Koronavirüs (Covid-19) ortamında, işyerlerinin alması gereken tedbirler..

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de acil tedbirleri önleyici planlar oldukça yoğunlaştı. Bir an önce bu salgından kurtulmanın ve bir daha karşılaşmamanın yolların aranmaktadır. Bunun için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işyerleri için bildiri yayınladı. Bu bildirinin amacı bu saldırıyı önlemek ve tekrar edilmesine mani olmaktır.

Bildiride ana başlıklar şöyle;

1- Hazırlık Ekibin Kurulması ve Görevleri,

2- Açılış Durum Planı ve Risk Değerlendirmesi,

3- Salgının Yayılmasını Önleme,

4- Temizlik ve Hijyen,

5- Kişisel Koruyucu Donanımlar Hakkında Rehberlik,

6- İşyerinde Covid-19 Olduğundan Şüphelenilen veya Teyit Edilen Biri Varsa ne Yapılmalı,

7- Seyahat ve Toplantılarla İlgili Tavsiyeler,

8- İşe Devamsızlığın Onaylanması..

8 Madde halinde hazırlanan bildirinin uygulanması covid-19 virüsünden korunmayı amaçlayan işlemler, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun bulunduğu işyerlerinde Kurul tarafından diğer işyerlerinde işveren veya vekili tarafında koordine edilerek uygulanacaktır.  İşyeri hekimi iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli ile çalışan temsilcisi ve mümkünse ilk yardım eğitimi almış veya tecrübesi olan kişilerce uygulanır. Bunların ekip olarak yapacakları işler tanımlanmıştır. Örneğin şüpheli vakalarda Alo 184 hattını arayarak bilgi vermek ve hastaneye iletişim sağlayacaktır.

İşyerinde yürütülen faaliyetlerin ve çalışma organizasyonunun çalışanlara Covid-19 virüse maruz kalmamalarını sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

Özellikle Covid-19 virüse karşı risklerin değerlendirilmesi engellenmesi sağlanmalıdır.

Virüsün çok sevdiği yakın temasları önlemek için gerekenin yapılması, Çalışanların belirli aralıklarda 20 saniye boyunca ellerinin sabunla yıkanması, Çalışma alanları ve diğer yer tuvalet ve benzeri yüzeylerin rutin olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi sağlanacaktır. Bunlarla ilgili bilgi sahipleride eğitimler verilmelidir. Bu yerlerin yanında servis ve diğer araçlarında temizlik, hijyen ve dezenfektan işlemleri yapılmalıdır.

Salgının yayılması ve önlenmesi için yetkililerce işe başlamadan önce ateş ölçerlerle kontrol edilmesi şüpheli olanları gerekli mercilere bildirilmesi gerekmektedir. Çalışanlara genel davranışları hakkında bigilendirilerek virüsün yayılmasının azami ölçüde engellenmesi sağlanmalıdır. Buna işyerinin belirli zamanlarda havalandırılması gibi uygulamalar yapılmalıdır.

Kişisel korunma hakkında ilgililerce gerekli tedbirler alınarak maske benzeri ekipmanların kullanılması ne şekilde kullanılacaklarının uzmanlarca anlatımının sağlanması gerekir.

İşyerinde toplantı ve seyahatlerin düzenlenmesi hakkında uzmanlarca doğru bilgilendirme yapılmalıdır.

İşyerlerinin korona virüsle mücadelenin yanında herkesin bireysel olarak mücadeleyi ciddiye alarak sürdürmesi gerekir. Bu Virüs salgının hiç şakası yok. Bu gün bitse bile devamı gelecek gibi hazırlıklı olmakta fayda var. Su uyur düşman uyumaz. Sağlıcakla..

OGÜNhaber