2016 yılı için 01.Ocak tarihinden itibaren geçerli olan bazı işlemleri gözden geçirelim.
DEFTER TASDİKLERİ;
Vergi Usul Kanunu hükümlerinde Defter tutmak zorunda olan mükellefler belirlenmiş ve şekil ve şartlar hakkında bilgiler verilmiştir. Genellikle Defter tutan işletmeler;
A-II. Sınıf - İşletme Esasına Göre defter tutanlar, Piyasa da tek defter olarak da,
B- I. Sınıf - Bilanço esasına göre defter tutanlar Piyasada 3 defter olarak da anılır
C-Serbest Meslek Defteri tutanlar.
Bu defterleri tutacak olan mükellefler Bilanço esasını isteğe bağlı olarak tutacakları gibi belirli bazı koşullara sahip olduklarında Bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar.
Belirli koşullar dışında İşletme defteri tutanlar
1-2016 yılı için Yıllık Alışları 168.928,- TL Satış Tutarları;232.276,- TL
2-Yıllık Gayri safi iş hasılat; 92.911.-TL
3-İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 168.928,-TL olan mükellefler,
-Bir hesap döneminde iş hacmi olarak belirlenen hadlerden %20 yi aşan nispette düşük olursa veya arka arkaya üç dönem iş hacmi belirlenen hadlere nazaran %20 ye kadar düşük olursa bu mükellefler bir sonraki hesap döneminde bilançodan işletme defter tutmaya yani 2. sınıf mükellefiyete geçebilirler.
-Bir hesap döneminde iş hacmi olarak belirlenen hadlerden %20 yi aşan nispette fazla olursa veya arka arkaya iki dönem iş hacmi belirlenen hadlere nazaran %20 ye kadar fazla olursa bu mükellefler bir sonraki hesap döneminde İşletme defterinden bilanço defteri tutmaya yani, 1. sınıf mükellefiyete geçerler.
E-TEBLİGAT E-ŞİFRE TALEPLERİ
Vergi Usul Kanunu 456 sıra nolu Genel Tebliği ile Mali İdare tebliği gereken elektronik imzalı evrakın Elektronik İmzalı Tebligat Sistemi vasıtası ile ilgili mükelleflerin muhatapların elektronik adreslerine tebliğ edilmesi halidir.
Kimler e-tebligat uygulamasına tabi ve ne zaman başlayacak, kimler, nereye müracaat edecekler?
Kurumlar vergisi mükellefleri ile kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanların e-tebligat sistemini 01.01.2016 tarihi itibarı ile kullanmaları gerekiyor.Bu işlemleri mükellefler bağlı bulundukları Vergi Dairelerine temsile yetkili kişiler veya özel vekalet verilmiş vekilleri tarafından yapacaklar.
Birde e-tebligat talebinde bulunacak mükelleflere tavsiyem hazır Vergi Dairesine gitmişken, İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu da doldurup İnternet Şifresi talebinde bulunmalarıdır. Bu şifre ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden işletmeleri ile ilgi tüm sorgulamaları bilgileri veya bazı taleplerini yerine getirebilirler. Bir taşla iki kuş, zamandan tasarruf ne derseniz deyin.
Her iki işlem için Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinde Dilekçematik bölümünden formları temin edip talep edebilirler.
Uygulama 01.01.2016 tarihi itibarı ile başlayacağından mükelleflerin fazla gecikmeden Vergi Dairelerinde yoğunluk olmadan müracaat etmeleri kolayca işlerini bitirmelerini sağlayacaktır. Bu nu da tavsiye ederim.