Para Kullanmadan Yapılan Ticaretin Avantajları

Gerek İNŞAAT sektöründe gerek TURİZM sektöründe gerek REKLAM sektöründe gerek İMALAT sektöründe ve gerekse diğer TİCARİ MALLARIN sektöründe uygulamalar görülmektedir. 

Bu uygulamada yapılan ticarette para kullanılmıyor. Adına BARTER ticareti de denilen bu sistemi kullanan iş adamları oldukça yaygın ve uygulamaya devam ediyorlar.
Eskiden becayiş veya takas veya değiş-tokuş adı verilen bu sistemde şimdi farklı uygulama yapılmaktadır.

Eskide bu sistemi uygulayanlar ellerindeki mallarını ihtiyacı oldukları malı bulunduranlarla anlaşıp bir birlerine vererek değiş tokuş yaparlardı. Şimdiki sistemde daha farklı uygulama var.

Adeta havuz sistemi gibi çalışan bu sistemde taraflar arasında bir organizasyon oluşturup tüm ticari faaliyetlerini bu organizasyon çerçevesinde gerçekleştiriyorlar. Yani organizasyona üye olan firma ihtiyacı olduğu malları yine organizasyona üye başka firmadan alır ve bunun karşılığı olarak elindeki ürünleri yine Barter üyesi başka firmaya satarak ticaretini gerçekleştirir. Böylece finans ihtiyacını elindeki malları satarak karşılar.

Böyle bir uygulamada firmaların avantajları nelerdir;

1-Nakit ihtiyacını karşılamış olur. İşletme ihtiyacı olan malı kendi malı karşılığıda para ödemeden alarak nakit veya para ihtiyacını karşılamış olur. Bunun yanında elindeki malı para başkalarına para ile sattığında ciddi finans rezervi elde edebilir.

2-Elindeki stokların satılmamasından endişe etmez. Stokların satılma imkanı normal koşullarda daha fazladır. Zira bu mallara ihtiyacı olanlar içinde aynı avantaj söz konusudur.

3-Satış şartları dolayısı ile rekabet ortamından etklenmezler. Zira organizasyonda ellerindeki malları üyeler arasında transfer olacağından rekabet koşullarından etkilenmezler.

4-Maliyet düşürücüdür. İşletmeler özellikle nakit ihtiyaçları için finans kurumlarında kredi benzeri enstrümanları kullanmayacaklar veya az kullanacaklar. Dolayısı ile finans maliyeti asgariye inecektir. Ayrıca ürünlerini satmak için reklam ve benzeri giderleri kısacaklardır. Böylece pazarlama maliyetleri asgariye inecektir.

5-Ticari alış verişte güven ve garanti elde ederler. Barter usulü ticaret yapan firmalar aldıkları veya sattıkları malların bedellerinin tahsil veya tediyesinden endişe duymazlar .

Güvenli olan bu ticarette işletmeler her durumda rahattırlar.

Zira sattıkları ve aldıkları mallar karşılığıdır. Bu tür sistemlerde ticaretin yanında işletmenin Mali yükümlülüğü aynen devam eder .
Şöyle ki Barter Ticaret ile elde ettikleri gelirleri karşılığında tüm yasal mükellefiyetler devam etmektedir. Yani KDV, MUHTASAR, KURUMLAR VEYA GELİR VERGİSİ vb. mükellefiyetler devam edecektir.

 




CRA 18.Mayıs.2009 Pazartesi - 02:22:00

 

Gazete baskısı için tıklayınız..
OGÜNhaber