05.05.2016 Tarih 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi 292 seri nolu Genel tebliği ile yapılan düzenleme ile Genç Girişimcilere vergi avantajı sağlanmış oldu.
Buna göre Ticari, Zirai veya mesleki faaliyeti nedeni ile adlarına ilk defa Gelir Vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyetin başlama tarihi itibarı ile 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönem boyunca elde ettikleri bu kazançların 75 bin TL’sine kadar olan kısmı Gelir Vergisi hesaplaması dışında tutulacaktır.
Gelir Vergisi avantajından yararlanabilmek için;
a- Ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeni ile adına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş olması,
b- Mükellefiyete başlama tarihi itibarı ile 29 yaşını doldurmamış olması gerekir.
Tam mükellefiyet tesisi edilmiş olmalıdır.
Bu işlemleri tamamlayan mükelleflerin kazançtan yararlanma şartları açıklanmıştır;
1-İşe başlamanın kanuni süresinde bildirilmiş olması
Mükellefler işe başlama işlemlerini Vergi Usul Kanunu çerçevesinde kanuni süre içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.
2-Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk gibi zorunlu ayrılmalar dolayısı ile geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz) Bu konuda işinde gerektiği konularda fikri ve bedeni bir mesai sarf etmesi gerekir. İşin sevk ve idaresini kendi elinde tutması, işin yürütülmesi ile ilgili kararın alınması, planlanması veya denetiminin yapılması gibi durumlarda da istisna şartı devam eder.
3-Faaliyetin adı ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde, tüm ortakların işe başlama tarihi itibari ile bu maddedeki şartları taşıması, bütün ortakları hepsi ayrı ayrı istisna şartlarını taşımaları gerekir. Ortaklardan herhangi birinin istisna şartları taşımaması halinde diğer ortakların hiç biri istisnadan faydalanamaz.
4-Ölüm nedeniyle eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil ) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması.
5-Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
Mükelleflerin mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olması durumuna diğer tüm şartları taşısalar dahi istisnadan yararlanmaları söz konusu değildir. Bu Şartların yerine getirilmesi halinde söz konusu kazanç istisnasından yararlanılacaktır.
Ayrıca bu konuda elde edilen kazançlar ne olursa olsun Yıllık Beyanname verilecektir.
İstisna Uygulamaları:
İstisnadan Tebliğin 6663 sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı 10.02.2016 tarihinden itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dolayısı ile adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunanlardan kanunda ön görülen şartları taşıyanlar yararlanır.
Bu tarihten önce mükellefiyet tesis ettirenler söz konusu istisnadan yararlanamazlar. İstisna şartını taşıyarak mükellef olanlardan daha sonra mükellefiyetini kapatması ve ardından tekrar mükellefiyet testis ettirmesi durumundan il defa mükellef olmaları şartını ihlal etmeleri nedeni ile sonradan istisnadan yararlanamaz.
İstisnadan yararlanma şartlarını taşıyanların istisna kapsamında faaliyet konusunda değişiklik yapmaları halinde istisnadan kalan süre kadar yararlanabilirler.
Yararlanacak İstisna tutarı:
İstisna her vergilendirme döneminde yıllık 75 bin TL olarak tespit edilmiştir. Eğer yıl içinde istisna tutarından herhangi bir şekilde alacak bakiye kalması halinde bir sonraki yıla devretmez.
İstisna her durumda ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeni ile ilk defa gelir vergisi mükellefiyetinin tesis olduğu dönemden başlamak üzer üç vergilendirme dönem ile sınırlıdır.