Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerinde takip edilen amme alacakları 30/06/2016 tarihine kadar olan tutarlar yapılandırmaya dahil ediliyor. Bundan yararlanmak isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi bölümünden sisteme girerek işlemlerini tamamlayabiliyorlar.
Kanunun Seri No:1 Tebliğinin (C) şıkkında Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 yıllarına ait beyan ettikleri yılık kazançlarını gösteren beyannamelerinde belirlenen matrahları üzerinden talep edebilirler. Tabi bu işlemde tespit edilen asgari tutardan az olamaz. 5 yıllık matrah arttırmı yapıldığında artık bu işletmeler için Gelir veya Kurumlar vergisi açısından herhangi bir inceleme yapılmayacaktır.
Bu kategoriye Geliri Sadece Gayri Menkul Sermaye iradı olan mükellefler ve Diğer Kazanç elde edenlerde yararlanabilecekler.
Matrah artırımı olarak beyan edilecek tutarlara ilgili dönemlerde verilmiş olan yıllık beyannamedeki vergi matrahlarına 2011 yılı için %35, 2012 yılı için %30, 2013 Yılı için %25, 2014 yılı için %20, 2015 yılı için %15 arttırılarak hesaplanan bedele %15 oranında vergi tahakkuk edilecek. Şayet beyannamelerin verildiği yıllarda ödenecek vergiler zamanında ödenmedi ise %20 oranında vergi tahakkuk edecek.
KDV artırımı da tebliğin (D) şıkkında bulunuyor. İşletmeler 2011,2012,2013,2014, 2015 dönemlerine ait Katma Değer Vergisi artırımında bulunmaları halinde ilgili dönemlere ait KDV incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak. KDV artırımı işlemi ilgili yıllarda işletmenin beyan verdiği her ay KDV beyannamesinde beyan ettiği Hesaplanan Kdv tutarlarının toplamları üzerinden 2011 yılı için %3,5, 2012 yılı için %3, 2013 Yılı için %2,5, 2014 yılı için %2, 2015 yılı için %1,5 oranında hesaplayarak beyan edilecek. Bu arada bazı özellik arz eden durumlar mevcut. Bunun için tebliğde açıklamalara yer verilmiş. KDV artırımı yapılırken detaylı bir şekilde inceleyerek yapılmasını tavsiye ediyorum.
Vergi amme borçları, Matrah ve Kdv artırımı mükellefler isterlerse peşin veya 6-9-12-18 taksitte ödeyebilirler. Taksitler 2 ayda bir tahakkuk etmektedir. Bu sürede diğer tahakkuk eden ödemelerini aksatmamalılar.
İşletme stok emtia veya demirbaşları sorunlu olan, işletmeler de değerlendirilmiş. Yasada, işletme de bulunduğu halde kayıt altına alınmamış bazı değerlerin kayıt altına alınması sağlanıyor. Demirbaş, emtia,vb ,için %10, %8 KDV'ye tabi olanlar için %4, %1 KDV'ye tabi olanlar için yarısı ödenerek kayıt altına alınabilecekler.
İşletme kayıtların bulunupta, işletmede olmayan emtiaların tutarları üzerine tespit edilen fark ilave edilerek bulunan tutar üzerinden %18 KDV ilave edilerek fatura edilecek ve bu surette kayıt altına alınacak. Elde edilen bu işlem içinde beyanname verilerek gerçekleştirilecek.
Bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması için yeni yasada hüküm bulunmaktadır.
Bunlar yurt dışında sahip olunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi ve işletmelerine kayıt edebilecekler. Para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye araçları kapsam içindedir. Bu hükümden yararlananlar için kazançları olduğu tadirde vergilendirilmeyecek. Yurt içinde sahip olunan varlıklarda kapsamdadır. Bunlar; arazi, tapu sicilinde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerdir. Kanuni defterlere kaydedilen bu varlıklar dolayısı ile elde edilecek kazançlar da gelir unsuru olarak dikkate alınmayacak.