Ekonomi'De De Torba Torba Tedbirler

Bir taraftan Ortadoğu'da yaşanan olaylar ve yansıması bir taraftan Somalili korsanlara karşı mücadele, bence en önemlilerinden olan ekonomik krizle mücadele. Çünkü insanların ekonomik krizle umutları hayalleri belirsiz hale geliyor.
En azında böyle hissediyor. Piyasalarda nakit sıkışıklığı paranın sirkülasyonu hızını kaybetti. Bazı sektörler canlılık için şartlarını zorlamakta.
Gayrimenkul piyasası lokomotif özelliğini devam ettirme çabası içerisinde. Tüm bunlar beklenen resesyonun önüne geçmek için. Herkesin şapkasını önüne koyup iyiden iyiye düşünme zamanı.
Küçülelim mi, yoksa dikkatli adımlarla ilerlemeye devamı? Zira yapılan her şey dönüp dolaşıp kendini de etkileyecek. Bumerang gibi.
Bu arada hükümetin aldığı bazı tedbirler de var.
Ekonomik krizin önlenmesi amacı ile özellikle işverenlerden işçi çıkarılmasının önlenmesi amacı ile zor durum teşviki anlamına gelen kısa çalışma şeklindeki kararlar, hurdaya çıkarılacak araçların vergi affı gibi alınan kararlar var.
Ayrıca internette Özel iletişim vergisi oranı % 5 e kadar indirilecek dolayısı ile haberleşme gibi bazı harcamalar da özel iletişim oranı % 25 ten % 15 e indirilecek. Yine TBMM kabul edilen torba kanun da Emeklilerin kredi kart ve kredi borçlarında dolayı maaşlarına haciz konulamayacak.
Doğal olarak emeklinin yaşamını sağlayacağı kaynağı korunmuş oldu.
Ancak bazı tereddütler var. Emekli maaşını teminat gösterip kredi kartı kullanabilecek mi veya kredi talep edebilecek mi? Bu durumda emeklini maaşı teminat olmaktan çıkacak.
Torba yasa da kullanılan çekler ile ilgili başka bir karar da var. O da vadeli kesilen çeklerin vadeden önce muhatap bankaya ibrazını geçersiz sayması. Bu da çekin esas anlamına aykırı.


Zira çekte esasta vade olmaz görüldüğünde muteber bir kıymetli evrak vasfındadır. Ancak piyasadaki uygulama da vadeli olarak da işlem görüyordu.
Yeni kabul edilen yasa ile vadesindenönce çekler ilgili bankadan ödenmesi talep edilemeyecek. Bu durum iş hayatına biraz hareket gelmesine katkı da buluna bilecek.
Ekonomik krizin sanki insanların yaşamında hak ettikleri bazı kolaylıkların doğmasına katkıda bulundu sanki.


Yani yüksek oranlı vergilerin aşağıya çekilmesi gibi.
Bu arada Bankalar Düzenleme Denetleme Kurulunun aldığı geç karar da bu ekonomik kriz de gerçekleşti. Bankaya gidiyorsunuz m bireysel kredi talep ediyorsunuz veya banka sizi davet ediyor.
İhtiyacınız olan bireysel kredi faiz oranını söylüyordu anlaşıyordunuz. İşlem tatbikata geçerken bir sürpriz çeşitli miktarlar da dosya ücreti gibi bir takım ücretler isteniyor.
Anlaştınız kredi alacaksınız buna da katlanıyorsunuz.


Sonuçta alınan faiz düşükmüş gibi gösterilmesi halinde toplamda yinede banka lehinde ödeme yapıyorsunuz. Bu uygulama ihtiyaç sahibinin zaafından yararlanmak anlamına gelen bir uygulama idi.
BDDK aldığı son kararla bu uygulamayı daha önce açıklanmasını detay bilgi verilmesi hususunda gerekli önlemi almış ve tüketicinin bilgilenmesini sağlamış oldu.

VERGİ MÜKELLEFLERİNE UYARILAR
Özellikle Kredi kartı ile işlem yapan mükellefler kredi kartı ile yaptıkları satışların karşılık bedellerini tevsik ettikleri belgelerin saklanması ve ibrazına dikkat etmeleri gerekiyor.
Maliye bu tür konuları yakın takibe aldı ve kredi kartı ile yapılan satışların izahatı hakkında bilgi istiyor.


Bu yüzden özellikle kredi kartlı satışların da dikkatli olmaları gerekiyor.
Başka bir konu da 8.000.-TL üzeri yapılan satışların, alışların veya ortakların cari hesap hareketlerin banka, finans kuruluşu veya posta maharetiyle yapmaları konusunda bir kez daha uyarmaya gerek duydum.
Zira bazı işletme sahiplerinin pek önemsemediği bu uygulamalardan ciddi rakamlarda % 5 oranında cezaya muhatap olduklarını duymaktayım.


 

asmokukcu@ogunhaber.com




CRA 22.Şubat.2009 Pazar - 21:54

Gazete baskısı için tıklayınız..
OGÜNhaber