Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde ince nokatalar !

Kiraya verilen yerlerin kira bedelleri Türk Lirası veya döviz olarak nakden veya banka,ptt,finans kuruluşlarından havale yolu ile ayrıca ayni olarak tahsil edilebilir. Döviz olarak tahsil edilen kiraların bedelleri tahsilatın yapıldığı gün T.C.Merkez Banaksı döviz alış kuru hesap edilerek Türk Lirasına çevrilir ve bu tutar gelir olarak hesap edilir.

İşyerleri kira bedeli tutarı ne olursa olsun banka,ptt, yolu ile ödenmelidir. Ödemelerin para yatırma,havale.çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanmak sureti yapılması mümkündür. Ayrıca Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödemeler de aynı kapsamda geçerlidir.

Konut olarak kiraya verilen her bir yerin ayrı ayrı 500 Türk Lirasını üzerinde olması halinde yukarıda belirttiğim gibi Banka veya ptt aracılığı ile ödenmesi gerekir. 500 TL bu şekle dahildir. Örneğin 2 adet konut kirasının biri 450 TL diğeri 700 TL olsun. 700 TL olan tutar Banka veya Ptt aracılığı ile ödenecek diğer 450 TL istenirse elden ödenebilecek. Banka veya Ptt aracılığı ile ödenmek istenirse de ödenebilecektir.

Ödemelerin ceza uygulaması karşındaki durumu;
Kira ödemelerinin tahsilatı belirlenen kurallara uymayanlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

2014 Yılı için
- Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hk. 1.200 TL
- İkinci sınıf tüccarlar.defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hk 600 TL
- Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hk. 300 TL ‘ den az olmamak üzere her bir işlem için işleme konu tutarın %5 ‘ kadar ceza uygulanacaktır.

Uygulamada % 5 olarak hesaplanan tutar yukarıda belirttiğim tutarlardan az olması halinde belirlenen asgari tutarlar, aşması halinde aşan kısım ceza olarak tespit edilecektir.

İşyeri Kira gelirlerinde Tevkifat uygulaması vardır. İşyeri kiracıları mülk sahiplerine brüt kira üzerinden %20 oranında Gelir Vergisi kesinti yaptıktan sonra kalan net kirayı ödemeleri gerekmektedir. İşyeri kiracıları Yaptıkları vergi kesinsini bağlı bulundukları vergi dairesine  adres no ve mülk sahibini bilgilerini bildirerek ödemeleri gerekmektedir. Tüzel kişilerden (Anonim veya Limited şirketlerden) kiralanan işyerleri için Gelir Vergisi kesintisi yapılmayacak,bunun yerine şirketin kestiği brüt tutar üzerinden KDV ye tabi tutularak ödeme yapacaklar.

Motorlu taşıtın işyerine kiralanması durumunda, Vergi mükellefi olmayan kişilerden kiralanması halinde % 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılacak ayrıca % 18 oranında Sorumlu sıfatı ile KDV uygulanacaktır. Şirketlerden kiralanması halinde Faturası kesilip sadece KDV ye tabi tutularak ödenecektir.

İşyeri kiralarında kira bedelini ödenen tutarın brütü üzerinden hesaplanacaktır.Örneğin 12 aylık peşin ödeme yapılması halinde 12 aylık kiranın brüt tutarına isabet eden bedel kadar tevkifat yapılacak ve vergi dairesine ödenecektir.

Kiralamalar da beyana tabi gelir de asgari tutar belirlenmiştir. Asgari tutar ilgili yılın kira bedelleri esas alınır. Yani takvim yılı esas alınır.

2014 yılı konut kira gelirlerinde     3.200 TL
2014 yılı işyeri kira gelirlerinde    27.000 TL ye istisna uygulayacaklardır.

Konut kirası elde edenler sadece 1 konut için isitisnadan yararlanabilirler. Konut kira geliri elde eden mülk sahipleri diğer gelirleri bulunması halinde örneğin ücret geliri olan mülk sahipleri gelirlerini toplanması sonunda elde ettikleri tutarın gelirleri ilgili istisnaları aşıp aşmadığına bakmaları gerekir.
OGÜNhaber