Piyango İkramiyelerinin Vergilendirilmesi

Ülke içinde yapılan milli çekilişte kazanılan ikramiyelerin özel bir durumu var .Söz konusu çekilişlerin düzenleme yetkisi Milli Piyango İdaresine aittir .Yapılan çekilişlerin tüm ayrıntıları  idareye ait özel kanunla düzenlenmiştir .Milli Piyango Teşkiline  Dair Kanunun 9. Maddesinde ‘' Piyango İdaresinin hasılatı ile bilet, liste ve ilanları ve resmi dairelerle olan muhaberatı, keşidede kazananların ikramiye ve amortileri; Devlet, belediye ve hususi idarelere aid her türlü vergi ve resimden muaftır  denilmektedir, dolayısı ile çekilişte kazanılan ikramiye için özel konumu ndolayısı ile herhangi bir resim vergi ve harç ödenmeyecek .Böylece kazanılan iktramiyeden vergi  kesilmeden ödenecektir .
Buna karşılık Spor Toto ve at yarışlarından elde edilen ikramiyeler vergiye tabi . Bu tür ikramiyeler için vergi hesaplaması yapılacaktır.
Ayrıca Yurt dışındaki çekilişlere de katılanlar ile Yurt dışında herhangi bahis oynayan ikramiye kazanan kişiler de Türkiye de 6 aydan fazla süre ikamet etmeleri halinde  bu kazançlarından dolayı vergi hesaplanacak ve ödeyeceklerdir . Yasa hükümlerine göre bu kazançlarında 2.068.-YTL si kısmı vergiye tabi değil kalan kısım üzerinden hesaplanacak vergiyi ödeyecekler . Dövizin yurda getirilmesinde  ise bilinmesi gereken husus Türk Parasının Kıymetini  Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4.maddesinin F fıkrasında Yolcular 5.000 ABD Doları veya eşitine kadar olan efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler. Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye'de yerleşik sayılmakla birlikte, yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak; Türkiye'de yerleşik kişiler ise, görünmeyen işlemler çerçevesinde bankalar veya özel finans kurumlarından döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla, 5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına serbestçe çıkarabilirler  denilmektedir .Buna göre  Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirebilecekleri döviz miktarına herhangi bir sınırlama getirilmemiş olmakla birlikte  5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktarda dövizi yurt dışına çıkarmak istemesi halinde, söz konusu dövizi yurda girişi sırasında beyan etmiş olması gerekmektedir. Dolayısı ile yolcular isterlerse  5.000 ABD Doları veya eşitini aşan miktardaki dövizi gümrük idaresine beyan ederek deklere edebilirler.


Yukarı da bahsettiğimiz vergilerden  özellik arz eden kurumlar ve teşekküller ile yabancı diplomatların yasada belirtilen şekle uyanlar muafiyet kapsamındadır .

 

asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/09-15.Aralık.2007/Sayı:50/Sayfa:06
OGÜNhaber