Sosyal Güvenlikte Yeni Uygulama Ve Sorunlar

Örneğin Bağ-Kur sigortalının basamak yükseltme konusu kaldırıldı. Yeni yasada basamak konusu değiştirilip sigortalıya Prime Esas Kazanç esası ile uygulama yapılacak. Bunu8n şekli de sigortalının gelir durumu ile beyanda bulunması gerekecek.

Bu uygulamayı sigortalılar anlamakta güçlük çekiyorlar. Zira gelir durumunda hangi kıstaslara göre bildirecekler veya hangi dönemlerde ne şekilde bildirecekleri henüz belli değil. Her kes bir birine soruyor. Yetkili mercilerde sorulduğunda kanunu okudukları şekli ile anlatmaya çalışıyorlar ancak zaten kanunda açıklık yok. Dolayısı ile uygulamada sorunlar yaşanıyor. Diğer çoğu konularda aynen uygulama açıklaması bekleniyor.
          
İşverenler Sosyal Güvenlik Kurumuna işçileri için verecekleri Aylık Prim Hizmet Bildirge ve Belgelerini işçiyi çalıştırdıkları aydan bir sonraki ayın 23 üne kadar verecekler. Tahakkuklarının alacaklar ve ayın sonuna kadar ödeyecekler. Burada Aylık Bildirge verme süreleri diğer bazı KDV Muhtasar Beyannameler gibi takip eden ayın son haftasına denk gelecek şekilde düzenlendi.
            
İşverenler için yeni bir uygulama daha, işten ayrılan sigortalıların işten ayrıldıkları tarihten itibaren 10 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesinden e-bildirge bölümünden İşten Ayrılma Bildirgesi düzenleyecekler. Bu uygulama yeni yasa ile getirildi. Eğer işveren işçi ayrıldıktan sonra 10 gün, içerisinde Aylık Bildirge Tahakkuk ettirir ise bu durumda İşten Ayrılma Bildirgesi vermesi gerekmiyor.
            
Bu arada Sosyal Güvenlik Kurumu işverenleri işyeri sicil numaralını da kodlarının iş yeri meslek kodunu değiştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumunda işlem yapacak olan İşverenler işyeri sicil numaralarını kontrol etmelerinde yarar var.
             
Askere giden sigortalıların durumu için de yeni yasada düzenlemeler var. Yasanın 4/b bendine tabi olanlar yani Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

1- Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,
2- Gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
3- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,
4- Tarımsal faaliyette bulunanlar.

Kısacası genellikle Bağ-Kur sigortalıları askerliklerini er ve erbaş olarak yapmaları veya yedek subay öğrenci olarak yapmaları halinde sigortalı olmayacakları yönünde düzenleme var ancak Yasaya dayalı yapılan yönetmelikle Yukarı belirttiğim 5510 sayılı Kanunun 4/b maddesinin 1 ve 3 numaralı bendinde tabi olanların sigortalılıkları devam edeceği belirtilmiştir.

Dolayısı ile Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakların Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların ve donatma iştiraki olan ortakların askerlik süreleri sigortalı sayılmaya devam edecek.

Oldukça uygar bir uygulama. Aksi halde işyerini veya ortaklığının devredilmesi gibi bir husus ortaya çıkacaktı ki hiçbir mantığı yok.

 

 

asmokukcu@ogunhaber.com
OGÜN/19-25.Ekim.2008/Sayı:95/Sayfa:10
OGÜNhaber