Sosyal Güvenlik Sonunda Çıktı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 08.05.2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı.

Kanunun bazı maddeleri yayınlandığı tarihte bazıları 01.10.2008 tarihinde bazıları da 01.01.2008 tarihinde yürürlüğe girecek. Hal böyle olunca yine halkın kafası karışacak. Sosyal Güvenlik Kapsamına girecek olanların adeta Sosyal Güvenlik hakkında uzman olmaları gerekecek. 
     


GEÇ KALANLAR ÇOCUKLARINIZI HALA SİGORTALI YAPABİLİRSİNİZ
Yeni sosyal Güvenlik yasası hakkında bahsetmeden çocuklarını 30.04.2008 tarihine kadar sigortalı yapamayan anne baba ve büyükleri isterlerse Nisan 2008 Dönem içinde çocuklarını sigortalı yaptırabilirler. Nasıl mı? İlk işe giriş bildirgelerini Nisan 2008 tarihinde düzenleyip çocukların yaşına uygun işyerinde gecikmeli olarak sigorta kayıtlarını yaptırabilirler.

Bunun cezası ‘ Sigortalı işe giriş bildirgelisini yasal süresi içerisinde Kuruma verilmemesi ( Her bir sigortalı için ) 608,40 YTL dir.  Yani çocuğunuzu geç bildirmenizin idari para cezası asgari ücretin brüt tutarı olan 608,40 YTL. Henüz çok geç kalınmış değil. İnsanın çocuklarının istikbalini dolayısı ile sosyal güvenliğini güvence altına almak istemeleri ebeveynlerin en kutsal haklarıdır.       

Yeni yayımlanan Sosyal Güvenlik yasası ile insanlara neler getirildi bazı başlıklarla bilgi vermeye devam ediyorum.
     


YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN SİGORTALILIK SÜRELERİ
Yasanın 79 maddesinde yurt dışında yaşayan vatandaşların sigortalılık süreleri ile ilgili düzenleme var. Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.

Kanununa göre hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde; Türkiye'de sigortalılıkları varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılıkları yoksa aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Yani halen kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar sınıfında olan bağ-kur lu olarak kabul edilecekler.

Tahakkuk ettirilen borç tutarı, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenir. Ödeme yapılan gün sayısı prim ödeme gün sayısına ve prime esas kazanca dâhil edilir. Tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranır. Denilmektedir.
 


SOSYAL GÜVENLİK SİCİL NUMARASI
''Bu Kanun yürürlüğe girmeden önce mevcut sosyal güvenlik kurumlarında tescili yapılan sigortalılar ve ilk defa tescili yapılacak sigortalılar ile bunların hak sahipleri için ortak bilgi bankası oluşturulur.

Bu sigortalılar ile sisteme yeni katılacak sigortalıların tescilinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları sosyal güvenlik sicil numarası olarak esas alınır.'' Yani yeni sosyal güvenlik sicil numarası T.C. kimlik numarası olarak tescil edilecek.

 

 

asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/11-17.Mayıs.2008/Sayı:72/Sayfa:10
OGÜNhaber