Suriyeli Mültecilere neden sıcak bakamıyorum...


FATMA SEHER ERDEN (ERZURUMLU KARA FATMA) 

1888’de Erzurum’da doğdu. Subay Dervişlerden Ahmet Bey ile evlendi ve Balkan Savaşı’na katıldı.Askerlik hayatını eşi ile birlikte paylaştı. Kahraman kadın Kurtuluş Savaşı’ndan sonra; “üstteğmen” rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı.


ŞERİFE BACI

Kurtuluş Savaşı'nda, İnebolu'da bulunan cephanelerin Ankara'ya götürülmesinde, çocuğu ve kağnısıyla yer alırken, kış şartları nedeniyle, Aralık 1921'de, donarak şehit oldu. Bugün Kastamonu’da şahsına layık güzel bir anıtı var. Kastamonulular şehit Şerife Bacı’nın adını her yerde yaşatıyorlar.


HAFIZ SELMAN İZBELİ
Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti,Kadınlar Kolu kurucularından ve Kastamonu’da ilk kadın meclisi üyesi. Sıkı bir Atatürk hayranı ve kendi deyimiyle bir “Cumhuriyet kadını” idi. Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’ daki kadınları toplamış, asker için çorap, kazak, fanila ördürüp cepheye göndermişti.


HALİDE ONBAŞI (HALİDE EDİP ADIVAR)
1919′da, Sultanahmet Meydanı’ndaki mitingde, halkı işgallere karşı uyandırmak için yaptığı etkili konuşma sonrası hakkında tevkif kararı çıktı. 1920′de Anadolu’ya kaçarak Kurtuluş Savaşı’na katıldı. İstanbul Hükümeti tarafından, Mustafa Kemal ile birlikte hakkında ölüm kararı verilen altı kişiden biriydi.


HALİME ÇAVUŞ
Kastamonulu Halime Çavuş, uzun yıllar Halim Çavuş zannedildi. Kurtuluş Savaşı’na giderken erkek kılığına girdi, erkek gibi traş oldu, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Mühimmat taşımada birçok görev yaptı. Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı.


TAYYAR RAHMİYE
Adanalı Rahmiye Hanım, 9.Tümenin 1920 yılında, Fransızlar’la yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılmıştı. Başlıca görevi, keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı. Fransızlar’la girilen bir çatışmada, ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olmuştu.


ÇETE EMİR AYŞE
Yunan askeri Aydın’a doğru geldiğinde, kocasından kalan tek hatıra elmas küpelerini bozdurup, kendine bir tüfek almış ve Yörük Ali Efe’ye katılmıştı. Savaş sonrası, Atatürk, İstasyon Meydanı’nda, Çete Emir Ayşe’nin de aralarında bulunduğu kahramanlara İstiklal Madalyası takmıştı.


GÖRDESLİ MAKBULE
15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir'i ve sonrasında Batı Anadolu'yu işgale başlaması sonucu; 7 Kasım 1921'de kocası Halil Efe ile Türk çetelerine katıldı. Kocayayla baskınında, geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olmuştur.


BİNBAŞI AYŞE (GAZİ AYŞE ALTINTAŞ)
Selanik doğumludur. Eşi Kafkas cephesinde “Şehit” düşünce, milli mücadeleye katılma kararı almıştır. İstiklal Mücadelesi’ne başından sonuna kadar görev almıştır. Binbaşı Ayşe; ayağında çizmesi,başında kalpak ve subay kılığında gezdi. Askerden her zaman büyük saygı gördü.


NEZAHAT ONBAŞI (NEZAHAT BAYSEL)

Eşini yitiren, 70. Alay Komutanı Hâfız Hâlid Bey, 8 yaşındaki kızı Nezahat’ı kimseye emanet edemeyip, yanına almıştı. Babasının yanında cepheden cepheye koşmuş, çarpışmalara girmiş ve onbaşı olmuştu. Nezahat Onbaşı babasıyla birlikte, Geyve Savaşı, Konya İsyanı, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz Muharebeleri’nde yer almış ve gösterdiği kahramanlıklarla 70. alayın simgesi olmuştu.

Böyle kahraman yurtseverlerle aynı coğrafyada yaşadığım için mutluyum. 
Adını sayamadıklarımız ve bilemediğimiz daha binlercesi vardır eminim. 
Hepsini şükran ve minnetle anar, Allah’tan rahmet dilerim. 

NOT: Sen kadın düşmanı, kadın sömürücü erkek! 
Bu kadınların hiçbiri erkek silah arkadaşları tarafından aşağılanıp incitilmedi. 
OGÜNhaber