Yatıyoruz kalkıyoruz nasıl yapsak ta bu krizi aşsak. İşsizlik her kes için kabus oldu. Esnafın işi azaldı,zorda olan işveren işçi çıkarma eğiliminde, sonuç olarak çalışan için de işveren için de kısacası herkes için işsizlik her an kapıda veya tehlike olarak bekleniyor.
Hal böyle iken yine de insanlar geçimini sağlamak zorunda. Dolayısı ile asgari sermaye ve masrafı en az olan işler de bulmak mümkün. Şöyle ki vergi avantajını kullanarak iş yapılabilirler.
Halen yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanununa göre;1-Motorlu nakil vasıtası kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret yapanlar vergiden muaf tutuluyor. Ancak giyim eşyası gıda, temizlik maddesi ile değeri yüksek olan malları satanlar bu muafiyete dahil değil.
2-Köylerde gezici olarak her türlü sanat işi ile uğraşanlar vergiden muaf tutuluyorlar.
3-İşyeri açmadan kalaycılık, hallaçlık, lehimcilik, su tesisatçılığı, çilingir, ayakkabı tamircisi ve boyacısı, çamaşır yıkayıcısı, fotoğrafçı, nalbant, hamal, odun veya kömür kırıcıları da vergiden muaflar.
4-Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, traktör gibi vasıtalarla ara sıra ücretle eşya veya insan taşıyanlar da Gelir Vergisinden muaflar.
5-Dışarıda işçi kullanmamak kaydı ile ikamet ettikleri evlerde imal ettikleri havlu, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, her çeşit turistik hediyelik eşya, dokuma mamulleri, çiçek, ip urgan, hasır sepet, süpürge, paspas nakış işlerini işyeri açmaksızın satanlar muafiyetten yararlanırlar.
6-Nehir göl ve denizlerde makinesiz motorsuz nakil vasıtası işletenler. Ayrıca hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar vergiden muaflar.
7-Gezici milli piyango bileti satanlar da muafiyetten yararlanabiliyorlar. Tabi vergi muafiyetinden yararlanmanın esaslarından biri Gelir veya Kurumlar mükellefi olmamaktır.
Diğer bazı işler de var ki bunlar da Gelir Vergisinden istisnadır.
İstisna edilmiş ücretler;
1-Hizmetçilerin ücretleri vergiden istisna edilmiştir. Vergi dışıdır. Özel fertler tarafından evlerde bahçelerde apartmanlarda ticaret işi ile uğraşılmayan yerlerde kapıcılık temizlik, orta hizmetçiliği, süt anneliği, dadılık, gibi özel hizmetlerden alınan ücretler istisna kapsamındadır. Bu durum sigortalı olmalarına engel teşkil etmez.
2-Köylerde veya 5000 kişiyi aşmayan belediye sınırı içerisinde el ile dokunan halı kilim imal eden işletmelerde çalışan işçilerin aldıkları ücret vergi dışıdır.
3-Köy muhtarları ile köylerin katip korucu imam, bekçi ve benzeri hizmetleri köy bütçesinden alınması koşulun ile vergi dışıdır.
4-Evlenme ve doğum neden ile hizmet erbabına yapılan yardımlar ile çocuk zamları
5-SSK tarafından sigortalılara yapılan ödemeler
6-İşverenler tarafından ödenen kıdem tazminatları,yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, dul, yetim ve evlenme ikramiyeleri veya iade olunan mevduat dul ve yetimlere yapılan toplam ödemeler vergiden istisna edilmiştir.
7-Hükümetin izni ile açılan sergi ve panayırlarda yapılan ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.Ayrıca elde edilen serbest meslek kazançları istisnadır. İstisnadan yararlanmak için başka bir işyeri veya daimi temsilciliğin olmamasıdır.
8-Spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyeler de vergi dışı bırakılmıştır.
9-Spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretler de vergi dışıdır.
CRA 26.Nisan.2009 Pazar - 04:26:00