İşe Yeni Giren Sigortalıların Primini, 1 Yıl Devlet Ödeyecek..

Özellikle Aralık ayı sonuna kadar işe alınacakların sigorta pimleri işsizlik fonundan karşılanacak. Bu sigorta primi 6 ay süre ile devletten karşılanacak.Alınan önlemler kısa çlışma ödeneği daha sonra %5 lik sigorta primi indirim desteği en son olarak ta yeni işe alınacaklara sigorta prim desteği.

 

Bu son destekten yararlanmak isteyen işverenlerin son üç ay çalıştırılan işçi sayısına ilave olacak şekilde yeni işçi almaları gerekiyor. Tabii yeni işe alınacaklar son üç ay içerisinde çalışanların dışında kişilerin de olması gerekiyor.18 Ağustos 2009 tarihi ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasında işe girenler teşvikten yararlanacaklar.

 

Ancak devredilen, birleşme ile bölünme gibi durumda olan işyerleri yeni girilri kapsam dışında tutuluyor. Halen faaliyette olan işyerlerinde işçilerin devredilmesi veya kapatılıp açılması hali de kapsam dışında tutuluyor.

 

İşe yeni alınan personel fiilen işte çalışmış olacak. Çalışmayan kişiler için yapılacak uygulama geçerli olmayacak. Ayrıca kayıt dışı çalıştırldığı tespit edilen işçilerin yapılacak yeni işe giriş ler de kapsam dışında tutulacak.

           

Yeni teşvik uygulama süresi 1 yıla kadar uzatabiliniyor. Bu konuda Bakanlar Kurulu 30 Haziran 2010 tarihine kadar uzatabilecekler. Bu demektir ki  30 Haziran 2010 tarihine kadar ne kadar çok yeni istihdam edilirse o kadar çok  teşvik alınack. Bu da % 11 lere kadar düşen istihdamın yükselmesine neden olacak. Dolayısı ile yavaş yavaş canlanan piyasalara hareket getirmesi hedefleniyor.

           

Emeklilerin işe alınması kapsam dışında tutuluyor.

            

İşverenler ek istihdamı belirtecek dilekçelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna vermeleri gerekiyor.

 

 

VERGİ BARIŞI SÜRESİ UZATILDI

13.2.2008 Tarihinde kabul edilen 5811 sayılı kanun ile gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamak amaçlanmıştır.

 

Dolayısı ile söz konusu kanun önce 30 Eylül 2009 tarihine kadar uzatılan kanun Bakanlar kurunun 20 Eylül 2009 tarihli 2009/15456 sayılı kararı ile 31.12.2009 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

 

MALİYE ECZACI DOKTOR VE AVUKATLARI DENETLEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığının takip altına almayı kararlaştırdığı  bilgiye göre, vergi denetim elemanları, perşembe gününden itibaren 6 ay boyunca 38 bin 590 avukat, 23 bin 814 eczacı, muayenehane ve özel sağlık kuruluşlarında çalışarak gelir vergisi beyannamesi veren 12 bin 458 doktor nezdinde sektörel inceleme başlatacak. Bütün doktor, avukat ve eczacıların yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri, Veri Ambarındaki diğer bilgilerle çapraz kontrole tabi tutulacak, bunlara ilişkin risk analizleri yapılacak. Elde edilen sonuçlar da vergi dairesi başkanlıkları ile defterdarlıklara gönderilecek.

 

Her ilde oluşturulacak ekipler, gelen bilgiler ışığında harekete geçecek. Analiz çalışmaları sonucunda riskli bulunan doktor, avukat ve eczacılar yerinde incelemeyle denetime tabi tutulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, 3 sektöre yönelik kapsamlı vergi incelemesi öncesinde eczacılarla ilgili olarak Antalya, Gaziantep ve Tokat'ta pilot bölge olarak kararlaştırdı.

 

İncelemelerde eczanelerin çok büyük bölümünde katkı paylarıyla ilgili belge düzenlenmediği, bu şekilde katkı paylarının katma değer vergisi (KDV), gelir ve kurumlar vergisinin devletten kaçırıldığı saptandı. Aynı şekilde stokların olduğundan fazla gösterildiği tespit edildiği söyleniyor. Dolayısı ile incelemeler,öncelikle KDV ödemeyen  mükellefleri de kapsayacak  şekilde yapılacak.

 

 

 

 

 




CRA 02.Ekim.2009 Cuma - 21:50:00
OGÜNhaber