Böylece uygulamaya geçmiş ve uygulamanın koşulları belirlenmiş oldu. Uygulama 01.07.2008 tarihinden itibaren sigortalı olarak fiilen işe başlayacak olan 18 yaş ile 29 yaş arası erkek veya 18 yaşında büyük olan kadın sigortalı için geçerli olacak.
Yani kısacası yukarıda kıstaslara sahip çalışan sigortalı için işe başlama 01.07.2008 tarihinden itibaren başlıyor.
Ancak destek priminden yararlanmak isteyen sigortalı 01.01.2008 ile 30.06.2008 tarihleri arasında herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamış olması gerekmektedir. Genelge de prim teşvikinde yararlanılabilmesi için aranan şartların hepsi bulunmalıdır. Bu yüzde genelgede belirtilen şartları açıklamakta ve tekrar etmekte yarar var.
Hangi sigortalı için teşvikten yararlanabilecek?
A-İşe giriş tarihi itibariyle; erkek ise 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük, kadın ise 18 yaşından büyük olmalıdır.
B- 2008/Ocak ila 2008/Haziran aylarına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmamalıdır.
C- 1.7.2008 (dâhil) ile 30.6.2009 (dâhil) tarihleri arasında işe alınmalıdır.
D â€'' Aktif olarak fiilen çalışmalıdır.
İşveren genelge de bahsedilen 01.07.2008 tarihinden itibaren işe alacakları yukarıda özellikleri bahsettiğim şartları taşıyan sigortalı için sigortalının 01.01.2008 tarihi ile 30.06.2008 tarih arası sigortalı olarak çalışıp çalışmadığını tespit etmekle yükümlü olacak. Yani teşvike uygun olan ve işe başlama işlemini yapacağı sigortalının durumunu
www.ssk.gov.tr adresinden çalışan seçeneğinden hizmet erbabı bölümünden inceleyerek belirlenen sürelerde kayıtlı olup olmadığına bakarak uygulayacaktır.
Teşvikin uygulanacağı iş yerlerinin de yararlanabilmeleri şartlar var;
Belirlenmiş tarihlerde koşulları sağlayan çalışan için teşvikten yararlanabilmek için işyerinin istihdam ettiği ortalama işçi sayısına ilave olarak işe alacaklar. Bunun koşulları da açıklayayım, 01.07.2007 tarihinden 30.06.2008 tarihine kadar aylık hizmet bildirgelerinde gösterdikleri sigortalı sayısının 01.07.2007 tarihinden 30.06.2008 tarihine kadar bildirge verilen ay sayısın bölünmesi bulunan aritmetik ortalama sonucu ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek.
01.07.2008 tarihinden sonra işçi çalıştırmaya başlayan işyerleri için yukarıda orantılama işlemi mümkün olmayacağı için yeni işe başlatacağı sigortalı için koşulları yerine her sigortalı açısında ilave istihdam kapsamında teşvikten yararlanabilecekler.
İşverenlerin teşvikten yararlanacakları tutarlar, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;
A- Birinci yıl için yüzde yüzü,
B- İkinci yıl için yüzde sekseni,
C- Üçüncü yıl için yüzde altmışı,
D- Dördüncü yıl için yüzde kırkı,
E- Beşinci yıl için yüzde yirmisi,
İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır.
Yukarıda belirtilen yüzdelik dilimler, kapsama giren her bir sigortalının prime esas kazanç alt sınırı üzerinden tahakkuk eden işveren hissesi sigorta primi için ayrı ayrı dikkate alınacaktır.
Ayrıca teşvik hükümlerinin geçerli olabilmesi için bir şart daha var, İşverenler çalıştırdıkları sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süre içerisinde bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Kurumuna verecekler ve tahakkuk eden primlerin tamamının ödenmesi şarttır.
Yani burada esas olan ve anlaşılan o ki devlet ekonominin düzelmesine etken olan istihdamı arttırma yolunda teşvikle destek vermeye çalışıyor. İstihdam artacak ekonomiye katkıda bulunacak. Doğru bir yaklaşım yeterli değil istihdamın artması için maliyet unsurlarının piyasadaki makro ekonomik dengelerin de beklenen düzeyde olması gerekir. Ama adım adımdır.
asmokukcu@ogungazetesi.com.trOGÜN/10-16.Ağustos.2008/Sayı:85/Sayfa:10