Yeni düzenlemeler hangi vergileri kapsıyor

Bir taraftan vergilerin artık güncellenmesi ihtiyacının varlığı diğer taraftan yenilenen vergi reformunun uygulanması halinde halka nasıl yansıyacağı hakkında titiz bir çalışma kaçınılmazdır.

Bunların ışığında düzenleme ile ilgili hangi vergilerin değişeceği konusuna bir göz atalım.

Yıllık Kazanç üzerinden alınan vergi oranları;
Bir takvim yıluında elde edilen net kazanç üzerinden 2017 dönem itibarı ile vergi dilimleri %15-20-27-35 olarak tespit edilmiştir. 70.000 TL gelir elde edenler bir kısmı %27 vergi dilimine giriyordu yeni düzenlemede %30 vergi dilimine yükseltildi.

Dağıtılmayan Şirket karlarından vergi tahakkuku;
Kurum şirketlerin tüzel kişilerin dönem içinde elde edip dağıtmadıkları karlar artık vergiye tabi olacak. Bu vergilendirme oranı %1 olacak. Daha önce elde edilen karlar isteğe bağlı olarak dağıtılmıyor, dağıtıldığında %15 stopaj kesintisi yapılıyordu. Ortak elde ettiği bu kazancı Yıllık beyannamede beyan ediyordu. Ayrıca dağıtılmayan karlar gerek duyulursa şirket sermayesine vergi uygulanmaksızın ilave ediliyordu.   

Kira Gelirinde Götürü Gider oranı İndiriliyor.
Kira beyannamelerinde gelirini beyan edenlere beğenmeyecekleri bir karar. Gayri Menkul Sermaye İradı (Kira Geliri) elde edenler Yıllık beyanlarında Götürü gider unsurunu tercih ettiklerinde %25 indirim tutarında gider gösterebiliyorlardı. Yeni düzenleme ile %15 indirilmesi düşünülmektedir.

Tabi yukarıda indiriliyor kelimesi vergi gibi algılanmasın gider indirilince kazanç tutarı artacak ve dolayısı ile vergi de artmış olacak.

Motorlu Taşıt Vergisi artıyor;
Motorlu Taşıt Vergisi yeni oranları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine makul bir seviyeye çekilmesi konusunda mutabakat sağlandı. MTV en üst oran olan %68 oranı %30-40 arasına indirilmesi, %40-68 oranın %20-40 seviyelerine indirilmesi bekleniyor. Uygulama 01.01.2018 itibaren geçerli olacak.

Engelliye yeni vergi düzenlemesi;
Engellilerin satın aldıkları araçlarda ÖTV istisnası 70.000 TL olarak belirlendi. Bu tutara kadar yine ÖTV yok. Üzerinde araçlardan ÖTV alınacak.  

Şirketlerin Gayri, Menkul satışları vergi hesaplamasında yenilik;
Şirketlerin aktiflerinde kayıtlı gayri menkullerin satışlarından elde ettikleri kazancın %75 oranında ki tutarı vergi muafiyeti olarak uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile bu muafiyet %50 ye çekilerek beyan edilecek. Bu durumda şirketler sattıkları gayri menkulların satış kazancının %50 (yarısı) üzerinden beyan edecekler.

Bankaların vergi oranları artacak;
Kurumlar Vergisinin genel oranı halen %20 dir. Yeni düzenlemede Finans ve banka kurumların dışında olanlarda değişiklik yok.Banka ve finans kurumların vergi oranları %22 olarak değerlendirilecek.

Şans Oyunlarından elde edilen kazançların vergi oranı artıyor.
Şans oyunları ve çekilişlerden elde edilen kazançlar Veraset ve İntikal Vergisine tabidir. Burada oran %10 iken %20 oraka arttırlacak.

Özel Tüketim Vergisinde yenilik;
Kola da yüzde ‘% olarak tespit edilen ÖTV yılbaşında itibaren Enerji içecekleri ve gazozlarada uygulanacak.

Özel İletişim Vergisinde tek oranlı uygulamaya geçilecek.
Cep telefonları, sabit telefonlar internet üzerinden alınan %25-10-5 olarak çeşitli oranlarda alınan vergi yeni düzenleme ile %7,5 tek oran olarak alınacak.

Umarım yeni düzenleme ile istenilen hedefe ulaşılır. Verginin asıl amacının okul yol köprü sağlık vb. şekillerde geri dönerek halkın beklentilerine katkısı olur. 
OGÜNhaber