Bilindiği üzere GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) mükellefler duyurularını internet üğzerinden e-tebligat olarak uyguluyordu. 19/10/2019 Tarihli Resmi gazete de yayınlanan Vergi Usul Kanunu 511 Sıra no tebliğ ile mükelleflere daha geniş kapsamlı e-tebligat yapılacağının tebligatını çıkarmış bulunmaktadır. Buna göre e- tebligatlar;
Gibi konularda dikkat ve önem arz etmektedir.
Daha önce VUK 456 Sıra nolu tebliği ile yürürlüğe konan elektronik ortamda tebligatlarda bu sefer değişiklik yapılmış bulunmaktadır.
Yapılan değişiklikler;
1- İnternet Vergi Dairesi Açısından: Mükellefler tarafından şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları kullanılmak suretiyle beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin gönderilmesi, ödeme yapılması, vergi levhası, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge alınması gibi vergisel işlemlerin yapıldığı ve Başkanlık tarafından hizmete sunulan elektronik ortam veya ortamları,
2- Aynı Tebliğin "6.Elektronik Tebligatın Gönderilmesi ve Muhatabına İletilmesi" başlıklı bölümünün birinci paragrafında yer alan "vergi dairesi" ibaresi "tebligatı yapan birim" olarak değiştirilmiş, aynı bölüme aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
"Kendisine elektronik ortamda tebligat yapılacak muhatap tarafından elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında veya daha sonra bildirilen mobil telefon numarasına ve/veya e-posta adresine, kendisine gönderilen tebligata ilişkin bilgilendirme mesajı gönderilebilir. Bilgilendirme mesajının herhangi bir nedenle muhataba ulaşmamış olması tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemez."
3- Vergi Denetim kurulları yönünden ise;
"Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı 1/1/2020 tarihinden itibaren elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlayacaktır. Bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde (mal müdürlükleri), elektronik tebligat sistemine teknolojik uyum çalışmaları tamamlandığından, elektronik tebligat uygulamasına 1/1/2020 tarihi itibarıyla başlanılacak olup, bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde faaliyet gösteren ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin sırasıyla bu Tebliğin (5.1.) ve (5.2.) numaralı ayrımında belirlenen usullere göre 31/12/2019 tarihine kadar örnekleri bu Tebliğ ekinde yer alan Elektronik Tebligat Talep Bildirimini vermeleri gerekmektedir. Bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren yeni mükellefiyet tesis ettiren ve bu Tebliğde getirilen zorunluluk kapsamında olan kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri sırasıyla bu Tebliğin (5.1.) ve (5.2.) numaralı ayrımında belirlenen usullere göre işlem yapacaklardır." denilmektedir.
Tebligat ile vergi denetim için istenecek defter ve belgeler, tebligattan bilgisi olmayan mükellefler 15 gün içinde belgeleri ibraz edemedikleri halde ciddi sorunlarla karşılaşacaklar. Bu durumlar indirim konusu yapılan KDV nin iptali ile cezalı tarhiyat ve savcılığa su. Duyurusun da bulunmaya kadar varır. Ancak burada bir mükellef leyhine gelişme oldu. Danıştay içtihadı Birleştirme Kurulu Defter belgelerin ibraz edilmemesi halinde iki nedenle uygulamanın yani KDV iptali ve Cezalı Tarhiyatın kaldırılması yönünde karar almışlardır. Dolayısı yeni bir çelişki daha doğmuş bulunmaktadır.
Bu tür olaylarla karşılaşmamak adına mükelleflerin e- tebligatlarını takip etmelerini ve dikkat etmelerini öneririm.