Kilis'te Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen mesleki kurslara katılan binlerce Suriyeli, yaptıkları el işi ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kilis Halk Eğitim Merkezi, kentte kalan geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin topluma uyumuna katkı sağlamak amacıyla düzenlediği meslek edindirme kursları aracılığıyla binlerce Suriyelinin hayallerini gerçekleştirdi.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye yerleşen yaklaşık 130 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis'te, çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 14 bin kişi, dikiş, nakış, bilişim teknolojileri, hasta ve yaşlı bakım hizmetleri, doğalgaz, kalorifercilik, desinatörlük, aşçılık, halı-kilim dokuma, kuaförlük, resim ve mozaik gibi birçok alanda aldıkları kurslar sayesinde hem meslek öğreniyor hem de ürettikleri el işi ürünleri satıp, aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kilis Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak hem Türklere hem de Suriyelilere yönelik sosyal, akademik ve mesleki anlamda çeşitli kurslar düzenlediklerini söyledi.
Kilis'in yaklaşık 8 yıldır kendi nüfusundan daha fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anımsatan Yiğit, misafirlerin topluma uyumlarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen kursların devam ettiğini kaydetti.
Yiğit, "Kurslarımıza ciddi manada rağbet bulunmaktadır. Özellikle iç savaşın başladığı dönemden itibaren yaklaşık 14 bin Suriyeli, mesleki anlamda kurslara katılarak sertifikalarını aldı. Verilen sertifikaları Suriyeli kardeşlerimiz, bir iş başvurusunda bulunduklarında referans olarak kullanmaktalar." diye konuştu.
Yiğit, kursiyerlerin birçoğunun meslek edinmenin ardından kurs merkezleriyle bağlarını koparmadığını, bu sayede ürettikleri malzemeleri daha kolay satabildiklerini ifade etti.
Ürünlerin genellikle sosyal medya hesaplarında ve sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen kermeslerde sergilendiğini anlatan Yiğit, Suriyeli misafirlerin bu yöntemle aile ekonomisine ciddi manada katkı sunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kurslarımızın bize ekstra özelliği de sosyal bir entegre durumu söz konusu. İki kültür birbirini tanıyor, kültürler kaynaşıyor ve ciddi anlamda güzel eserler ortaya çıkıyor. Bu da Kilis Halk Eğitim Merkezi'nin çalışmalarından bir tanesidir. Son bir yılın istatistiklerini incelediğimizde yaklaşık 13 bin kişiye mesleki anlamda kurs verilmiş, bunların 2 bini Suriyeli. İlimizde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla protokol yaparak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu konuda en büyük destekçimiz Kilis Belediyesidir. Belediyenin bize sağladığı kurs merkezleriyle beraber çok ciddi manada Suriyeli vatandaşa ulaştık."
"Öğreniyoruz, eğleniyoruz hep birlikte güçleniyoruz"
Yiğit, Kilis Valiliğince geçtiğimiz günlerde oluşturulan "Öğreniyoruz, eğleniyoruz hep birlikte güçleniyoruz" projesi ile aşçılık, çocuk bakıcılığı, takı tasarım, kuaförlük gibi kursların faaliyete geçtiğini, eylül ayı itibarıyla ise keman, ney, işaret dili, bisiklet öğrenme, futbol, basketbol ve voleybol kurslarının hizmete gireceğini sözlerine ekledi.
Suriyeli Şaze Hasan da yaklaşık 7 yıl önce iç savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini ve Kilis'e yerleştiğini belirtti.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile geçen yıl tanıştığını ve katı atıkları değerlendirme kursuna katıldığını anlatan Hasan, burada ürettiği ürünleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Suriyeli Cihan Arslan da katıldığı kurs sayesinde, ilk önce kendisini idare edebilecek kadar Türkçe öğrendiğini ifade ederek, "Daha sonra dikiş dikmesini öğrendim şimdi etek ve gömlek gibi çeşitli malzemeler yapıyor ve satıyorum. İnşallah Suriye'ye döndüğümde mesleğimi orada devam ettireceğim." diye konuştu.
Usta öğretici Zahide Gözen ise verilen eğitimler sayesinde kursiyerlerin hem el becerilerini geliştirdiğini hem de aile ekonomilerine katkı sunduğunu belirterek, "Arkadaşlarımızın ürünlerini kermeslerde, kendi aramızda yaptığımız günlerde ya da belediyenin açtığı halk pazarlarında satıyoruz. Bu sayede arkadaşlarımız hem sosyal bir çevrede yaşamış oluyorlar hem değişik insanlar tanımış oluyorlar hem becerilerini geliştirmiş oluyorlar hem de bir gelir elde ediyorlar." şeklinde konuştu.