Türk bilim insanları, kök hücreler ile 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojilerini birleştirerek yapay insan dokuları üretiyor.
Son olarak kök hücre ve 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojilerini birleştirerek deri ve kornea üreten Türk bilim insanlarının sıradaki hedefi kalp ve karaciğer. Bu yöntemle organ üretimi gerçekleştirilip seri hale getirilebilirse ileride organ bağışına gerek kalmayacak.
İstinye Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Erdal Karaöz, 3B Tasarım ve Prototipleme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
DAHA SAĞLAM OLUYOR
Karaöz, "Kök hücre teknolojilerini ve 3 boyutlu biyo-yazıcı teknolojisini birleştirerek doku ve organlar yapmaya çalışıyoruz. Bir kısmını yaptık, bir kısmı da planlamalar içinde" dedi. 3B Tasarım ve Prototipleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Hakan Darıcı ise, "3 boyutlu basabildiğimiz ürünler arasında yapay deri, kornea, kıkırdak ve kemik var. Hatta yaptığımız kemikleri yazıcılarda basarken normal kemikten daha da sağlam olacak şekilde tasarlıyoruz." ifadelerini kullandı.
ORGANLAR HASTALANDIKÇA YERİNE YENİSİ ÜRETİLEBİLECEK
Hakan Darıcı, "Gelecekte hastalıkların tedavisinde organ bağışına alternatif olarak kullanılacak bir yöntem. Belki 10-15 yıl içerisinde insanların organları hastalandıkça, 3 boyutlu biyo-yazıcılardan üretilmiş versiyonları ile değiştirilebilecek." şeklinde açıklama yaptı.