Hava sıcaklıklarının düşmesiyle ister istemez soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu hastalıklara en iyi gelen bitki ıhlamurdur.
Ihlamurun faydaları saymakla bitmez, her derde devadır.
Kokusu bile iyileşmeye yeter denilen ıhlamurun soğuk algınlığı grip gibi bir çok hastalığı iyileştirir.
Ihlamur ağacı Avrupa’ya özgü bir bitkidir.
Sarımsı beyaz çiçekli ve kenarları ince veya derin testere dişli yapraklara sahip kışın yapraklarını döken 25 m boyunda yeşil ağaçlardır.
Metabolizmayı hızlandırarak vücüdun işlevlerini daha aktif hala getirmeyi sağlar aynı zamanada bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hem koruyucu hemde tedavi edici özelliği vardır.
Ihlamur çayının faydaları
- Kış aylarında yaygın olarak görünen soğuk algınlığına karşı uygulanan tıbbi tedavilere yardımcı olması için ıhlamur tüketilebilir. Doktorların doğal bir ilaç olarak tanımladığı ıhlamurdan hazırlanan çayın balla karıştırılması etkisini artırır. Vücut direncinin artmasına yardımcı olan ıhlamur aynı zamanda nezle ve grip gibi hastalıklarla baş etmeyi de kolaylaştırır.
- Soğuk algınlığının en önemli belirtilerinden biri olan öksürük sorununu, aşırıya kaçmadan tüketilmesiyle çözüme kavuşturulması mümkündür. Öksürüğe sebep olan bakterilerin vücuttan atılması için verilen uğraşa destek olan ıhlamur çayı, öksürük sebebiyle solunum yollarında yaşanan tahrişin giderilmesini sağlar.
- Metabolizmayı kuvvetlendirerek vücut direncini artıran ıhlamur çayı, bu sayede kan dolaşımını hızlandırır.
- Nefes açıcı özellikte bir bitki çayı olan ıhlamur çayı, bronşların yumuşamışını sağlar. Solunum yollarındaki tahrişi de aynı özelliği sayesinde giderir. Bu sebeple özellikle kronik alerji problemi yaşayan hastalara semptomlarının ağırlaştığı dönemlerde ıhlamur çayı tüketmeleri önerilir.
- Ihlamur çayı, hastalıklara sebep olan mikropların terleme yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Ihlamur çayının acı biberle karıştırılıp tüketilmesi terlemenin şiddetini artırır.
-Sindirim sistemini hızlandıran ıhlamur çayı özellikle kabızlık problemini giderir ve mideyi kuvvetlendirerek tüketilen besinlerin daha kolay hazmedilmesini sağlar.
-Ihlamur çayına batırılan pamuğun belirli bir süre boyunca göz kapaklarında bekletilmesi, gün içerisinde çeşitli sebeplerden ötürü yorgun düşen gözlere adeta canlılık katar. Bu uygulama sayesinde aynı zamanda göz çevresindeki bakteri ve çapakların da temizlenmesi, gözaltı morluklarının giderilmesi mümkündür.
-İçerisine karanfil katılarak tüketilen ıhlamur çayı stres, kaygı gibi duyguların önlenmesine ve rahatlamaya katkı sağlar.
Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?
Ihlamur çayı, ıhlamur ağacından elde edilen çiçeklerden hazırlanır.
Ancak demlenecek çayda kullanılacak çiçeklerin öncelikle kurutulması gerekir.
Kuruyan çiçekler çok fazla beklemeden tüketilmelidir.
Çayın daha kolay demlenebilmesi için kurutulan çiçekler havandan geçirilebilir.
Bu işlem sayesinde toz haline gelen çiçeklerin daha pratik bir şekilde demlenmesi mümkündür.
Ihlamur çiçeğinin kurutulmuş ya da toz haline getirilmiş formunun üzerine kaynar su dökülüp demlendikten yaklaşık 5 dakika sonra servis edilmelidir.
Damak zevkine göre aromalandırılmak istenen ıhlamur çayına çubuk tarçın, karanfil, elma kabuğu eklenebilir.