlenme Defne Samyeli - Ağla Ağla 175,4 k izlenme
Önümüzdeki hafta yayınlanacak yazıda bu başlık altında yeni haftanın şarkılarını ve hitlerini konuşacağız takipte kalın…
NE VEREYİM ABİME?
Evet sevgili okurlarım ilk haftamızda malum havalar çok soğuk olduğu için biraz içimizi ısıtacak ve bizi uzaklara götürecek şarkılar önereceğim. Jazz severler için harika bir yağmur izleme parçası Seth William’dan ‘Here’s that rainy day’. Eletronik İndie severler için ise RY X’ten ‘Coven’, sizi gerçekten sürükleyecek bir parça. Yine havaya uygun bir parça da Angus & Julia Stone’dan ‘Youngblood’ İndie Rock severlere gelsin. Pop severler biraz daha bekleteceğim sizi çünkü yeni şarkım ve bestelerini çok beğendiğim yakın arkadaşımın şarkısı henüz çıkmadı fakat bir başka alternatif olarak yine kalemini sevdiğim arkadaşlarımdan Fikri Karayel’in ‘Yol’ parçasını öneririm. Rock severlere güzel bir duyuru tabi ben yeni öğreniyorum. Neyse grubu bir süre önce dağılmıştı tekrar toparlanmışlar ve bence devamda etmeliler rock müzikte baya başarılılar. Neyse grubundan da ‘Söz’ adlı parçayı mutlaka dinleyin derim derin anlamlar taşıyor. Ve son olarak Mor ve Ötesinin Senfoniğini kaçıran varsa pişman olmalı kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
SONUNDA;
Haftaya daha da heyecanlı bir yazıyla görüşmek üzere... Merak ettiğiniz eklemek istediğiniz soru ve görüşleriniz varsa bana; ertunctuncersm@gmail.com mail hesabından mail atabilirsiniz. Sizi her yazıda olacağı gibi alt kısımda ilk yayınlanan parçamın linki ile uğurluyorum. Sevgi, saygı ve müzikle hoşça kalın…