11 Ayın Sultanı Ramazan ayında hem fakir fukarayı hem de yakın ve dostlarını İftar Yemeğine davet ederek bir taraftan sevap kazanırlar diğer taraftan sosyal kaynaşma yardımlaşma sağlamış olurlar.
Tabi bu durum daveti verenin kendisi için yaptığı bir eylemdir, ve hiçbir şekilde iş ve iştigal konusunu ile ilgisi olmamaktadır. Dolayısı ile Gerek Geleneksel hale gelmiş Ramazan Çadırlarında verilen yemekler gerekse özel olarak verilen davetlerin bedelleri Kazançlarından indiremezler ve gider olarak kayıt edemezler. Zira Gerçek Kişilerin Kazançlarından indirebilecekleri giderler Kazanç Türlerine göre 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 40-57-68 -74 Maddelerinde açıkça belirtilmiştir.
Ayrıca Diğer indirimler olarak belirtilen Madde 89 hükümleri dışındadır. Yukarıda belirtilen davetlere ait bedeller bu Yasa hükümleri kapsamında olmadığı için işletmelerinin giderlerine intikal ettirmeleri mümkün değildir. Esasen işletmeler iştigal konularını ilgilendiren ve yasa tarafından belirlenmiş masraflarını gider olarak bildirebilirle. Aksi takdirde kendi özel amaçları için yaptıkları adı ne olursa olsun masraflarını kazançlarından gider olarak indiremezler. Bir taraftan da kazanılacak sevabın bedelinin başka tarafa yüklenmesinin de doğru olmayacağı görüşündeyim.
Bir de işverenlerin Ramazan ayı veya diğer zamanlarda yanında çalıştırdığı personeline verdiği kumanya, giysi (İş elbisesi hariç) ve benzeri yardımlar da yapılmaktadır. Genellikle yanında çalışan işçilere Ramazan ayında verilen kumanya ve yukarıda saydığım diğer yardımlar o işverenin kazancından direkt gider olarak indirilemez. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanun 61.Maddesinde ‘Belirli bir işverene bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilen menfaatlerdir' şeklinde ücretin tarif edilmiştir.
Burada bahsi geçen Ramazan Kumanyası işveren tarafından işçiye sağlanmış bir ayın olarak kabul edilecektir ve ücret olarak düşünülmesi gerekmektedir. Dolayısı ile Kumanyanın bedeli işçinin Brüt ücretine ilave edilip işçinin gelir vergisi ve damga vergisine dahil edilecektir. Esasen yukarıda belirttiğim kumanya bedeli yine aynı kanun maddesi 2.Bendinde de ‘Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler' hükmü de ücret olarak sayılacağı yönündedir.
Bir anlamda verilen kumanyalar işçinin ücretlerine dahil edilecek ancak bu tutar işçi ücretlerinin tamamı olarak 193 Sayılı kanunun 40.Maddesinde belirtilen ‘Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler' olarak tanımlanan indirilecek giderler arasında olduğu için işverenin gider kalemleri arasında dolaylı olarak yer alacak.
Ama ücret olarak değerlendirilip Gelir Vergisi ve Damga vergisi uygulanması şartı ile.
Evet hemen hemen Mübarek Ramazan Ayını yarılamış bulunmaktayız. Bu ay Müslüman aleminin mübarek ayı, arınma ayı. Bu ayda tüm İslam alemi daha bir farklı duygular içerisinde olur. Ben bu dünyada ki muhasebe yi yaparken en azından insanlık adına her kesin kendi muhasebesini bir daha gözden geçirmesi dileği ile saygılar sunar hayırlı Ramazanlar dilerim.
asmokukcu@ogunhaber.comOGÜN/07-13.Eylül.2008/Sayı:89/Sayfa:10