Borçlara Yapılandırmaya Uzatma

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tahsil edeceği borcun yaklaşık %70 kadarlık kısmını yapılandırılmış geriye % 30 luk  miktar kalmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan  yapılandırma sürecini bir şekilde kaçırmış olan borçlulara da bir fırsat daha sağlamak  için Mecliste alınan kararla 20 gün ek süre eklendi. Bu eklenen süre sadece yapılandırma  işlemini yapacaklar için geçerli olacak... 

Yani daha önce yapılandırma  ile borçlarını ödeyecek olanların ödeme sürelerinde bir değişiklik yok. Bunu yazıyorum zira bazı okurlarım sürenin uzatılmasının kendileri ile ilgisinin olup olmadığını soruyorlar. Tekrar ediyorum önceden yapılandırma işlemini yapanlar  tabi oldukları süreyi dikkate alacaklar.

Süre uzatılmasının daha  önce yapılandırma yaptıranları için geçerli değil.
Yeniden yapılandırmada  geç kalanların uzatılan süre ile  borçlarını önceki uygulamadan %5 oranında eksik yararlanacaklar.

Şöyle ki, örneğin uzatma süresinde müracaat eden borçlu peşin ödemeyi seçtiği taktirde  esas borca uygulanacak gecikme faizinin % 80, 12 ay taksitle ödemeyi  seçtiği taktirde  esas borca uygulanacak gecikme faizinin %50'si indirilecek.

Tabi ki esas borcun herhangi bir şekilde indirilmesi  önceden olduğu gibi söz konusu  değildir.  Bu oranlar yasal süre uzatılmadan  önce %85, %55 ve % 35 olarak uygulanmıştı.

YAPILANDIRMA  ŞARTLARINA UYULMAMASI DURUMUNDA
Yeniden Yapılandırma  yasasında borçluların ödeme koşullarını bir takvim yılında
****  Üç defadan fazla aksatmaları,
****   Üç defadan fazla eksik  olarak ödemeleri
Bu konu yapılandırmaya tabi borçlular için çok önemli ve  dikkat edilmesi gereken husustur.

Borcunu bir takvim yılında sadece üç defa ödenmeyen  değil eksik ödeyenler de yapılandırma kurallarını ihlal etmiş sayılacak ve yapılandırma iptal edilecek.

Benim burada  önemle dikkat çekmek istediğim özellikle  Bağ-Kur ile yapılandırma  ilişkisi içinde olupta  aynı zamanda aktif olan sigortalıların  aylık primlerini bilhassa basamak durumlarını kontrol ederek ödeme yapmalarını   öneririm.

Zira  Yapılandırmaya tabi borçlar varsa beraberinde eğer aktif iseler aylık  prim ödemelerini de aksatmadan yerine getirmeleri şartı var.

Diyelim ki yapılandırma işleminden sonra bir şekilde  bir takvim yılı içerisinde taksitlerini üç defa ödeyemeyen  veya eksik ödeyen kişi bu durumda  ne yapması gerekecek? İşte burada bir şansı var.

Konu ile ilgili süreleri iyi takip etmek gerekiyor. Yani  taksitlerini üç defa ödeyemeyen veya eksik ödeyen borçlular, en son taksitlerini  ödeyecekleri ayı izleyen bir sonraki  ay  içerisinde Devlet iç borçlanma faiz oranına 1 puan ilave edilerek elde edilen tutarı ödemeleri halinde  yapılandırma  hakları devam etmiş olacak.

Aksi taktirde  borçlarının yapılandırma hakları iptal edilecektir.  Bu durumda yapılandırma süresi içerisinde ödedikleri taksitleri  normal prim ödemeleri haline gelecek ve burada normal sosyal güvenlik mevzuatına göre işlem yapılacaktır. 

Taksitlerini bir takvim yılı içerisinde 2 defa  başka bir takvim yılı içerisinde iki defa ödeyemeyen veya eksik ödeyen borçluların hakları  eğer en son  ödeyecekleri taksiti takip eden ay içerisinde  Devlet iç borçlanma faizine 1 puan ekleyerek hesaplanan miktarı ödemeleri halinde de yapılandırma  haklarını korumuş olacaklar.

HALK BANKASI'NDAN KREDİ
Bu arada  Halk Bankası'nın da borçlulara kredi vererk borçlarını ödemede kolaylık sağlaması söz konusu. İnceledim ve Halk  Bankası ile  Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan  sözleşme gereği emeklilik süresi gelmiş olan  Bağ-Kur sigortalılara tanınan bir kredi.

Yani banka sadece kendi  açısından  garantiye aldığı  varsayımı ile emekli olacak Bağ-Kur borçlusuna kredi veriyor. SSK borçlusu kendi imkânları ile ödemek durumu ile karşı karşıya.

Böyle nakit darlığı olan ortamda madem destek verilecek tüm borçlulara da  önerilmesi iyi olmaz mı  idi ..?

 

asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/03-09.Ağustos.2008/Sayı:84/Sayfa:10
OGÜNhaber