Emlak vergilerinde süprizle karşılaşmayın

Yani üzerinize kayıtlı sahibi olduğunuz mesken, işyeri, arazi ve arsaların her yıl belediyelere belirli oranda vergisi ödenmektedir. 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 maddesinin ikinci fıkrasında vergi değerinin mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan (örneğin emlak iktisap edildiği tarihten yani satın alındığı) tarihten itibaren her yıl bir önceki yıla ait vergi değeri Vergi Usul Kanununca belirtilen aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttırılarak bulunan oran üzerinden hesaplanır.

Emlak vergisi hesaplanırken dikkat edilmesi veya kontrol edilmesini tavsiye edeceğim hususlar var. Belediyeye verdiğiniz beyannameyi gözden geçirmeniz ve hesaplamasının doğru olduğunu bilmeniz daha sonra karşınıza çıkacak Vergi Ziyaı Cezası ve Gecikme zamları olmaması için önemli bir husustur. Belediye Mali Hizmetler birimi yasa gereği Emlak Vergisi mükelleflerinin beyanlarını Tapu kayıtlarını esas alarak yapılan hesaplamalar neticesinde karşılaştırma yaparak arada fark ver ise cezalı tahakkuk işlemi yapabiliyor. Bu işlemi Zaman Aşımı süresi olan 5 yıl geriye yönelik uygulayabiliyor. Eğer arada fark var ise karşınıza sürpriz olarak ciddi tutarlar çıkabiliyor. Emlak Verisi beyanlarınızı kontrol edip böyle sürprizler karşısında tedbirli olmanızda fayda var. Burada eğer fark tespit ederseniz iki yolunuz var. Genel beyan döneminde farkı tespit edip ilgili belediyeye dilekçe ekinde düzeltme yapılırsa her hangi bir fark ödenmeden beyan düzeltilip mükellefiyet devam edebilir. Genel Beyan dönemi dışında tarafınca fark tespit edilirse yine Vergi Usul Kanunu madde 371 pişmanlık hükümlerinden yararlanıp cezayı ödemezsiniz. Ancak tahakkuk edecek vergi farkını gecikme zammı ile ödemeniz gerekecek. Burada önemli husus belediyenin size herhangi tebligat yapmadan sizin bildirmeniz. Önemli. Aksi halde Vergi ve Ceza aynı zamanda tahakkuk eder.

Emlak vergisinde arsa payı hesaplaması bu konunun temelini teşkil eder. Arsa payı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken binanın bulunduğu parsel arsadan bağımız bölümlere pay verilmesi neticesinde ortaya çıkar. Bu arsa payı hesaplamasında yanılmalar bağımsız bölümlere bölünmesi veya yerin metrekaresine göre hesaplanması ile oluyor. Esas olarak ana yapının bulunduğu parselde arsa metrekaresinin bağımsız bölümlerin tapuda belirtilen pay ile orantılı hesaplanması ile bulunur. Daha iyi anlaşılması için bir örnek vereyim. Tapu senedinde belirtilen arsa payının ana binanın bulunduğu parselde belirtilen metrekare ile çarpılması sonucu bulunur. Ayşe teyzenin sahibi olduğu meskenin ana binası 1000 metrakare alanda olduğunu farz edelim.arsanın satış değeri 150,-TL olsun tapuda senedinde 15/170 arsa payı bildirilsin. 15:170=0.088235 çıkar.bunu arsa metrekaresi ile çarparsak 0,088235*1000=88,2352 m2 Ayşe teyzenin arsa payı hesaplanır.

Emlak vergisi beyanlarınızı öderken emsal ödemelerde ( aynı binada diğer emlak vergisi ödeyen kişilerden) ciddi bir fark olduğunu öğrenirseniz, mutlaka önemsemenizi ve araştırmanızı öneririm.

2015 Yılı için Emlak Verisine tabi vergi değeri 30.12.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 65 Seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 2014 yılı yeniden değerleme oranı %10,11 in yarısı %5.055 çarpılarak tespit edilecektir.

Örneğin 2014 yılında 100.000,-TL değerinde olan bir mesken 2015 Yılında %5.055 arttırlarak 105.055,-TL olarak hesaplanacak . Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından meskenin 2015 yılı vergi değeri 105.000,-TL olarak işlem görecektir.

Emlakların 2015 yılı vergi oranları ; bağlı bulundukları belediye sınırları içinde değişebiliyor.


 
OGÜNhaber